previous
next

The Philosophy of Whisky: Ένα νέο, συνοπτικό βιβλίο για το ουίσκι με τη σφραγίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης!

News

Μόλις κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο για το ουίσκι, αυτή τη φορά από τον αξιόλογο Billy Abbott και με τη σφραγίδα αξιοπιστίας της Βρετανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Είναι όμως «ένα ακόμη βιβλίο για το ουίσκι»; Τι το διαφορετικό έχει να προσφέρει και πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε απλούς καταναλωτές, αλλά και στους απανταχού λάτρεις του ουίσκι; Παρέλαβα πρόσφατα το The Philosophy of Whisky, το διάβασα και γράφω την άποψή μου.

Ο Billy Abbott δεν είναι άγνωστος στον χώρο του ουίσκι και των αποσταγμάτων εν γένει. Αρκετά χρόνια πριν παράτησε την καριέρα του στον χώρο της πληροφορικής, για να ασχοληθεί με το ουίσκι. Έκτοτε, ξεκίνησε ένα μπλογκ για το ουίσκι, δημιούργησε ένα whisky club, το Whisky Squad, μέσα από το οποίο διοργάνωσε εκατοντάδες σεμινάρια και γευσιγνωσίες, ενώ από το 2011 χρηματίζει συνεργάτης της πιο επιτυχημένης ίσως πλατφόρμας ονλάιν αγορών ουίσκι και αποσταγμάτων, του Whisky Exchange, θέση από την οποία έγινε ευρέως γνωστός στον χώρο. Εκτός όμως από ambassador του Whisky Exchange είναι και το πρόσωπο που ευθύνεται για όλες τις περιγραφές των αποσταγμάτων στην πλατφόρμα. Μια δραστηριότητα εξαιρετικά απαιτητική, που όμως του καλλιέργησε και μια ξεχωριστή ικανότητα· να μπορεί να περιγράφει συνοπτικά και to-the-point κάθε ένα από τα προϊόντα που εμπορεύεται το Whisky Exchange.

Αυτό κατάφερε–κατά τη γνώμη μου- να κάνει και στο πρώτο του βιβλίο, το The Philosophy of Whisky.

The Philosophy of Whisky

Τι πραγματεύεται το The Philosophy of Whisky και πόσο χρήσιμο είναι;

Το βιβλίο ξεκινά με την παραδοχή ότι η ανθρώπινη φυλή είναι «αρκετά έξυπνη». «Κατάφερε να αναπτύξει τη γλώσσα επικοινωνίας, να ανακαλύψει τον τροχό, να δημιουργήσει έργα τέχνης, να επιβιώσει μέσα από παγκόσμιες κρίσεις και να βρεθεί στο διάστημα». Κάπου εκεί και παρέα με αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα, ο Billy Abbott τοποθετεί και… τη δημιουργία του ουίσκι, κάτι που πιστεύει πως ευθύνεται για το «πως φθάσαμε όλοι ως εδώ»! Όπως αντιλαμβανόμαστε από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις αράδες του, τόσο με διασταυρωμένες πληροφορίες και γνώσεις για το ουίσκι, όσο και με… χιούμορ!

Ξεπερνώντας το whisky for dummies εισαγωγικό κεφάλαιο για το τι είναι ακριβώς το ουίσκι, συνεχίζουμε διαβάζοντας για τα συστατικά από τα οποία μπορεί να παραχθεί. Αυτά εξετάζονται, όχι λεπτομερώς και επιστημονικώς, αλλά συνοπτικά και πλήρως κατανοητά, προκειμένου στη συνέχεια να μας ταξιδέψει στα ουίσκι του κόσμου όλου.

Το ουίσκι εξετάζεται ως προς την χώρα και τον τρόπο παραγωγής, τα είδη και την ιστορία του κάθε τύπου. Μέσα από αυτά τα κεφάλαια ο αναγνώστης θα λάβει τις πλέον βασικές πληροφορίες που χρειάζεται για να αποκτήσει μια ξεκάθαρη κατανόηση του ουίσκι, αλλά και τις πλέον πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πλαίσιο παραγωγής της εκάστοτε χώρας. Διαβάζοντας το βιβλίο, εκτός των πληροφοριών που ήδη γνώριζα, έμαθα και κάποιες λεπτομέρειες που αγνοούσα, κάτι πολύ σημαντικό για κάποιον που ήδη ασχολείται με το ουίσκι. Και όλα αυτά, με τον πλέον εύπεπτο και προσιτό τρόπο, χωρίς καθόλου περισπούδαστο συγγραφικό ύφος ή/και επιστημονική προσέγγιση και βεβαίως με την απαραίτητη προσωπική ματιά του Billy Abbott, αφού σε ουκ ολίγες αράδες του βιβλίου αναπτύσσει και την άποψη του.

The Philosophy of Whisky

Το The Philosophy of Whisky διαθέτει και την σφραγίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, κάτι που αυτόματα το κάνει αρκετά αξιόπιστο ως προς την πληροφορία, αλλά του χαρίζει και το κύρος του εθνικού φορέα της χώρας που… έγινε γνωστή για το ουίσκι της! Η σκληρόδετη έκδοση του συνοδεύεται και από εικονογραφήσεις της ίδιας της Βιβλιοθήκης, ενώ οι μικρές διαστάσεις του βιβλίου (12.7 x 20.3 εκ) το κάνουν ιδανικό ακόμη και για την παραλία!

Συνοψίζοντας, το The Philosophy of Whisky είναι ένα εύπεπτο και συνοπτικό βιβλίο, σε μια πολυτελή έκδοση και σε αρκετά χαμηλή τιμή, το οποίο μπορεί να μυήσει ακόμη και έναν άσχετο στο μαγικό χώρο του ουίσκι. Αυτοί που θέλουν να μάθουν θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ όσοι γνωρίζουν εις βάθος μπορεί να συναντήσουν και κάτι που δεν ξέρουν για το αγαπημένο τους απόσταγμα. Σε αυτά προσθέστε και την ματιά και άποψη του Billy Abbott, ενός καταξιωμένου επαγγελματία από τον χώρο και έχετε το The Philosophy of Whisky. Ένα βιβλίο που λόγω όλων των παραπάνω μπορεί να αποτελέσει και εξαιρετικό δώρο.

Στην Ελλάδα θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, εκτός κι αν επιλέξετε την οδό που διάλεξα κι εγώ, την ονλάιν παραγγελία μέσα από το The Book Odyssey.

Καλή ανάγνωση!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"The Philosophy of Whisky: Ένα νέο, συνοπτικό βιβλίο για το ουίσκι με τη σφραγίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2022