previous
next

It takes Bols

Articles

Νομίζω πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάει κάποιος, που έχει έστω και την παραμικρή σχέση με το μπαρ και τα ποτά, στο Άμστερνταμ και να μην επισκεφθεί τον ξακουστό αυτόν οίκο. Η Bols, το House of Bols και η Bols Bartending Academy, στέκουν απέναντι από το μουσείο του Φαν Χοχ στην Μουζέουμπλαϊν και αποτελούν πλέον ορόσημα του σύγχρονου Άμστερνταμ. Και πίστεψε με, χρειάζεται «κότσια» για να τα έχεις κάνει όλα αυτά.

Το ότι σύμφωνα με πολλούς η Bols αποτελεί την πρώτη εταιρεία ποτών απόσταξης, την κάνει ένα από τα πιο βαριά ονόματα στο χώρο. Το 1575 ιδρύεται η οικογενειακή επιχείρηση των Bols που παρασκεύαζαν λικέρ, ενώ το 1664 η οικογένεια ξεκινά να αποστάζει και τζενίβερ (Jenever). Πολύ αργότερα μάλιστα, η Bols θα αλλάξει το Jenever σε Genever, κατοχυρώνοντας το προϊόν της, που παρόλα αυτά απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στην πολλή μικρή ολλανδική αγορά. Κι αυτό, παρότι θα περίμενε κανείς, πως ένα απόσταγμα όπως το τζενίβερ, που αποτέλεσε τον προάγγελο του τζιν και που λέγεται πως ενέπνευσε τους πρώτους μπαρτέντερ, οι οποίοι έφτιαξαν τις πρώτες συνταγές «για τζιν» με αυτό, πως θα είχε μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως. Φευ!

 

"Με εμπειρία αιώνων αποτελεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ένα σχετικά άγνωστο προς το ελληνικό κοινό απόσταγμα"

 

Πίσω στο ταξίδι μου όμως, και στο House of Bols, που έχει βασίσει πολλά επάνω στην  ιστορία του, κι έτσι, μπαίνοντας, σε υποδέχεται μια αίθουσα που βρίσκονται όλα τα βραβεία, αλλά και κάθε είδους μεμοραμπίλια από τους αιώνες ύπαρξής της. Παλιά βαρελάκια, μεταλλικές καράφες, μεγάλες νταμιτζάνες και τα πρώτα μπουκάλια της εταιρείας διακοσμούν το χώρο. Το σκηνικό όμως και η αισθητική του χώρου αλλάζουν στις επόμενες αίθουσες. Ακολουθεί ένας προθάλαμος με τα παραδοσιακά πήλινα σπιτάκια που δίνουν στις business πτήσεις της KLM και αναπαριστούν αληθινά ολλανδικά σπίτια, αποτελώντας αντικείμενα πόθου των συλλεκτών που «ξέρουν» από συλλογές! Στον επόμενο χώρο βρίσκεται όλη η διαδικασία παραγωγής και οι πρώτες ύλες σε μικρογραφία. Έτσι βλέπεις και μυρίζεις το τζενίβερ σε όλα του τα στάδια.

Η αληθινή όμως έκπληξη κρύβεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με τα αρώματα που υπάρχουν σε ολόκληρη τη σειρά των λικέρ της Bols. Εκεί έχεις την ευκαιρία να εξασκήσεις τη μύτη, αλλά και την μνήμη σου, με μια πανδαισία αρωμάτων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα μπουκαλάκια που ψεκάζουν κοντά στη μύτη σου! Και φυσικά, ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ο αυθεντικός Ρεμπράντ που κρέμεται έξω από το δωμάτιο, μοναδικό κειμήλιο του οίκου!

Ο οίκος του Bols όμως δεν διαθέτει μόνο πλούσια ιστορία. Διαθέτει παρόν και μέλλον. Όπου μέλλον, σημείωσε κοκτέιλ. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η Bols διαθέτει μία υψηλότατων προδιαγραφών ακαδημία για μπαρτέντερ με υπερσύχρονες εγκαταστάσεις που επισκέπτονται και εκπαιδεύονται, ακόμη και εκτός Ολλανδίας επαγγελματίες. Άλλωστε, ξακουστός είναι πλέον και ο παγκόσμιος διαγωνισμός για κοκτέιλ που διοργανώνεται, ο Bols around the world.

Η ξενάγηση μου στο House of Bols συμπληρώθηκε με μια ολοκληρωμένη γευσιγνωσία σε όλα τα τζενίβερ της εταιρείας. Και ήταν άκρως διαφωτιστική σε σχέση με τις κατηγορίες αυτού. Άλλωστε αποδείχθηκε πως η Bols δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Με εμπειρία αιώνων αποτελεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ένα σχετικά άγνωστο προς το ελληνικό κοινό απόσταγμα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"It takes Bols"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 13/02/2015