previous
next

Επιλογές Athens Bar Show 2023 – Δοκιμάσαμε την τεκίλα El Tequileño

Reviews

… παρόλο που παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο φετινό ABS! Αλλά, πόσα αποστάγματα να προλάβεις να δοκιμάσεις σε μια ζωή και πόσα σε δύο μέρες Athens Bar Show; Έτσι λοιπόν, φέτος επανόρθωσα και δοκίμασα απολύτως συγκεντρωμένος τέσσερεις από τις εκφράσεις που εισάγονται στην Ελλάδα, φέρνοντας στη σκέψη μου την πρώτη-πρώτη φορά που τη δοκίμασα, στο μπαρ La Capilla στην Πόλη της Τεκίλας στο Μεξικό, σχεδόν μια δεκαετία πριν! Αναφέρομαι φυσικά στην τεκίλα El Tequileño, την οποία, όσοι επισκεφθήκατε το μεγαλύτερο, ετήσιο φεστιβάλ για μπαρ και ποτά, θα την είδατε να σερβίρετε από ένα πολύ όμορφο, «ανοικτό» φορτηγάκι! Είχα την ευκαιρία να τη μελετήσω περαιτέρω και στο γραφείο μου, προκειμένου να αποκομίσω ακόμη πιο ενδελεχή άποψη και να σας την παρουσιάσω.

El Tequileño

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η El Tequileño παράγεται στο αποστακτήριο La Guarreña, στην καρδιά του Χαλίσκο, στην Πόλη της Τεκίλας. Το αποστακτήριο δημιουργήθηκε το 1959 από τον Don Jorge Salles Cuervo -παντού στο Χαλίσκο υπάρχει και ένας Cuervo, όπως εδώ είναι οι Παπαδόπουλοι- και είναι από τα λίγα που παράγουν αποκλειστικά και μόνο ένα brand. Ένα αποστακτήριο που εισήγαγε καινοτομίες όταν πρωτοφτιάχτηκε, όπως τους λέβητες ατμού υψηλής πίεσης για το βράσιμο της καρδιάς της αγαύης, και που εδώ και εξήντα χρόνια παράγει τεκίλα που αδιαμφισβήτητα έχει πολύ-πολύ μεγάλη απήχηση μεταξύ των Μεξικανών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και χρόνια αποτελεί την house τεκίλα στο θρυλικό μπαρ La Capilla του εκλιπόντος Don Javier Delgado Corona και βάση του house κοκτέιλ τους, Batanga.

Το αποστακτήριο La Guarreña και οι υπεύθυνοι παραγωγής προμηθεύονται αγαύες από τα υψίπεδα του Χαλίσκο, τα επονομαζόμενα Los Altos ή Highlands, εκεί που το υπέδαφος και η σύστασή του σε μεταλλικά στοιχεία, πιστεύεται πως χαρίζει υψηλή σύσταση σε σάκχαρα στην αγαύη -ζητούμενο για την παραγωγή τεκίλας.

Μόλις οι αγαύες ωριμάσουν, θερίζονται από τους γνωστούς τυπάκους με τα μεγάλα μουστάκια και τις μακριές χατζάρες, τους Jimador, οι καρδιές των φυτών μεταφέρονται στους προαναφερθέντες φούρνους υψηλής πίεσης (autoclave) και ψήνονται μέχρι να καραμελώσουν και να συγκεντρωθούν τα σάκχαρά τους.

Οι ψημένες καρδιές της αγαύης στη συνέχεια αλέθονται από roller-mill στα οποία χρησιμοποιείται ηφαιστειογενές νερό πηγής, το μαγικό ζουμάκι διαχωρίζεται πλήρως από τις ίνες του φυτού και μεταφέρεται σε ανοικτές δεξαμενές με τη μεγαλύτερη της ποσότητα, αυτή που προορίζεται για τη βασική, λευκή της τεκίλα, να αναμειγνύεται με ακατέργαστη ζάχαρη από μεξικανικά ζαχαροκάλαμα, σε ποσοστό 70%-30%. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η El Tequileño blanco δεν είναι μια τεκίλα 100% de Agave, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά μία τεκίλα Mixto, προϊόν ανάμειξης χυμού από μπλε αγαύη και άλλων ζαχαρούχων πρώτων υλών. Παρόλα αυτά, μην αμφιβάλλετε πως πρόκειται για μια εξαιρετική τεκίλα.

