previous
next

Appellation Marlborough Wine: Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης με μια σύγχρονη ματιά

Guests

*του Βασίλη Κόγκου

Στο προηγούμενο άρθρο ανέφερα το Appellation Marlborough Wine (AMW), και την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. Τι είναι όμως το Appellation Marlborough Wine; Το 2018, μια ομάδα από κορυφαίους οινοπαραγωγούς της ζώνης του Marlborough, ίδρυσε και κατοχύρωσε εμπορικά, το Appellation Marlborough Wine (AMW). Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία θυμίζει τις ευρωπαϊκές ονομασίες προέλευσης, σύμφωνα με την οποία, για να μπορούν τα οινοποιεία να είναι μέλη της, και τα κρασιά να φέρουν την σφραγίδα της, οφείλουν να πληρούν κάποια κριτήρια ποιότητας.

Appellation Marlborough Wine

Ειδικότερα, τα κριτήρια για το πολυπόθητο σηματάκι του AMW είναι τα παρακάτω:

  • Τα σταφύλια πρέπει να καλλιεργούνται στο Marlborough.
  • Οι αμπελώνες από τους οποίους προέρχονται πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση βιώσιμης καλλιέργειας.
  • Τα κρασιά πρέπει να εμφιαλώνονται στη Νέα Ζηλανδία.
  • Όλα τα κρασιά εγκρίνονται μετά από τυφλή γευστική δοκιμή, από ανεξάρτητη επιτροπή έμπειρων οινοπαραγωγών.

Κύριος σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο οργανισμός, είναι «η διασφάλιση της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των κρασιών από το Marlborough»

Appellation Marlborough Wine

Αρχικά, το AMW αφορούσε μόνο τα κρασιά από Sauvignon Blanc, μιας και η φήμη τους, συνεπώς και η ζήτηση τους, ήταν τόσο υψηλή που κυκλοφόρησαν πολλά κρασιά χαμηλής ποιότητας, δημιουργώντας έτσι μια επικίνδυνη εικόνα για το μέλλον του ισχυρότερου brand τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί-μέλη του Appellation θέλησαν να διασφαλίσουν την προέλευση και την ποιότητα των δικών τους Sauvignon Blanc. Ωστόσο, από το 2022 πιστοποιούνται κρασιά από όλες τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Appellation, τα μέλη του είναι πιο ενεργά από ποτέ, με σαφή εξωστρεφή χαρακτήρα, και πραγματοποιώντας αρκετές δράσεις. Μια από αυτές είναι το Appellation Marlborough Wine Annual Collection, μια δωδεκάδα από τα καλύτερα Sauvignon Blanc της τρέχουσας εμπορικής κυκλοφορίας, όπως προκύπτουν έπειτα από τυφλή γευστική δοκιμή τριμελούς επιτροπής ανεξάρτητων και εξαιρετικά έμπειρων επαγγελματιών του κλάδου, τα οποία εκπροσωπούν το AMW σε όλες τις διεθνείς του παρουσίες.

"Όχι δεν είναι όλα τα Sauvignon της Νέας Ζηλανδίας ίδια!"

Η πιο πρόσφατη, εκπληκτική τους δουλειά, είναι η κυκλοφορία του πρώτου επίσημου αμπελουργικού χάρτη του Marlborough, ο οποίος αναδεικνύει τις διάφορες υπο-περιοχές, και σίγουρα αποτελεί έναυσμα συζήτησης για τις διαφορές των κρασιών που προέρχονται από αυτές.

Πρωτεργάτες του εγχειρήματος ήταν τα οινοποιεία Blank Canvas, Mahi, Astrolabe, Dog Point και Rapaura Springs, με τη βοήθεια του έμπειρου χαρτογράφου Roger Smith, στους οποίους δεν άρεσε και τόσο η εικόνα που σχηματιζόταν για τα κρασιά από την περιοχή τους. Αυτή δηλαδή ενός κρασιού που παράγεται μόνο από μια συγκεκριμένη ποικιλία, από ένα μόνο μέρος και σε ένα μοναδικό και ίσως μονοδιάστατο στιλ, ενώ στην πραγματικότητα παράγονται εξαιρετικά κρασιά από διαφορετικές υπο-περιοχές και ποικιλίες, και σε πολλά στιλ.

Ο χάρτης του Marlborough είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει πηγή πληροφορίας και εκπαίδευσης για όσους επιλέξουν να μάθουν για τα κρασιά της περιοχής.

Εν κατακλείδι, εννοείται πως βρίσκω την ενέργεια εξαιρετική, και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Στην υγειά σας!

Appellation Marlborough Wine

* Ο Βασίλης Κόγκος, απασχολείται στον χώρο της εστίασης από το 2008, περνώντας από διάφορα πόστα. Εν τέλει, τον κέρδισε το κρασί κι έτσι, αποφάσισε να το σπουδάσει, φθάνοντας μέχρι και το τελευταίο επίπεδο του WSET (Wine & Spirits Education Trust), το Level 4 – Diploma in Wines. Παράλληλα, εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες του οινικού κλάδου, στις πωλήσεις λιανικής, αλλά και στις παρουσιάσεις γευσιγνωσιών.

Τον τελευταίο χρόνο, έχει ιδρύσει την Down Under Wines, εταιρεία εισαγωγής premium κρασιών από τις χώρες του Νέου Κόσμου. Αν δεν τον δείτε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, τότε οι πιθανότητες είναι να κρατάει μια φρέσκια Pale Ale ή το αγαπημένο του Vodka Martini.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

"Appellation Marlborough Wine: Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης με μια σύγχρονη ματιά"

Guests

Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2023