previous
next

Château de Laubade VSOP armagnac spirit review – παρουσίαση

Reviews

Μετά από τόσα άρθρα The Booze Chronicles, αποφασίσαμε με τον συνοδοιπόρο Τίμο Σπανό να πατήσουμε το πόδι μας σε μία, μέχρι τώρα, αχαρτογράφητη περιοχή. Παρατηρώντας το, συνεχώς αυξανόμενο, ενδιαφέρον του κόσμου γύρω από τα ποιοτικά αποστάγματα, δε θα αργούσε η ώρα που θα σας παρουσιάζαμε και ένα armagnac, το απόσταγμα της γαλλικής περιοχής της Γασκώνης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε στο σημερινό άρθρο, φέρνοντας ενώπιών σας έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο της κατηγορίας, το Château de Laubade VSOP armagnac.

 

"Στο σημερινό άρθρο φέρνουμε ενώπιών σας έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο της κατηγορίας των armagnac, το Château de Laubade VSOP!"

 

Στο μπουκάλι του Château de Laubade VSOP

Η παραγωγική περιοχή του armagnac, γύρω από την οποία κάποτε οριοθετούνταν το δουκάτο της Γασκώνης, έχει να μας επιδείξει, εκτός από τις μυθικές περιπέτειες του Κόμη Ντ’ Αρτανιάν όπως τις κατέγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς, μια πολύ περιορισμένη και σχεδόν απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο των αποσταγμάτων, παραγωγή ενός ποτού, το οποίο θα τολμούσα να χαρακτηρίσω εφάμιλλο του cognac.

 

Château de Laubade VSOP

 

 

"Ο οίκος Château de Laubade ιδρύθηκε το 1870, στην καρδιά της Γασκώνης και του πιο εξαιρετικού παραγωγικού της cru, του Bas Armagnac."

 

Ο οίκος Château de Laubade ιδρύθηκε το 1870, στην καρδιά της Γασκώνης και του πιο εξαιρετικού παραγωγικού της cru, του Bas Armagnac. Για την ακρίβεια, τα 260 εκτάρια του ενιαίου αμπελώνα της οικογένειας Lesgourgues, τοποθετούνται στην περιοχή Sorbets d’ Armagnac, και εκεί καλλιεργούνται και οι τέσσερεις βασικές ποικιλίες του armagnac. Είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους οίκους ο οποίος καλλιεργεί όλες τις ποικιλίες: Ugni Blanc, Baco 22A, Colombard, Folle Blanche.

Ο οίκος Laubade, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια από το 1974, τοποθέτησε από τότε, τους παραδοσιακούς και πατενταρισμένους άμβυκες Alembic Armagnacais, που χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των οίκων παραγωγής armagnac. Η ιδιότυπη αυτή αποστακτική στήλη συνεχούς λειτουργίας, διαφέρει αρκετά από τους παραδοσιακούς ασυνεχείς άμβυκες της περιοχής του cognac και κατά τη διαδικασία και κατά το αποτέλεσμα, με την απόσταξη ή μη σε παρτίδες, να είναι η πιο βασική διαφορά.

 

Château de Laubade VSOP

 

"Τα Armagnac χαρακτηρίζονται από τους χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος, κάτι που εκ των πραγμάτων διατηρεί περισσότερο τα πρωτογενή αρώματα του, σε σύγκριση με το 72% του cognac."

 

Παρόλα αυτά, η παραγωγή στην περιοχή του Armagnac χαρακτηρίζεται από τους χαμηλούς τελικούς αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος, με το μέγιστο επιτρεπτό όριο να είναι το 60%, κάτι που εκ των πραγμάτων διατηρεί ακόμη περισσότερο τα πρωτογενή αρώματα του, σε σύγκριση με το 72% του cognac.

Επίσης, ο τύπος και η διαδικασία απόσταξης που χρησιμοποιείται στο Armagnac, εγγυάται ταχύτητα και αυτονομία, αφού η κάθε ποικιλία αποστάζεται ξεχωριστά, ανάλογα με την αντίστοιχη εποχή τρύγου και οινοποίησης.

 

"Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η grape-to-bottle φιλοσοφία του οίκου Château de Laubade, αφού είναι ο μοναδικός που πραγματοποιεί ο ίδιος όλα τα στάδια της διαδικασίας, ακόμα και της κατασκευής βαρελιών!"

