previous
next

Τεκίλα από τον ουρανό

The Agave Trail

Ένα βράδυ στο Dos Agaves, έρχεται μια παρέα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και μια κοπέλα που ισχυρίζεται πως «Δεν πίνει τεκίλα». Όταν ζητώ από περιέργεια το λόγο, μου απαντά «Εγώ δουλεύω σε ένα νησί στο οποίο έρχεται κάθε χρόνο ένας Άγγλος, που φτιάχνει τη δικιά του τεκίλα και πίνω μόνο αυτή!» «Σε ποιό νησί δουλεύεις;» της απαντάω. «Στους Παξούς» μου λέει, και τις ξαναπαντώ αφήνοντας την παγωτό «Ο Χένρι;» Μου κουνάει το κεφάλι καταφατικά. Κατεβάζω ένα μπουκάλι από την τεκίλα του Χένρι που είχα φέρει, από το Μεξικό, και της λέω «Ορίστε, αυτή είναι η τεκίλα του Χένρι» O Χένρι είχε πολλούς φίλους και γνωστούς…

Ο λόγος φυσικά για την Olmeca Altos, και τον συνδημιουργό της Henry Ernest Besant. Ο Χένρι δεν είναι πια μαζί μας, ήταν όμως ένας από τους πιο ξεχωριστούς άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίσω. Αγαπούσε πολύ αυτή τη χώρα και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία. Ο γάμος του άλλωστε έγινε στους Παξούς πριν μερικά χρόνια και προσέλκυσε την ελίτ του μπαρ από όλο τον κόσμο. Η αγάπη του για τους ανθρώπους ήταν τόσο μεγάλη, που η φωτογραφία τού κοσμεί μερικά από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, στο προφίλ του στο Facebook καθημερινά, οι φίλοι του ανά τον κόσμο, τον κάνουν ταγκ σε δημοσιεύσεις σαν να είναι ακόμα εδώ. Ήταν μια από τις πιο αγαπητές μορφές στο χώρο.

«Φεύγοντας» άφησε μια μεγάλη κληρονομία, πέρα από τη γνώση και την καλοσύνη, μας άφησε και κάτι χειροπιαστό, την Olmeca Altos η οποία ήρθε και επιτέλους στην Ελλάδα. Μαζί της ήρθε και ο Master Distiller της Olmeca, Χεσούς Ερνάντες, παρόλο που έχει αποσυρθεί από την εργασία του, για να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον Χένρι πως αν ποτέ έρθει η τεκίλα αυτή στην Ελλάδα, θα ερχόταν μαζί του. Η επίσημη παρουσίαση έγινε στα γραφεία της Pernod Ricard το μεσημέρι της Τετάρτης και ακολούθησε μια βραδιά με κοκτέιλ και μουσική στο Dos Agaves.

 

"Εγώ δουλεύω σε ένα νησί στο οποίο έρχεται κάθε χρόνο ένας Άγγλος, που φτιάχνει τη δικιά του τεκίλα και πίνω μόνο αυτή!"

 

Η Olmeca Altos είναι το προϊόν συνεργασίας του Ντρε Μάσο (Dre Masso) πολύ γνωστού μπαρτέντερ στο Λονδίνο, του Χένρι Μπέσαντ και φυσικά του Χεσούς Ερνάντες. Είναι η πρώτη τεκίλα η οποία στη ουσία αντέγραψε την τεχνική του μπλέντινγκ από το ρούμι. Είχα την τύχη να είμαι στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Olmeca στο Μεξικό, πριν δυο χρόνια, και να ακούσω τους ίδιους τους δημιουργούς να μιλούν για το δημιούργημά τους.

