previous
next

Ο μύθος του Tam o Shanter και το Cutty Sark

Articles

Η παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας είναι γεμάτη από αναρίθμητους θρύλους, μύθους και δοξασίες, οι οποίοι έχουν μάλιστα αποτυπωθεί καλλιτεχνικά σε παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα. Ένας από τους πιο γνωστούς, είναι ο σκωτσέζικος μύθος του Tam o Shanter, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και για το ουίσκι Cutty Sark και αποτυπώθηκε λυρικά στο ομώνυμο ποίημα του Robert Burns, εθνικού ποιητή της Σκωτίας.

 

"Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι αυτός του Tam o Shanter, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ουίσκι Cutty Sark και αποτυπώθηκε λυρικά στο ομώνυμο ποίημα του Robert Burns, εθνικού ποιητή της Σκωτίας."

 

Ο Robert Burns έγραψε ένα ποίημα για τις συνήθειες της εργατικής τάξης της Σκωτίας του 18ου αιώνα. Πως οι άντρες συναθροίζονταν στις ταβέρνες και τα καπηλειά με τους φίλους τους, πως διαμαρτύρονταν οι σύζυγοί τους όταν επέστρεφαν σπίτι, τι έπιναν και πως ταύτιζαν το αλκοόλ με τον… διάβολο και τις μάγισσες!

 

tam o shanter, cutty sark

Ο Robert Burns

 

Ο μύθος του Tam o Shanter

Σύμφωνα λοιπόν με το ποίημα του Robert Burns, ένας χωρικός ονόματι Tam, φεύγει ένα βράδυ από την ταβέρνα καβάλα στο άλογο του, για να γυρίσει σπίτι και στη σύζυγο του. Στη διαδρομή παρατηρεί τη στοιχειωμένη εκκλησία του χωριού να έχει λαμπαδιάσει στις φλόγες και γύρω της να χορεύουν μάγισσες και δαιμονικά και ο διάβολος ο ίδιος να παίζει πίπιζα!

Στέκει μαγεμένος και χωρίς να κατέβει από το άλογο του, παρατηρεί τις μάγισσες να χορεύουν μυστηριακά στους ρυθμούς της μουσικής που διαρκώς εντείνεται. Κάποια στιγμή, το βλέμμα του καρφώνεται σε μία συγκεκριμένη μάγισσα, με χαρακτηριστικά κοντό φουστάνι, που τον συνεπαίρνει τόσο ώστε της φωνάζει: «Weel done, cutty-sark». Όπου cutty-sark, ερμηνεύεται η αναφορά στην «κοντή φούστα».

Ξαφνικά η μουσική σταματά, τα φώτα σβήνουν και οι μάγισσες φεύγουν στο κατόπι του Tam, ο οποίος σπιρουνιάζει το άλογό του για να τους ξεφύγει. Μετά βίας ο Tam καταφέρνει να φθάσει και να περάσει τη γέφυρα του ποταμού Doon, την Brig ο’ Doon όπως είναι γνωστή, κάτι που θα σήμαινε και τη σωτηρία του, αφού σύμφωνα με την παράδοση, οι μάγισσες και τα δαιμονικά στοιχεία δεν μπορούν να περάσουν επάνω από τρεχούμενο νερό.

Η Nannie Dee όμως, η μάγισσα δηλαδή που «πείραξε» ο Tam, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τον φθάσει πριν περάσει το ποτάμι, τεντώθηκε γραπώνοντας την ουρά του αλόγου του, ξεριζώνοντάς την.

 

"Το ουίσκι Cutty Sark «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης, εμπνευσμένες από την σκωτσέζικη παράδοση."
       

 

tam o shanter, cutty sark

Η γέφυρα Brig O’ Doon

 

 

Το Cutty Sark ζει και βασιλεύει

Η Nannie Dee ή αλλιώς η Cutty Sark από το μύθο του Tam o Shanter αποτυπώθηκε στο ακρόπρωρο του θρυλικού ομώνυμου ιστιοφόρου, το οποίο έλαβε και το όνομα του από τη μάγισσα, ενώ έδωσε το όνομά της και στο διάσημο σκωτσέζικο ουίσκι. Το ιστιοφόρο εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται δεμένο στο πορθμείο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο ως έκθεμα, ενώ το ουίσκι Cutty Sark «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης, εμπνευσμένες από την σκωτσέζικη παράδοση.

 

"Αναζητώντας το πνεύμα του Robert Burns και της Nannie Dee από το μύθο του Tam o Shanter στη σύγχρονη σκηνή του μπαρ, αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του φετινού διαγωνισμού για κοκτέιλ του Cutty Sark, ονόματι ftiaxe cutty."

 

Το Cutty Sark και το ftiaxe cutty

Ξεφεύγοντας για λίγο από την σκωτσέζικη παράδοση, αναζητώντας παρόλα αυτά το πνεύμα του Cutty Sark και του Robert Burns στην παγκόσμια σκηνή του μπαρ, αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του φετινού, δεύτερου στη σειρά, διαγωνισμού για κοκτέιλ του Cutty Sark, ονόματι ftiaxe cutty.

Το ftiaxe cutty 2018, για το οποίο η κατάθεση των συμμετοχών έχει ξεκινήσει, αναζητά τον ικανότερο μπαρτέντερ, του οποίου οι δύο συνταγές (μία με Cutty Sark Original και μία με Cutty Sark Prohibition) θα γίνουν ουσιαστικά μέρος της κληρονομιάς του θρυλικού ουίσκι.

 

tam o shanter, cutty sark

Το ακρόπρωρο του Cutty Sark

 

"Το ftiaxe cutty 2018 αναζητά τον ικανότερο μπαρτέντερ, του οποίου οι συνταγές με Cutty Sark Original και Cutty Sark Prohibition, θα γίνουν μέρος της κληρονομιάς του θρυλικού ουίσκι."

 

Από τους ημιτελικούς που θα διεξαχθούν σε πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Λάρισα & Ηράκλειο Κρήτης) θα προκύψουν δέκα φιναλίστ που θα αναμετρηθούν στο μεγάλο τελικό στην Αθήνα. Οι πέντε επικρατέστεροι θα απολαύσουν μια κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό η οποία θα κορυφωθεί με ένα σεμινάριο για το σκωτσέζικο blended whisky.

Όσο για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού, εκείνος θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να μαθητεύσει πλάι στον Tristan Stephenson σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο με όλα τα έξοδα πληρωμένα!

Για περισσότερες πληροφορίες και κατάθεση συμμετοχών, επισκεφθείτε το ftiaxecutty.gr μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2018.

 

Απολαύστε υπεύθυνα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ο μύθος του Tam o Shanter και το Cutty Sark"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2018