previous
next

Θρυλικά μπαρ του κόσμου: White Horse Tavern – Νέα Υόρκη

Articles

Λίγα μπαρ στον κόσμο μπορούν να υπερηφανεύονται πως «μεγάλωσαν» στην κυριολεξία στη μπάρα τους γενιές και γενιές προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και της διανόησης. Όπως και ελάχιστα μπαρ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι προσδίδουν την απόλυτη ερμηνεία στη λέξη «στέκι», διατηρώντας συνάμα τη λειτουργία τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Το White Horse Tavern στη Νέα Υόρκη είναι ένα από αυτά τα μπαρ, διαφημίζοντας μάλιστα –λίγο αστεία, θα έλεγα- στην ιστοσελίδα του, πως είναι το δεύτερο πιο παλιό μπαρ στην μεγάλη μητρόπολη.

Η ιστορία του White Horse Tavern

Το White Horse Tavern άνοιξε τις πόρτες του το σωτήριο έτος 1880, στη γωνία της Hudson και της 11ης, στο Greenwich Village του Μανχάταν, σε μια γειτονιά που τότε κατοικούνταν κυρίως από εργάτες και χαμηλόμισθους. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ευρωπαίοι εμιγκράντηδες –κυρίως Ιταλοί και Ιρλανδοί- γέμισαν τη γειτονιά, δουλεύοντας κυρίως στους ντόκους του ποταμού Hudson και στα εργοστάσια ξυλείας και άνθρακα. Μαζί τους, άνοιξαν και πολλά μπαρ, με το White Horse Tavern να είναι ένα από αυτά.

White Horse Tavern

Τις επόμενες δεκαετίες, το μπαρ συνέχισε να εμπνέει ζεστασιά και θαλπωρή για τους σκληρά εργαζόμενους του Greenwich Village, του οποίου ο πληθυσμός είχε εντωμεταξύ αυξηθεί σημαντικά. Λέγεται ότι τη δεκαετία του ’30 και του ’40, απετέλεσε στέκι αριστεριστών και εκπροσώπων εργατικών σωματείων, κάτι που αιτιολογεί εν μέρει το γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένα τυπικό μπαρ της Νέας Υόρκης, με πορτιέρη και τον οποιονδήποτε έλεγχο στην πόρτα.

"Λέγεται πως είχαν πετάξει τον Τζακ Κέρουακ τόσες πολλές φορές έξω από το μπαρ, ώσπου κάποια στιγμή κάποιος έγραψε στην τουαλέτα ‘’Jack Go Home’’!"
 

Η απογείωση της φήμης του, παρόλα αυτά, συνέβη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν έγινε στέκι (μαζί με το μπαρ Lion’s Head) πολλών σπουδαίων και μποέμ εκπροσώπων της λογοτεχνίας και της μουσικής. Ο Ντίλαν Τόμας, ο Νόρμαν Μέιλερ, ο Μάικλ Χάρινγκτον, η Αναΐς Νιν, ο Σεϊμούρ Κριμ, αλλά και πιο σύγχρονοι όπως ο Τζιμ Μόρισον, ο Μπομπ Ντύλαν και ο Χάντερ Τόμσον, σύχναζαν εκεί. Πορτραίτο μάλιστα του Ντίλαν Τόμας κρέμεται ακόμη επάνω από την αγαπημένη του θέση.

White Horse Tavern

Αλλά και ο Τζακ Κέρουακ, που έμενε πολύ κοντά στο μπαρ, ήταν σχεδόν καθημερινός πελάτης του White Horse Tavern. Λέγεται μάλιστα πως τον είχαν πετάξει τόσες πολλές φορές έξω, αφού μεθούσε και έκανε φασαρία, ώσπου κάποια στιγμή κάποιος έγραψε στην τουαλέτα ‘’Jack Go Home’’!

Στο White Horse Tavern λέγεται πως γεννήθηκε και η ιδέα για τη δημιουργία της πολυβραβευμένης εφημερίδας The Village Voice, το 1955, προφανώς πάνω από μια γύρα ποτών. Συνιδρυτές της, μεταξύ άλλων, ήταν ο ίδιος ο Νόρμαν Μέιλερ, παρέα με τον Τζον Ουίλκοκ.

Σήμερα, όπως είναι λογικό, στο μέρος συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες, για να δουν από κοντά το στέκι του Τόμας και του Κέρουακ, ενώ από το 1969 το White Horse Tavern ορίστηκε ιστορικό τοπόσημο της πόλης, κάτι που εν μέρει το βοήθησε ώστε να μείνει ανέγγιχτο από επίδοξους επενδυτές και αρχιτέκτονες.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Θρυλικά μπαρ του κόσμου: White Horse Tavern – Νέα Υόρκη"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 16/06/2020