previous
next

Dos Maderas Seleccion rum spirit review – παρουσίαση

Reviews

Ένα ολοκαίνουριο ρούμι μπαίνει στο μικροσκόπιο της στήλης The Booze Chronicles αυτήν την εβδομάδα. Ένα ρούμι που εμφιαλώνεται στο ισπανικό Χερέθ από μια εταιρεία που ειδικεύεται στα σέρι! Ένα ρούμι με τροπική και ευρωπαϊκή ωρίμαση σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, αλλά και πρώην βαρέλια σέρι αντίστοιχα. Το ρούμι Dos Maderas Seleccion ήρθε για να εμπλουτίσει τη σειρά με ρούμια Dos Maderas της εταιρείας Williams & Humbert και εμείς έπρεπε απλώς να κάνουμε το καθήκον μας, να το δοκιμάσουμε και να σας το παρουσιάσουμε.

"Το ρούμι Dos Maderas Seleccion της Williams & Humbert έχει την ιδιαιτερότητα της ωρίμασης σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, αλλά και πρώην βαρέλια σέρι."

Dos Maderas Seleccion , Williams & Humbert

Στο μπουκάλι του Dos Maderas Seleccion

Η σειρά Dos Maderas της Williams & Humbert δημιουργήθηκε για να δείξει τη διαφορετικότητα που προσδίδει στο τελικό προϊόν, το βαρέλι στο οποίο ωριμάζει ενα ρούμι. Και μπορεί τα πρώην βαρέλια σέρι να χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την ωρίμαση, ή/και το φινίρισμα, αρκετών ουίσκι, αλλά με τη συγκεκριμένη σειρά, φαίνεται πως «δουλεύουν» και στο ρούμι.

Το ρούμι Dos Maderas Seleccion όμως, εκτός από την ωρίμαση, δίνει βάση και στην ανάμειξη. Για να καταλάβουμε πως προκύπτει το μείγμα του, θα πρέπει να εξηγήσουμε λίγο τον τρόπο ανάμειξης των υπολοίπων ρουμιών της σειράς Dos Maderas από τα οποία αποτελείται.

"Το ρούμι Dos Maderas Seleccion δίνει βάση και στην ανάμειξη, αποτελούμενο από μια σειρά από πολύ ιδιαίτερα ρούμια της υπόλοιπης σειράς Dos Maderas."

Το Dos Maderas 5+5, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Seleccion, περιέχει ρούμια που έχουν παραχθεί και ωριμάσει για πέντε χρόνια στα Μπαρμπέιντος και στη Γουιάνα. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο Χερέθ, στα bodegas της Williams & Humbert, και περνούν τρία χρόνια σε βαρέλια που πριν περιείχαν εικοσάχρονα σέρι palo cortado (Dos Cortados VOS) και άλλα δύο χρόνια σε βαρέλια που πριν περιείχαν εικοσάχρονα σέρι Pedro Ximenez (Don Guido VOS)!

Το Luxus από την άλλη, το κορυφαίο ρούμι της εταιρείας, έχει περάσει δεκαετή παλαίωση στην Καραϊβική, καθώς και άλλα πέντε χρόνια σε βαρέλια που πριν περιείχαν εικοσάχρονα σέρι Pedro Ximenez (Don Guido VOS)!

Το ρούμι Dos Maderas Seleccion λοιπόν, όπως λέει και το όνομά του, αποτελείται από ρούμια που έχουν προσεκτικά επιλεχθεί από συγκεκριμένα βαρέλια που χρησιμοποιούνται στα δύο προαναφερθέντα ρούμια και εμφιαλώνεται στους 42% αλκοολικούς βαθμούς. Η εταιρεία το αναφέρει ως cask strength, κάτι που, η αλήθεια είναι, μας έκανε εντύπωση, αφού οι αλκοολικοί βαθμοί του είναι πολύ χαμηλοί για να παίρνει αυτόν τον χαρακτηρισμό με τόσο μικρή για τα δεδομένα ωρίμαση.

Dos Maderas Seleccion , Williams & Humbert

Το Dos Maderas Seleccion στο ποτήρι μας

Το Dos Maderas Seleccion εμφιαλώνεται σε φιάλη των 700 ml, στους 42% αλκοολικούς βαθμούς και ξεχωρίζει από το ερυθρωπό, μαονί του χρώμα, με τις μελένιες ανταύγειες.

Μέτριας έντασης μύτη με εξελιγμένα αρώματα φρούτου (σύκο, χουρμάς, ώριμο δαμάσκηνο), έντονα αρώματα βαρελιού, γλυκών μπαχαρικών και καραμέλας, κακάο και καφέ. Παρόλα αυτά, αισθητή είναι η απουσία οποιονδήποτε πρωτογενών αρωμάτων.

Στο στόμα εμφανίζεται πλούσιο, με έντονη τη χαρακτηριστική και κρασένια αίσθηση του σέρι. Ευκολόπιοτο, έντονα φρουτένιο και ελαφρώς ξηροκαρπάτο. Σταφίδες και σύκα κάνουν ξανά και εδώ την εμφάνιση τους, συνοδευόμενα από ψημένα κάσιους και γλυκόριζα. Μακρύ τελείωμα, ιδιαίτερος χαρακτήρας που σε μπερδεύει για την ταυτότητα του, εύκολα θα το περνούσαμε για ένα μεγάλης ωρίμασης medium oloroso. Αν σας αρέσουν τα σέρι, δοκιμάστε το σίγουρα. Αν περιμένετε πρωτογενή αρώματα ή/και δευτερογενή στο ποτήρι σας, τότε δοκιμάστε κάποιο άλλο ρούμι, αφού εδώ, το βαρέλι είναι ο πρωταγωνιστής.

Dos Maderas Seleccion , Williams & Humbert

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 80/100

Γιάννης Κοροβέσης: 82/100

 

Μέσος όρος: 81/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Williams & Humbert

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης:  Χερέθ, Ισπανία

Αλκοολικοί βαθμοί: 42%

Τύπος: παλαιωμένο ρούμι

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Andreas Chatziparissis for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Dos Maderas Seleccion rum spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 20/02/2018