Η Olmeca Altos, είναι λοιπόν ένα μπλεντ από τεκίλα φτιαγμένη με ταχόνα (tahona) -τον παραδοσιακό πετρόμυλο, με τον οποίον πλέον παρασκευάζονται στο Μεξικό λιγότερες από πέντε τεκίλες, λόγω του πολύ υψηλού κόστους- και τεκίλα φτιαγμένη με ρόλερ μιλ (roller mill) την πιο συνηθισμένη μέθοδο εξαγωγής του χυμού από την ψημένη αγαύη. Δηλαδή πρακτικά είναι συνδυασμός της Olmeca Tezon και της Olmeca 100% από αγαύη, η οποία παρεμπιπτόντως υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (δηλαδή ναι, μια πολυεθνική εταιρεία παρήγαγε ένα προϊόν για την Ελλάδα αποκλειστικά, τόσο καλή αγορά τεκίλας είμαστε!)

Στην γευσιγνωσία δοκιμάζοντας την τεκίλα από 100% ταχόνα, παρατηρούμε πως η μύτη της είναι αρκετά ήρεμη, σχεδόν δεν μυρίζει καθόλου, το στόμα της όμως είναι γεμάτο με αρώματα ψημένης αγαύης και γλυκών χαρακτηριστικών, αντίθετα η 100% ρόλλερ μιλ τεκίλα, έχει πολύ πλούσια μύτη με λουλουδάτα αρώματα και πιπέρια, ενώ ένα ήρεμο στόμα και επίγευση. Κάνοντας αυτή τη γευστική δοκιμή καταλαβαίνουμε τι ήθελαν να επιτύχουν οι δημιουργοί της Altos, ένα μπλεντ από μια αρωματική και λουλουδένια τεκίλα με μια πλούσια και με γεμάτη επίγευση, για να φτιάξουν μια τεκίλα που θα είχε τα πάντα δηλαδή.

Συχνά στις τεκίλες μιλάμε για «φτιαγμένες στα Χάιλαντς» και άλλες «φτιαγμένες στην πεδιάδα της πόλης Τεκίλα» και πως η προέλευση της πρώτης ύλης επηρεάζει το τελικό προϊόν. Η Altos φτιάχνεται στο Αράντας, στα Χάιλαντς δηλαδή, αλλά οι αγαύες προέρχονται από παντού, αφού η εταιρεία αγοράζει κιόλας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση. Η Altos στην ουσία είναι μια τεκίλα που προσπαθεί να πιάσει ολόκληρο το φάσμα των γεύσεων και αρωμάτων που υπάρχουν στην τεκίλα. Για την ιστορία, υπάρχουν άλλες δύο τεκίλες που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, αλλά καμία δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά και σε αυτή την τιμή. Η μια είναι η Patron, και η άλλη η Siete Leguas, με τη δεύτερη να είναι από τις αγαπημένες μου, αλλά δεν νομίζω ότι η μίξη εδώ έχει τον ίδιο σκοπό, αφού εδώ οι αγαύες είναι αποκλειστικά από τα Χάιλαντς.

Δεν θέλω να μπω σε γευσιγνωστικές λεπτομέρειες, αλλά θα σας καλέσω να φτιάξετε μια απλή κλασσική μαργαρίτα ή ένα κλασσικό παλόμα, για να δείτε την πολυπλοκότητα αυτής της τεκίλας. Και αφού τελειώσετε με την δουλειά σας να υψώσετε ένα καμπαγίτο (το παραδοσιακό μεξικάνικο σφηνοπότηρο) στην υγειά του φίλου μας Χένρι Μπέσαντ, που σίγουρα χαμογελάει βλέποντάς μας να απολαμβάνουμε την τεκίλα του.

Salud!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Γιώργος Μπάγκος είναι 29 ετών, γέννημα θρέμμα της «μπαρμανογέννας» Καρδίτσας και βρίσκεται στο χώρο του επισιτισμού εδώ και 10 χρόνια. Travel junkie και cocktail explorer έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη,...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τεκίλα από τον ουρανό"

The Agave Trail

Δημοσιεύτηκε στις 02/06/2014