previous
next

Το πρώτο ιαπωνικό τζιν, έρχεται!

News

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για το πόσοι από εσάς έχετε καταφέρει να αντισταθείτε στον πειρασμό του να μυηθείτε στην «τελειότητα» από ένα ιαπωνικό ουίσκι. Το βέβαιο είναι πάντως ότι αυτά τα, ομολογουμένως ακριβά, δημιουργήματα αποτελούν τα τελευταία, τουλάχιστον πέντε, χρόνια έναν πολύ σημαντικό «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά ουίσκι.

Τόσο χάρη στις πρωτοποριακές τους εμφιαλώσεις, στα συνεχώς αυξανόμενα βραβεία που λαμβάνουν, αλλά και στα πολύ ενδιαφέροντα κόνσεπτ που τα περικλείουν, τα ιαπωνικά ουίσκι καταφέρνουν να ξεχωρίζουν. Αλλά εδώ, δε θα μιλήσουμε για ένα ακόμη ουίσκι από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά στο πρώτο ιαπωνικό τζιν!

Ο Ντέιβιντ Κρολ (David Croll) και ο Μάρτσιν Μίλερ (Marcin Miller) μαζί με τον Μάριους Φέστνες (Marius Vestnes) λοιπόν, σκοπεύουν να ανοίξουν το πρώτο αποστακτήριο για τζιν στην Ιαπωνία, νοτιοδυτικά του Κιότο, εξ ου και το όνομα του, Kyoto distillery. Πίσω από αυτήν την κίνηση βρίσκεται οι εταιρεία των δύο πρώτων, Number One Drinks Company Japan, που από το 2006 μέχρι τώρα ασχολιόταν με την εξαγωγή ιαπωνικών ουίσκι.

Το αποστακτήριο του Κιότο σκοπεύει να ξεκινήσει αποστάξεις από τον επόμενο μήνα! Λέγεται πως θα χρησιμοποιεί νερό από τις πηγές του Φουσίμι (Fushimi), στην περιοχή δηλαδή που βρίσκονται οι σπουδαιότεροι παραγωγοί σάκε στην Ιαπωνία.

 

"Το κυριότερο συστατικό του τζιν, ο άρκευθος, θα εισάγεται, αλλά θα χρησιμοποιούνται μια σειρά από παραδοσιακές πρώτες ύλες της Ιαπωνίας, κάνοντας το τζιν ένα αδιαμφισβήτητα, ιαπωνικό προϊόν."

 

Γνήσια ιαπωνικό

Το πιο σπουδαίο νέο όμως είναι εκείνο σχετικά με τον επικεφαλής της παραγωγής. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έδωσαν τα ηνία στον Άλεξ Ντέιβις (Alex Davies) που έγινε γνωστός από την εξαιρετική του δουλειά στα αποστακτήρια του Chase (με εξαιρετικές εμφιαλώσεις σε τζιν και βότκα), αλλά και του Cotswolds. Ο βοηθός του θα είναι ο Γιόιτσι Μοτόκι (Yoichi Motoki), με πάνω από 20 χρόνια στο χώρο της απόσταξης, σε Ιαπωνία και Σκωτία, ενώ φημολογείται πως θα υπάρχει στη θέση του συμβούλου και ένας πρώην master distiller ιαπωνικού ουίσκι.

 

ιαπωνικό τζιν, Alex Davies

 

Ο χάλκινος CARL αποστακτήρας που έχει ήδη πάρει τη θέση του, θα αποστάξει το πρώτο πραγματικά ιαπωνικό τζιν της ιστορίας, παίρνοντας τη θέση του Japanese gin, που κυκλοφόρησε πέρυσι από το αποστακτήριο του Cambridge, στην Αγγλία, και περιείχε ιαπωνικές πρώτες ύλες όπως σουσάμι, πιπέρι σανσό, σίσο και γιούζου. Διότι ναι μεν το Japanese gin ήταν το πρώτο με αυτά τα συστατικά αλλά δεν είχε αποσταχθεί στην Ιαπωνία.

Και μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την άτυπη πατρίδα του τζιν, τα αποστακτήρια για τζιν να έχουν διπλασιαστεί από 31 το 2010 σε 73 φέτος, παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει και ο κύριος Μίλερ, «Μπαίνουμε σε μια περίοδο φυσικής επιλογής, όπου η ποιότητα και το αυθεντικό υπόβαθρο της διαδικασίας αλλά και της περιοχής παραγωγής παίζουν σημαντικότατο ρόλο».

Εμείς παρόλα αυτά, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε εξαιρετικά νέα προϊόντα που μόνο καλό κάνουν στη γκάμα γεύσεων που συναντά πλέον κανείς σε μια από τις πιο αγαπημένες μας κατηγορίες αποστάγματος.

 

*Επεξεργασμένο*

Το τζιν που ακόμα, επίσημα, δεν έχει όνομα, θα προσπαθήσει εκτός από την τέχνη της απόσταξης να κατακτήσει και εκείνη της ανάμιξης (blending). Έτσι, αποφάσισε να διαχωρίζει τα βότανα σε κατηγορίες και να αρωματίζει το ουδέτερο απόσταγμα από ρύζι που θα χρησιμοποιούν σαν βάση ξεχωριστά. Έτσι για παράδειγμα έχουμε τη βάση, τα εσπεριδοειδή, τα τσάγια, τον κόλιανδρο, κοκ. Αυτά στη συνέχεια αποστάζονται ξεχωριστά και αναμειγνύονται προσεκτικά για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν. Με την ξεχωριστή αυτή αντιμετώπιση σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν κάθε άρωμα ξεχωριστά και στο μέγιστο βαθμό του.

Όσο για τα συστατικά τους; Μερικά παραδείγματα αποτελούν το γιούζου, το σουντάτσι και το ιαπωνικό λεμόνι για τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται στη συνταγή με τα εσπεριδοειδή. Στη συνταγή με τα τσάγια τους θα έχουν ένα μείγμα από σέντσα και hojicha. Πιπέρι σάνσο, τζίντζερ, σίσο και ξύλο hinoki θα είναι μερικά από τα υπόλοιπα, μοναδικά συστατικά που θα συμπληρώνουν τη συνταγή.

 

υ.γ. Η επεξεργασία προήλθε κατόπιν επικοινωνίας με τον ιθύνοντα νου του αποστακτηρίου,  Άλεξ Ντέιβις.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το πρώτο ιαπωνικό τζιν, έρχεται!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 18/04/2016