previous
next

Στο αβαείο της Grimbergen

Articles, Booze Travel

Όταν το 1128 ο Άγιος Νόρμπερτ από την γερμανική περιοχή Ξαντέν της Βεστφαλίας, ίδρυσε το αβαείο Grimbergen για τους Πρεμονστρατενσιανούς μοναχούς του, το Βέλγιο όπως είναι σήμερα γνωστό, δεν ήταν καν ανεξάρτητη χώρα. Παρόλα αυτά, ο μοναχισμός στην Γηραιά Ήπειρο, και ουχί μόνον, ανθούσε, κυρίως μέσα από ιεραποστολές και σταυροφορίες. Μαζί με αυτόν ανθούσε και η παραγωγή μπίρας μέσα στα ίδια τα μοναστήρια/αβαεία.

 

"Οι Νορμπερτιανοί, όπως επίσης ήταν γνωστοί οι μοναχοί του συγκεκριμένου τάγματος, ή Μοναχοί του Τάγματος των Λευκών Κανονιών είχαν ιδρυθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα στο Πρεμοντρέ της βόρειας Γαλλίας, εξού και το όνομα, και έγιναν ευρέως γνωστοί, μεταξύ άλλων, για την φιλοξενία τους αλλά και για την εξαιρετική μπίρα που έφτιαχναν"

 

Το πανέμορφο αβαείο μπαρόκ ρυθμού που είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε, σε όλους αυτούς τους αιώνες ζωής του, καταστράφηκε αρκετές φορές, με πιο σημαντική το 1796 από τον Ναπολέοντα, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Κάθε φορά όμως ξαναφτιαχνόταν και γινόταν καλύτερο. Έτσι, υιοθέτησε στον θυρεό του και τον Φοίνικα. Ο Φοίνικας αποτελεί σπουδαίο σύμβολο της Αναγέννησης, αφού σύμφωνα με τη αρχαιοελληνική, αλλά και την πρώιμη αιγυπτιακή μυθολογία, είχε την ικανότητα να αναγεννάται από τις στάχτες του αφού πρώτα αυτοαναφλεγεί, αισθανόμενος κάποιον κίνδυνο.

Οι μοναχοί μας καλωσόρισαν, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό του Βελγίου και ξεκίνησαμε την περιήγηση μας σε όλους τους χώρους του αβαείου. Μας βομβάρδισαν με πληροφορίες σχετικά με τον πανέμορφο ξύλινο στολισμένο άμβωνα της εκκλησίας, τους εντυπωσιακούς πίνακες ζωγραφικής στα κλίτη ανάμεσα από το ιερό, και φυσικά στο ίδιο το ιερό, το πρεσβυτέριο όπως προτιμούν να το λένε στην καθολική εκκλησία, με όλους τους αγίους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τάγμα, με προεξέχοντα τον Άγιο Αυγουστίνο.

Μετά από όλα τα δωμάτια της εκκλησίας και άπειρες πληροφορίες αποθηκευμένες στο μαγνητοφωνάκι μου (ποιος ξέρει; Μπορεί κάποια μέρα να αποφασίσω να αλλάξω καριέρα), μας υποδέχθηκε σε μια αίθουσα δίπλα στο μουσείο της Grimbergen ο τιτάνας Μπεν Βίνκεν (Ben Vinken), ένας από τους πρώτους και πιο γνωστούς σομελιέ μπίρας στον κόσμο, με δικό του σόου για μπίρες παρακαλώ στην βελγική τηλεόραση!

Ο Μπεν μας μίλησε για την ιστορία της βέλγικης μπίρας, τις διαφορές μεταξύ Trappiste και Abbey μπίρας (οι trappiste παράγονται εντός του μοναστηριού ενώ οι abbey μπορούν να παραχθούν και σε άλλο ζυθοποιείο, αλλά πάντα με συνταγή των μοναχών), μας έδειξε τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος και φυσικά μας έδωσε να δοκιμάσουμε τέσσερεις μπίρες από την πολυάριθμη σειρά τους. Μέσα σε αυτές ήταν και η ενδιαφέρουσα Grimbergen Rouge, μια πιο εύκολα προσεγγίσιμη μοναστηριακή lager με φρούτα και έντονα αρώματα από φράουλες, βατόμουρα αλλά και μπαχαρικά.

Λίγο αργότερα, μεταφερθήκαμε στο εστιατόριο που βρίσκεται εντός της κοινότητας για να συνδυάσουμε γευστικά όλες τις μπίρες με φαγητό που είχαν επιμεληθεί οι υπεύθυνοι. Πολύ ενδιαφέροντα τα γευστικά παντρέματα ακόμα και των γλυκών με την Grimbergen Rouge, που από ότι μάθαμε τα επιμελήθηκαν οι σεφ πατισιέ που εξυπηρετούν και την βασιλική οικογένεια.

Το ιβέντ έκλεισε με εντυπωσιακό τρόπο. Μόλις νύχτωσε, μεταφερθήκαμε στον εξωτερικό χώρο της κοινότητας, όπου είδαμε έναν γιγαντιαίο ξύλινο Φοίνικα και παρακολουθήσαμε, ανάμεσα από φωτιές που έκαιγαν στο έδαφος μερικά βίντεο σχετικά με την ιστορία του μοναστηριού. Με το τέλος των βίντεο, ένα πυροτέχνημα εκτοξεύτηκε προς τον Φοίνικα κι εκείνος αναφλέχθηκε εντυπωσιακά, ξεπροβοδίζοντας μας προς την έξοδο.

Ήταν ένα υπέροχο διήμερο πίνοντας υπέροχες μπίρες…

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Στο αβαείο της Grimbergen"

Articles, Booze Travel

Δημοσιεύτηκε στις 08/09/2015