 

Château de Laubade VSOP

 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η grape-to-bottle φιλοσοφία του οίκου, αφού είναι ο μοναδικός οίκος που πραγματοποιεί ο ίδιος όλα τα στάδια της διαδικασίας, ακόμα και αυτόν της κατασκευής των δικών του βαρελιών για την ωρίμαση των αποσταγμάτων. Από την καλλιέργεια, την οινοποίηση και την απόσταξη, μέχρι την ωρίμαση, την ανάμειξη και την εμφιάλωση.

 

Το Château de Laubade VSOP στο ποτήρι μας

Το Château de Laubade VSOP βάσει κατηγορίας και αντίστοιχου νόμου, επιτρέπεται να περιλαμβάνει στο μείγμα του αποστάγματα με ελάχιστη ηλικία τα τέσσερα έτη. Παρόλα αυτά, το νεαρότερο eau-de-vie του μείγματος στο Château de Laubade VSOP είναι έξι ετών, ενώ το πιο ώριμο φθάνει τα 12 χρόνια.

 

"Δοκιμάζοντας το κεχριμπαρένιο Château de Laubade VSOP διαπιστώσαμε από την αρχή έντονο στα αρώματα και την αίσθηση αλκοόλ, ισχυρή παρουσία φρούτων, και με λίγη παραπάνω προσπάθεια, γλυκά μπαχαρικά."

 

Δοκιμάζοντας το κεχριμπαρένιο στο χρώμα Château de Laubade VSOP διαπιστώσαμε από την αρχή πόσο έντονο, παρόλο το όχι-υψηλό αλκοόλ του, είναι στη μύτη. Έντονο στα αρώματα, αλλά και στην αίσθηση του αλκοόλ. Τα φρούτα δε, είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ομάδα αρωμάτων που αναγνωρίζει κανείς απευθείας. Αποξηραμένα εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αλλά και σταφίδες, υγρά στέμφυλα, ψημένα μήλα, ακόμα και πεπόνι! Στη συνέχεια, και με λίγη παραπάνω προσπάθεια, διασχίσαμε το μονοπάτι των γλυκών μπαχαρικών, συναντώντας στο δρόμο μας βανίλια, γαρύφαλλα, λευκό πιπέρι, ίσως και μια υπόνοια κανέλας.

 

Château de Laubade VSOP

 

Στο στόμα η «αγριάδα» του αλκοόλ που αισθανθήκαμε στη μύτη μαλακώνει, καλωσορίζοντας μας στον κόσμο των αποσταγμάτων της Γασκώνης με μια πολύ όμορφη απαλότητα, όμορφη δομή και σώμα μετρίου όγκου, που όμως απλώθηκε στο στόμα μας και το εξουσίασε για πολλά δευτερόλεπτα. Τα φρούτα βρέθηκαν εκεί με συνέπεια, συνοδευόμενα όμως αυτή τη φορά κι από εξελιγμένα ξηρών καρπών, butterscotch, αστεροειδούς γλυκάνισου και καστανής, καψαλισμένης ζάχαρης.

 

"Στο στόμα η «αγριάδα» του αλκοόλ της μύτης μαλακώνει, με μια πολύ όμορφη απαλότητα, όμορφη δομή και σώμα μετρίου όγκου, που απλώθηκε στο στόμα μας και το εξουσίασε."

 

Είχαμε καιρό να γευτούμε απόσταγμα με τόσο μακρά επίγευση, κάνοντάς το μοναδικό για επιδόρπιο ποτό και χαρίζοντάς του δικαιωματικά, μια άξια θέση πλάι στα καλύτερα μας γλυκά, ή τα πιο «σοκολατένια» και με πλούσιο σώμα πούρα μας.

Δώστε μια ευκαιρία στο armagnac, δοκιμάστε σίγουρα το Château de Laubade VSOP. Εξαιρετικό value for money ποτό, εκτός των άλλων.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 88/100

Γιάννης Κοροβέσης: 90/100

 

Μέσος όρος: 89/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Château de Laubade

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης:  Armagnac, Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: armagnac

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Mr. Vertigo

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Château de Laubade VSOP armagnac spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2018