previous
next

Τσικνοπέμπτη: 4 λάτρεις του ποτού προτείνουν τα πιο ταιριαστά για τη μέρα

Articles

Τρία μεσκάλ για την Τσικνοπέμπτη

Γιώργος Μπάγκος – Three Cents General Manager / Agave Expert

Το μεσκάλ είναι ένα συγκλονιστικό απόσταγμα, όπως και όλα τα αποστάγματα αγαύης άλλωστε, καθώς πέρα από το γεγονός πως η πρώτη ύλη χρειάζεται πάνω από πέντε με έξι χρόνια για να ωριμάσει, η κατά κανόνα ζύμωση με γηγενείς ζύμες χαρίζει ένα απόσταγμα που όμοιό του δεν υπάρχει. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περίπου 25 διαφορετικά είδη αγαύης για την παραγωγή του μεσκάλ και κάθε μία δίνει διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε επέλεξα τρία αποστάγματα, το κάθε ένα από τα οποία είναι ιδιαίτερο, τόσο λόγο ποικιλίας αγαύης, αλλά και terroir, καθώς και διαδικασίας παραγωγής.

Los Siete Misterios Doba-Yej 44%

Η αγαύη espadin είναι αυτη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παραγωγή του μεσκάλ. Είναι σημαντικό να πούμε πως η καπνιστή γεύση δεν είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό του μεσκάλ. Ο καπνός δημιουργείται από την επαφή της αγαύης με τις καυτές πέτρες, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σε συνδυασμό με την παρουσία οξυγόνου, το οποίο σταματά να υπάρχει όταν οι αγαύες θα θαφτούν για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Όσο πιο μικρή η παρτίδα λοιπόν, τόσο πιο γρήγορα θα θαφτεί και τόσο πιο διακριτική θα είναι η καπνιστή γεύση. Στο Los Siete Misterios λοιπόν κάνουν ακριβώς αυτό. Μικρές παρτίδες από αγαύες Espadin, ώστε να έχουμε όσο περισσότερη γεύση ψημένης αγαύης, σε συνδυασμό με νότες εσπεριδοειδών και μπαχαρικά.

Bruxo No2 Pechuga de Maguey Joven 46%

Με τον όρο pechuga κατηγοριοποιούμε μεσκάλ τα οποία είναι «εορταστικά». Δηλαδή φτιάχνονται μία φορά τον χρόνο, για κάποια ιδιαίτερη γιορτή, όπως γάμους και εθνικές επετείους. Οπότε για μια τέτοια γιορτή, όπως η δική μας Τσικνοπέμπτη, το θεώρησα απόλυτα ταιριαστό. Σε αυτά λοιπόν τα «επετειακά» μεσκάλ μέσα στον αποστακτήρα και κατά τη διάρκεια της δεύτερης απόσταξης, τοποθετούνται εποχιακά φρούτα και ξηροί καρποί, όπως και επίσης ένα στήθος (εξού και η λέξη pechuga) από κοτόπουλο! Η ιδιαιτερότητα στο Bruxo Pechuga είναι πως το στήθος είναι από…. Αγαύη! Η καρδιά της αγαύης συνήθως δεν χρησιμοποιείται στην απόσταξη καθώς μπορεί να έχει πικρό γευστικό αποτέλεσμα στο απόσταγμα, παρόλα αυτά εδώ χρησιμοποιείται στον «αρωματισμό» του μεσκάλ καθώς μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα, δίνει ένα ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα το οποίο μας θυμίζει τροπικά φρούτα σε συνδυασμό με αμύγδαλο και γήινες νότες.

Del Maguey Tobala 45%

Οι αγαύες Tobala, παρόλο που μπορούν να καλλιεργηθεί οπουδήποτε, έχουν μια τάση να μεγαλώνουν στις ανήλιες πλευρές βουνών και λόφων. Αυτό τις κάνει να χρειάζονται γύρω στα 10-15 χρόνια να φτάσουν στην ωριμότητα, όπως επίσης και να γίνονται σχετικά μικρές σε μέγεθος. Το αγαπημένο μου fact σε σχέση με την συγκεκριμένη αγαύη είναι το γεγονός ότι επειδή φύεται σε βραχώδη εδάφη και προκειμένου να βρει νερό, οι ρίζες της διαθέτουν ένα ένζυμο, το οποίο διαβρώνει την πέτρα μέχρι να καταφέρει να βρει νερό μέσα στον βράχο… Έτσι, η εν λόγω αγαύη έχει ως γευστικό χαρακτηριστικό την αίσθηση της ορυκτότητας. Το συγκεκριμένο μεσκάλ παράγεται από τέτοιες αγαύες και το γευστικό αποτέλεσμα είναι μια όμορφη αίσθηση τσακμακιού σε συνδυασμό με γλυκιές νότες τριαντάφυλλου…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Τσικνοπέμπτη: 4 λάτρεις του ποτού προτείνουν τα πιο ταιριαστά για τη μέρα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2024