previous
next

Bushmills Black Bush

Reviews

Το ιρλανδέζικο ουίσκι αποτελεί τάση. Και δεν είναι καν μυστικό, αλλά γεγονός αδιαμφισβήτητο. Την ώρα που γράφονται οι αράδες ετούτες, δεκαπέντε νέα αποστακτήρια ετοιμάζονται, και νέα brand πρόκειται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Η σημερινή μας δοκιμή αφορά στο πολυβραβευμένο Bushmills Black Bush, ένα εμβληματικό ουίσκι μιας εταιρείας που άντεξε στο χρόνο και τις αναποδιές, αποτελώντας ένα από τα βασικά μέλη της Ένωσης Ιρλανδών Παραγωγών.

Ας ξεδιαλύνουμε όμως το κουβάρι του ιρλανδέζικου ουίσκι. Βάσει επίσημων καταγραφών το ιρλανδέζικο ουίσκι αποτελεί το πρώτο ιστορικά ουίσκι στον κόσμο, με το 1405 να είναι η στιγμή, σύμφωνα με ιστορικούς, που παράχθηκε για πρώτη φορά, παρόλο που κάποιοι πιστεύουν πως στην Ιρλανδία φτιαχνόταν ουίσκι από τον 6ο αιώνα! Το Bushmills μάλιστα, θεωρείται το πιο παλιό από τα υπάρχοντα ουίσκι, με επίσημη άδεια παραγωγής από το 1608. Βέβαια, το καμάρι του οίκου, το αποστακτήριο Old Bushmills, δεν ξεκίνησε τότε να παράγει ουίσκι, αλλά το 1784. Η αρχική ημερομηνία αναφέρεται στη στιγμή που ένας τοπικός άρχοντας, ο σερ Τόμας Φίλιπς, έλαβε βασιλική άδεια από τον Ιάκωβο Α’ της Αγγλίας για να παράγει ουίσκι.

 

"Το Bushmills θεωρείται το παλιότερο ηλικιακά από τα υπάρχοντα ουίσκι, με επίσημη άδεια παραγωγής που χρονολογείται το 1608."

 

Οι απόγονοι λοιπόν του σερ Τόμας Φίλιπς έχτισαν το εν λόγω αποστακτήριο, το οποίο μετά από διάφορες περιόδους που υπήρξε ανενεργό, αλλά και μια μεγάλη φωτιά που το κατέστρεψε, ξαναχτίστηκε το 1885. Είχαν προηγηθεί διάφορα άλλα γεγονότα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του ιρλανδέζικου ουίσκι για ένα μεγάλο διάστημα. Μεταξύ άλλων, το ιρλανδέζικο κίνημα υπέρ της αποχής από το αλκοόλ, ο μεγάλος λιμός της Ιρλανδίας το 1845, αλλά και η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο «πελάτη» εκείνη την εποχή.

 

Bushmills Black Bush

 

Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα της παραγωγής ιρλανδέζικου ουίσκι θεωρείται πως επήλθε όταν απορρίφθηκε η χρήση της νέας τεχνολογίας αποστακτικής στήλης που πρότεινε ο Αινείας Κόφι (Aeneas Coffey) το 1831. Ο Κόφι τελικά κατάφερε και πούλησε την πατέντα του στους Σκωτσέζους παραγωγούς εκτοξεύοντας την παραγωγή τους παγκοσμίως.

Με τούτα και με τ’ άλλα, μέχρι τη δεκαετία του ‘60, οι παραγωγοί ιρλανδέζικου ουίσκι μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλα έδειχναν πως τα πράγματα δεν μπορούσαν να χειροτερέψουν περαιτέρω. Η Ένωση Ιρλανδών Παραγωγών όμως κατάφερε και ανέστρεψε τα πράγματα, βοηθώντας τους παραγωγούς, ώσπου φθάσαμε στο σημερινό σημείο της πλήρους ανάκαμψης, με νέα αποστακτήρια να ετοιμάζονται για να εισάγουν νέα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά και το ιρλανδέζικο ουίσκι να αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια παγκόσμιο trend.

 

Στο μπουκάλι του Bushmills Black Bush

Η Bushmills για την παραγωγή των ουίσκι της χρησιμοποιεί 100% βυνοποιημένο κριθάρι, στέγνωμα της βύνης με ζεστό αέρα αντί για καπνό, και διαδικασία τριπλής απόσταξης.

 

Bushmills Black Bush

 

Συγκεκριμένα για το Black Bush, το ουίσκι που δοκιμάσαμε με τον Τίμο Σπανό, ο αποσταγματοποιός του οίκου, Κόλουμ Ίγκαν (Colum Egan), αναμειγνύει ουίσκι 100% απόσταξης βύνης με «ελαφρύτερο» ουίσκι από μείγμα δημητριακών, σιταριού και καλαμποκιού. Μάθαμε πως η αναλογία είναι 80% ουίσκι βύνης και 20% ουίσκι από μείγμα δημητριακών. Το βασικό του συστατικό, το ουίσκι βύνης, έχει ωριμάσει για επτά έως έντεκα χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν φύλασσαν σέρι ολορόσο, αλλά και μπέρμπον, πριν αναμειχθεί με το ουίσκι από μείγμα σιτηρών.

 

"Το ουίσκι βύνης, βασικό του συστατικό του Bushmills Black Bush, έχει ωριμάσει για επτά έως έντεκα χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν φύλασσαν σέρι ολορόσο, αλλά και μπέρμπον, πριν αναμειχθεί με το ουίσκι από μείγμα σιτηρών."

 

Το Bushmills Black Bush στο ποτήρι μας

Το χρώμα του είναι ανοικτό καραμελένιο, ενώ στη μύτη είναι ελαφρύ και φρουτένιο. Ξεχωρίζουν τα μήλα και τα αχλάδια. Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, κυρίως δαμάσκηνο και χουρμάς, έρχονται στη συνέχεια, με λίγη καραμέλα να είναι εμφανής, κάπου ανάμεσα στα φρούτα.

Δοκιμάζοντας, αντιληφθήκαμε με βεβαιότητα νότες σοκολάτας, αμύγδαλα, μοσχοκάρυδο και σταφίδες, ενώ τα φρούτα πήραν μια διαφορετική διάσταση, αφού μετατράπηκαν σε κόκκινα, κεράσι και φραμπουάζ. Πλούσιο σώμα, σωστά ισορροπημένο αλκοόλ και επίγευση μέτριας διάρκειας.

 

Bushmills Black Bush

 

 

"Δοκιμάζοντας το Bushmills Black Bush αντιλαμβάνεσαι νότες σοκολάτας, αμύγδαλα, μοσχοκάρυδο και σταφίδες, αλλά και κόκκινα φρούτα, κεράσι και φραμπουάζ, ενώ το σώμα είναι πλούσιο και το αλκοόλ, σωστά ισορροπημένο."

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο, υπέροχα «στρογγυλό» ουίσκι, με σωστή δομή και όμορφο χαρακτήρα από τα βαρέλια σέρι. Συνιστούμε να προσθέσετε λίγο νερό για να «ανοίξει» ακόμα περισσότερο το αρωματικό του μπουκέτο. Αν μη τι άλλο, ένα ουίσκι που πρέπει να έχετε δοκιμάσει, εξαιρετικό value for money.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 84/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 88/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 86/100      

 

Παραγωγός: The Old Bushmills Distillery Company

Διανομέας: Proximo Spirits

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ιρλανδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: Ιρλανδέζικο blended ουίσκι

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: P.T. Beverage World

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Bushmills Black Bush"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 15/11/2016