previous
next

Ο Αστέρης Ψαρράς στην κορυφή του παγκόσμιου διαγωνισμού Nikka!

Competitions, News

Από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μας ήρθαν τα εξαιρετικά νέα σχετικά με τα αποτελέσματα της τελικής φάσης του διαγωνισμού Nikka Perfect Serve που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Έλληνας εκπρόσωπος, Αστέρης Ψαρράς, από το μπαρ Boheme της Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, μεγάλος νικητής και κέρδισε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία για να επισκεφθεί τα δύο αποστακτήρα του Nikka, καθώς και για να εξερευνήσει την μπαρ σκηνή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αστέρης Ψαρράς

Φαίνεται πάντως πως ο διαγωνισμός Nikka Perfect Serve… «μας πάει» ως χώρα, καθότι, στην έκδοση του 2017, η Ελλάδα είχε βρεθεί και πάλι στην κορυφή του κόσμου, διά του Ιάκωβου Κωνσταντά. Δύο χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως οι Έλληνες μπαρτέντερ μπορούν να ανταπεξέλθουν άριστα στη ιαπωνική φιλοσοφία ζωής “Ichi-go Ichi-e”, που πρεσβεύει το brand Nikka και που εφαρμόζεται σε αρκετά ιαπωνικά μπαρ. Σύμφωνα με αυτήν, «κάθε συνάντηση, κάθε στιγμή είναι μοναδική».

Ο διαγωνισμός Nikka Perfect Serve δεν κινείται επάνω σε συγκεκριμένες νόρμες, ούτε ζητά συγκεκριμένα στοιχεία από τους συμμετέχοντες μπαρτέντερ. Οι κριτές παίζουν το ρόλο των αναποφάσιστων καλεσμένων και συζητώντας με τους μπαρτέντερ, τους ζητούν να παρασκευάσουν ένα ποτό της επιλογής τους, βάσει των προτιμήσεων τους, για να τους εντυπωσιάσουν. Πρόκειται για τη λεγόμενη ‘’Omakase’’ εξυπηρέτηση και προϊόντα, που συναντάμε και σε σπουδαία εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας όταν αποφασίσουμε να «αφεθούμε» στα χέρια και στη δημιουργικότητα του σεφ.

Αστέρης Ψαρράς

Ο Αστέρης Ψαρράς στην κορυφή του κόσμου!

Η 10η έκδοση του Nikka Perfect Serve διοργανώθηκε στο μπαρ Everleigh της Μελβούρνης, όπου –για πρώτη φορά σε μπαρ του νοτίου ημισφαιρίου- διαγωνίστηκαν δέκα μπαρτέντερ από την Ευρώπη και δύο από τις ΗΠΑ. Ο Αστέρης Ψαρράς από το μπαρ Boheme της Θεσσαλονίκης ξεχώρισε, τόσο με την ανάδειξη του ως μεγάλος νικητής, όσο και με τη συναδελφικότητα του, αφιερώνοντας το βραβείο στους υπόλοιπους φιναλίστ.

Στον πρώτο γύρο του τελικού, ζητήθηκε από τους φιναλίστ να προσαρμόσουν το κλασικό Vesper Martini σε μια δική τους εκδοχή χρησιμοποιώντας Nikka Coffey Gin και Nikka Coffey Vodka, εντός ενός χρονικού πλαισίου 15 λεπτών.

"Ο Αστέρης Ψαρράς από το μπαρ Boheme της Θεσσαλονίκης ξεχώρισε, τόσο με την ανάδειξη του ως μεγάλος νικητής, όσο και με τη συναδελφικότητα του, αφιερώνοντας το βραβείο στους υπόλοιπους φιναλίστ."

Αστέρης Ψαρράς

Στον δεύτερο γύρο, οι μπαρτέντερ έπρεπε να δημιουργήσουν δύο κοκτέιλ για τους καλεσμένους-κριτές που βρίσκονταν στην μπάρα τους και ανάλογα με τις απαιτήσεις τους που τους ανακοινώνονταν στη στιγμή, αλλά και να σερβίρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την Nikka Coffey Vodka.

Κριτές του διαγωνισμού ήταν οι: Emiko Kaji από το Nikka Whisky, Eric Lorincz από το λονδρέζικο μπαρ Kwãnt και Rogerio Igarashi από Trench bar στο Τόκιο. Ενώ οι φιναλίστ εκπροσώπησαν τις: Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία, Ρωσία, Τσεχία, Δυτικές και Ανατολικές ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Ο Αστέρης Ψαρράς παρασκεύασε μια παραλλαγή του Negroni στην παραγγελία για ένα «vintage, γλυκόπικρο κοκτέιλ» και το έκανε απρόσκοπτα και με σιγουριά απέναντι στους αναποφάσιστους κριτές. Τόσο ο κύριος Ψαρράς όσο και η κυρία Jena Ellenwood, που αναδείχθηκε δεύτερη, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν παρέα στην Ιαπωνία το 2020. Θερμά συγχαρητήρια και στους δύο!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ο Αστέρης Ψαρράς στην κορυφή του παγκόσμιου διαγωνισμού Nikka!"

Competitions, News

Δημοσιεύτηκε στις 06/12/2019