previous
next

The Whisky Exchange: Νέα εποχή υπό τη σκέπη της Pernod Ricard!

News

Η εταιρεία με τον μεγαλύτερο ίσως όγκο πωλήσεων σε e-commerce ποτών στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη και ένας από τους σημαντικότερους ονλάιν διανομείς ουίσκι στον κόσμο, βραβευμένη το 2018 και το 2020 ως online retailers of the year από το The Drinks Business, περνά σε νέα εποχή. Η εταιρεία The Whisky Exchange, ιδρυθείσα το 1999 και λίγο πριν συμπληρώσει 25 χρόνια λειτουργίας, ανακοίνωσε την εξαγορά της από το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Pernod Ricard, τη γαλλική εταιρεία που βρίσκεται στη θέση νούμερο δύο στον κόσμο σε όγκο και τζίρο στο χώρο των ποτών.

Τα οικονομικά δεδομένα της χθεσινής συμφωνίας δεν έγιναν γνωστά, όμως οι ιδιοκτήτες του The Whisky Exchange θα παραμείνουν στο τιμόνι της εταιρείας, η οποία διαθέτει επίσης και τρία φυσικά καταστήματα στο Λονδίνο, αλλά ειδικεύεται και στην αγοραπωλησία σπάνιων αποσταγμάτων και κρασιών. Παράλληλα, λειτουργεί και την Speciality Drinks, ως παρακλάδι του The Whisky Exchange, διανέμοντας χονδρική προϊόντα αλκοόλ σε καταστήματα.

Αναλυτικά, η συμφωνία μεταξύ Pernod Ricard και αδελφών Singh περιλαμβάνει τα εξής brand: 

  • The Whisky Exchange (ηλεκτρονική πλατφόρμα και φυσικά καταστήματα)
  • Whisky Show (ετήσιο φεστιβάλ για ουίσκι)
  • Speciality Drinks (χονδρεμπόριο ποτών)
  • Τον οίκο δημοπρασιών Whisky Auction
  • Την εταιρεία διοργάνωσης ιβέντ Drink Up London (μεταξύ άλλων, διοργανώνει και το London Cocktail Week!)

Ενώ η συμφωνία ΔΕΝ περιλαμβάνει:

  • Την εταιρεία Elixir Distillers (Port Askaig, Elements of Islay, κοκ)
  • Την άδεια για νέο, υπό κατασκευή αποστακτήριο στο νησί Islay

Το The Whisky Exchange ιδρύθηκε από τα αδέλφια Sukhinder και Rajbir Singh, οι οποίοι θα παραμείνουν διευθύνοντες σύμβουλοι στην οσονούπω θυγατρική εταιρεία της Pernod Ricard.

Η αποστολή μας παραμένει η ίδια: να προσφέρουμε την καλύτερη ποικιλία ουίσκι και οινοπνευματωδών ποτών από τους καλύτερους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, να εκπαιδεύσουμε και να συνεργαστούμε με τους καταναλωτές και να υποστηρίξουμε τα κορυφαία εμπορικά καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

The Whisky Exchange

Οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες του The Whisky Exchange

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Pernod Ricard δήλωσαν:

Η εξαγορά ευθυγραμμίζεται με την κεντρική μας στρατηγική που εστιάζει στον τελικό καταναλωτή για την κάλυψη των νέων καταναλωτικών αναγκών και προσδοκιών του στο πλαίσιο σταθερής ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και ισχυρής ζήτησης για premium προϊόντα.

Φυσικά, η εξαγορά δείχνει την τάση όχι μόνο της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και την εδώ και χρόνια μετατροπή των διανομένω-παραγωγών σε εμπόρους λιανικής πώλησης, σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Επίσης, στην μετά brexit εποχή, με τους φόρους που πλέον επιβάλλονται στο κάθε προϊόν που πωλείται σε χώρες εντός ευρωπαϊκής ένωσης από παραγωγούς/πωλητές εκτός αυτής, η κίνηση ίσως επιτρέψει στην εταιρεία να τους παρακάμψει, δημιουργώντας αποθήκες-hub σε χώρες της ΕΕ, κάτι που οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν εναγωνίως.

The Whisky Exchange

Βεβαίως, η κίνηση μπορεί να έχει και αρνητικά. Πόσο ανεξάρτητες μπορεί να είναι πλέον οι προτάσεις σε ποτά της μεγαλύτερης και πιο αξιόπιστης ίσως πλατφόρμας, όταν αυτή θα βρίσκεται υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ποτών στον κόσμο; Και πως θα αντιμετωπίζονται τα προϊόντα ανταγωνιστικών εταιρειών; Και βεβαίως, ποιος ο αντίκτυπος της κίνησης στα λοιπά κανάλια διανομής λιανικής προς την Pernod Ricard, από τη στιγμή που πλέον, θεωρητικά θα είναι ανταγωνιστές; Αυτά φυσικά θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Προς το παρόν, διά στόματος των μέχρι σήμερα ιδιοκτητών της, η The Whisky Exchange σε συνεργασία με την Pernod Ricard, σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα, η οποία θα περιλαμβάνει ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο προβλέπεται πως θα συνεχίσει την τρελή, ανοδική του πορεία, απορροφώντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς λιανικού εμπορίου.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"The Whisky Exchange: Νέα εποχή υπό τη σκέπη της Pernod Ricard!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2021