previous
next

Black Tomato gin spirit review – παρουσίαση

Reviews

Ένα τζιν αποτελεί το σημερινό μας θύμα, το απόσταγμα δηλαδή που μπαίνει στο μικροσκόπιο της στήλης The Booze Chronicles. Αυτό είναι το τζιν Black Tomato, από το Zeeland της Ολλανδίας, με βασικό συστατικό… τις μαύρες τομάτες!

 

"Το απόσταγμα που μπαίνει στο μικροσκόπιο του The Booze Chronicles είναι το τζιν Black Tomato, με βασικό συστατικό… τις μαύρες τομάτες!"

 

Η ιστορία με όλα αυτά τα αρτιζάνικα προϊόντα λίγο πολύ γνωστή και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Δύο entrepreneurs παρατάνε τις δουλειές τους και φτιάχνουν ένα σούπερ προσεγμένο απόσταγμα, με κάποιο περίεργο συστατικό, καταπληκτικό packaging και περιορισμένη παραγωγή. Κάπως έτσι λοιπόν, ο πρώην πωλητής καλτσών, Leon Meijers και ο Alfred Sandee από το εμπόριο ξηρών καρπών, αποφάσισαν να παρασκευάσουν τζιν, χρησιμοποιώντας το χόμπι του πρώτου, την καλλιέργεια δηλαδή μαύρης τομάτας.

 

Black Tomato gin, Black Tomato

 

Στο μπουκάλι του Black Tomato Gin

Στο ψαροχώρι Bruinesse έστησαν τις εγκαταστάσεις τους, όπου χρησιμοποιώντας μία grain-to-bottle προσέγγιση, πραγματοποιούν όλες τις διεργασίες παραγωγής εκεί. Από το ιδιόκτητο malting-floor για τη βυνοποίηση των σπόρων δημητριακών και την παραγωγή του malt-wine, της καρδιάς δηλαδή του τζιν, μέχρι την απόσταξη και την εμφιάλωση.

 

"Για την παραγωγή του Black Tomato Gin, παράγονται τρία διαφορετικά αποστάγματα, ένα με το μούλιασμα και την απόσταξη από τις μαύρες τομάτες, ένα από άρκευθο, και ένα ακόμη με ένα μυστικό συστατικό."

 

Οι τομάτες καλλιεργούνται στη Σικελία, εκεί όπου όπως υποστηρίζουν, διαθέτει ένα αρκετά πιο αλμυρό υπέδαφος, το οποίο δίνει στην τομάτα επιπλέον γεύση και άρωμα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, για την παραγωγή του Black Tomato Gin, παράγονται τρία διαφορετικά αποστάγματα. Ένα με το μούλιασμα και την απόσταξη από τις μαύρες τομάτες, ένα από άρκευθο, και ένα ακόμη με ένα μυστικό συστατικό. Τα τρία αυτά αποστάγματα ομογενοποιούνται, για να προστεθεί στη συνέχεια φιλτραρισμένο θαλασσινό νερό από την περιοχή του Zeeland, απιονισμένο μεταλλικό και ουδέτερο απόσταγμα δημητριακών, για να φθάσει το τελικό προϊόν στους 42,3% abv.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά το τζιν και την παραγωγή του, είναι η σύνθεση της μαύρης τομάτας. Οι παραγωγοί μας ενημέρωσαν πως περιέχει ανθοκυάνες που έχει αποδειχθεί πως είναι ευεργετικές για ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία!

 

Black Tomato gin, Black Tomato

 

"Οι παραγωγοί του Black Tomato Gin μας ενημέρωσαν πως περιέχει ανθοκυάνες, που έχει αποδειχθεί πως είναι ευεργετικές για ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία!"

 

Παρόλη βέβαια την θεωρητική διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής που ευαγγελίζονται οι παραγωγοί του, εντύπωση προκαλεί η μυστικοπάθεια όσο αφορά στο τρίτο συστατικό του τζιν, που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού. Όπως επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο απόσταξης, τη χωρητικότητα του αποστακτήρα, το μέγεθος της παρτίδας και αρκετά άλλα στοιχεία της παραγωγής…

 

To Black Tomato Gin στο ποτήρι μας

Το τζιν Black Tomato σου κάνει ξεκάθαρο από την αρχή τον γήινο, σχεδόν χωμάτινο χαρακτήρα του. Το αρωματικό του προφίλ χαρακτηρίζεται, εκτός από γήινο, φρουτένιο, αλλά και σαφέστατα φυτικό, με υπόνοιες ανθικότητας. Η «αγριάδα» της άγουρης νιότης είτε ενός λαχανικού, είτε ενός φρούτου εκφράζεται μέσα από άγουρα ξινόμηλα, τσαμπιά τομάτας, πράσινες ελιές και από τη μυρωδιά που συναντά κανείς σε αποστακτήρια τσίπουρου ή γκράπας, αμέσως μετά τον τρύγο και το διαχωρισμό στεμφύλων από μούστο.

 

"Το αρωματικό προφίλ του Black Tomato Gin χαρακτηρίζεται, εκτός από γήινο, φρουτένιο, αλλά και σαφέστατα φυτικό, με υπόνοιες ανθικότητας."

 

Μυρωδιές από υγρό δάσος, στην αρχή λέγαμε πως πρόκειται για αρώματα από μανιτάρια αλλά είναι κάτι άλλο, είναι τα υγρά, φθινοπωρινά φύλλα στο χώμα, μετά από βροχή, παρέα με μια ξυλώδης αίσθηση γλυκόριζας, ενώ κάπου, στο βάθος, κάνει την εμφάνιση του ο άρκευθος, για να μας δείξει πως αυτό που πίνουμε μπορεί να είναι ένα τζιν.

Στο στόμα το έργο αλλάζει αρκετά. Το τζιν Black Tomato παρουσιάζεται ουμάμι, αλμυρό και με γλυκιά αίσθηση ταυτόχρονα. Νότες ιωδίου, απίθανη αίσθηση φρεσκάδας, ελαφρύ σώμα και επίγευση μέτριας διάρκειας, μαζί με πικάντικες γευστικές διεγέρσεις στη γλώσσα που θυμίζουν ηλεκτρικές εκκενώσεις σε ηλεκτρική καρέκλα.

 

Black Tomato gin, Black Tomato

 

"Στο στόμα το Black Tomato Gin παρουσιάζεται ουμάμι, αλμυρό και με γλυκιά αίσθηση ταυτόχρονα, με νότες ιωδίου, απίθανη αίσθηση φρεσκάδας και πικάντικες γευστικές διεγέρσεις στη γλώσσα που θυμίζουν ηλεκτρικές εκκενώσεις σε ηλεκτρική καρέκλα."

 

Ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο τζιν, με έντονη μύτη, ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά όχι αρκετά στιβαρή δομή, που χάθηκε σε τζιν εν τόνικ, παρόλο τους αλκοολικούς του βαθμούς. Ίσως σε μια ακόμη πιο ενισχυμένη αλκοολικά εκδοχή θα παρουσιαζόταν πιο ολοκληρωμένο. Απίθανη παρόλα αυτά η αλμυρή του αίσθηση, μας άρεσε επίσης η φρεσκάδα του. Ένα τζιν που μπορείτε άφοβα να δοκιμάσετε, ίσως να σας ταιριάξει περισσότερο από ό,τι σε μας.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 84/100

Γιάννης Κοροβέσης: 79/100

 

Μέσος όρος: 81.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Black Tomato

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης:  Bruinesse, Zeeland, Ολλανδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 42.3%

Τύπος: distilled gin

Συσκευασία: 500 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Black Tomato gin spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2017