previous
next

Synaesthesia: ένας πυρήνας έμπνευσης και δημιουργίας στον Βόλο

Articles

Μπορεί το μπαρ όντως «να μην είναι πυρηνική φυσική», όπως πολύ συχνά ισχυρίζονται οι επαγγελματίες της εστίασης μεταξύ τους, γκρεμίζοντας επαρμένους και ιπτάμενους στα σύννεφα, παρόλα αυτά αφενός χρησιμοποιεί αρκετούς από τους κανόνες της φυσικής, αφετέρου και αδιαμφισβήτητα αποτελεί καλλιτεχνική δημιουργία, όπως δηλαδή και η (υψηλή) μαγειρική. Οι Χρήστος Αλεξάκης και Γιώργος Γαργαρέτας προσεγγίζουν την τέχνη του μπαρ με περίσσια γνωστική και αισθητηριακή αντίληψη και σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα που έχουν καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια ως επαγγελματίες στην εστίαση, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο έμπνευσης, έρευνας και καινοτομίας στον Βόλο, το Synaesthesia.

Αντλώντας έμπνευση από την έννοια της συναισθησίας, του φαινομένου δηλαδή κατά το οποίο, η διέγερση μιας αισθητηριακής ή νοητικής ακολουθίας οδηγεί σε ακούσιες εμπειρίες σε μια δεύτερη αισθητηριακή οδό, αναμειγνύουν χρώματα, ήχους, γεύσεις και αρώματα και επιχειρούν να δημιουργήσουν μικρά θαύματα, όπως του σύνθετου και εν πολλοίς ανεξήγητου αυτού φαινομένου.

Synaesthesia

Η συναισθησία είναι μια νευρολογική κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Είναι η κατάσταση κατά την οποία ταυτίζουμε μια λέξη με κάποιο χρώμα ή ένα φαγητό με έναν ήχο. Είναι η κατάσταση που βάζει τάξη και στο δικό τους δημιουργικό χάος, μέσα από το εργαστήριο του οποίου προκύπτουν νέοι γευστικοί συνδυασμοί, νέες αισθητηριακές απολαύσεις, νέες μοναδικές εμπειρίες και οι οποίες με τη σειρά τους αποτυπώνονται μέσα από τη δουλειά του δημιουργικού αυτού ντουέτου.

Το τελευταίο πρότζεκτ της ομάδας Synaesthesia, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Athens Bar Show 2022, περιλαμβάνει τέσσερα καινοτόμα, εμφιαλωμένα, ready-to-drink (RTD) κοκτέιλ, έτοιμα και στην αγορά για το ευρύ κοινό.  Δύο τζιν εν τόνικ, ένα κοκτέιλ με καφέ και μια παραλλαγή του κλασικού Νεγκρόνι συσκευάζονται σε κουτάκια από 100% ανακυκλώσιμο αλουμίνιο ή διαφανές ανακυκλώσιμο πλαστικό τύπου pet 1 και τα οποία διατηρούνται στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα τα απολαύσουμε. Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά ένα ένα.

Asian gin ‘n’ tonic

Τέσσερα διαφορετικά τζιν αρωματίζονται και επεξεργάζονται ξεχωριστά και στη συνέχεια αναμειγνύονται μαεστρικά, πριν την προσθήκη τόνικ. Με διάφορες τεχνικές ενσωματώνονται στο κοκτέιλ αρώματα lemongrass και φύλλων λάιμ kaffir, μανιταριού σιτάκε και κόλιανδρου, galangal, βασιλικού και πιπεριών jalapenos. Το τόνικ είναι κι αυτό ενσωματωμένο στο κοκτέιλ, άρα αφενός πρόκειται για ένα ποτό χαμηλό σε αλκοολικούς βαθμούς, αφετέρου μπορείτε να το σερβίρετε με πάγο και να το καταναλώσετε αμέσως!

Synaesthesia

Pinkie gin ‘n’ tonic

Στο δεύτερο αυτό τζιν με τόνικ, θα αντιληφθείτε αρώματα ροζ πιπεριού, γκρέιπφρουτ και γιασεμιού. Ένα ποτό αρωματικό, κομψό και ντελικάτο, πίσω από τη δημιουργία του οποίου βρίσκονται οι πάντα απαιτητικές και περίπλοκες διεργασίες που συντελούνται στο εργαστήριο της Synaesthesia.

Watermelon Negroni

Μια σύγχρονη παραλλαγή στο κλασικό φλωρεντίνικο απεριτίβο κοκτέιλ που έχει κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, έμπειρων και πιο νεαρών aficionado, το κοκτέιλ για το οποίο και τις παραλλαγές του ξοδεύεται καθημερινώς άπλετη φαιά ουσία. Έχουμε δει εξαιρετικές μέτριες και κακές παραλλαγές, η συγκεκριμένη είναι σίγουρα μία που πρέπει να δοκιμάσετε, καθώς σε αυτή συνδυάζεται με αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο ο άνηθος με το καρπούζι, για να δημιουργήσει ένα αρκετά φυτικό αποτέλεσμα.

Synaesthesia

Espresso Martini

Η συλλογή με τα πρώτα τέσσερα αυτά RTD κοκτέιλ της ομάδας Synaesthesia ολοκληρώνεται με μια παραλλαγή του σύγχρονου κλασικού αυτού ποτού από τα 80’s, του Espresso Martini. Χρησιμοποιείται το μεσκάλ ως βάση, το οποίο αρωματίζεται με πράσινη πιπεριά jalapeno και ροδάκινο, πριν αναμειχθεί με ρόφημα καφέ κρύας εκχύλισης (cold brew), αλλά και λικέρ καφέ.

Ως γνωστόν, τα RTD κοκτέιλ διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα, κυρίως για την αγορά του retail, καθώς μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε σημεία και περιπτώσεις που θέλουμε να απολαύσουμε κάτι πιο δημιουργικό, αλλά για τον οποιονδήποτε λόγο δε μπορούμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας.

Επικοινωνείτε με την ομάδα του Synaesthesia μέσα από το σάιτ τους, https://synaesthesia.gr/

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Synaesthesia: ένας πυρήνας έμπνευσης και δημιουργίας στον Βόλο"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 02/02/2023