Στα της ζύμωσης, που άφησα στη μέση, διακριτό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν πιστεύουν οι υπεύθυνοι πως διαμορφώνουν τα υπέργηρα δένδρα μάνγκο, που είναι φυτεμένα πέριξ των ανοικτών αυτών, τσιμεντένιων δεξαμενών.

 

El Tequileño

Το αποστακτήριο La Guarreña

Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, πραγματοποιείται διπλή απόσταξη, σε χάλκινους άμβυκες και στη συνέχεια προστίθεται νερό μέχρι τους αλκοολικούς βαθμούς εμφιάλωσης.

Στην ομάδα όμως της El Tequileño έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και ένας σπουδαίος τύπος. Ο Σκοτσέζος Steffin Oghene, τον οποίο γνώρισα για πρώτη φορά στο Μεξικό ως Global Brand Ambassador της τεκίλας Olmeca Los Altos, έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την El Tequileño και από τη θέση του επικεφαλής εξαγωγών, αλλά φυσικά και ως διεθνές πρόσωπο του brand τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς, έχει καταφέρει να του προσδώσει και αρκετή εξωστρέφεια.

Το βασικό portfolio της El Tequileño εκφράζεται σε επτά διαφορετικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται όλα στην Ελλάδα από την εταιρεία Deals. Δοκίμασα τα τέσσερα από αυτά και κράτησα μερικές σημειώσεις:

El Tequileño Blanco – 38% – 500ml

Τεκίλα χωρίς ωρίμαση, λοξοκοιτάζει προς το βοτανικό και ελαφρώς ανθικό προφίλ αρωμάτων, με ένα πολύ όμορφο αρωματικό «τσίμπημα» από γλυκάνισο, χωρίς κανένα απολύτως πρόσθετο κατά τη διαδικασία παραγωγής, ίσως η καλύτερη mixto που κυκλοφορεί, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, σούπερ ντούπερ για κοκτέιλ και τεκίλα ροής στα μπαρ.

El Tequileño Reposado – 38% – 500ml

Τρεις μήνες ωρίμαση σε βαρέλια αμερικανικής δρυός, 100% de Agave, άρα μόνο αγαύη χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, ξανά χωρίς κανένα πρόσθετο, το βαρέλι είναι απειροελάχιστα εμφανές στα αρώματα και στη γεύση και, αντιθέτως, τα πρωτογενή είναι ξεκάθαρα στον καταναλωτή. Ομοίως, πολύ δυνατή στα κοκτέιλ.

El Tequileño 1959 Platinum Blanco – 40% – 700ml

Άλλη μια λευκή τεκίλα, 100% de Agave, με λίγο υψηλότερο αλκοόλ (40% abv) και σε φιάλη με μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά και με την ιδιαιτερότητα πως περνά για 14 μέρες από βαρέλι αμερικανικής δρυός, ίσα-ίσα να πάρει μια σχεδόν ανεπαίσθητη γλύκα, ίσα ίσα να ξεκουραστεί λιγάκι από την επίπονη διαδικασία της απόσταξης. Φρούτο, μαύρο πιπέρι και ψημένη αγαύη, με μια ωραία αίσθηση ουμάμι στο στόμα. Φτιάχνει εξωπραγματική Μαργαρίτα.

El Tequileño 1959 Anejo Gran Reserva – 40% – 700ml

Τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμη περισσότερο, εδώ έχουμε ένα μείγμα από τεκίλες 100% de Agave που έχουν ωριμάσει σε βαρέλια αμερικανικής και γαλλικής δρυός, διαφορετικών μεγεθών και για διαφορετικό χρονικό διάστημα, από έναν έως τρία χρόνια. Ξεχάστε τις γλυκατζούρες που δοκιμάζετε κατά καιρούς με τα πρόσθετα και τα γλυκαντικά, η Anejo Gran Reserva είναι μια τεκίλα με μαεστρική ωρίμαση, σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων που αναδεικνύει κομψά τα αρώματα του βαρελιού και με συνέπεια τα πρωτογενή αρώματα της αγαύης. Τη δοκιμάζετε σκέτη και απολαμβάνετε την ουσία της παραγωγής τεκίλας.

Η τεκίλα είναι στα πάνω της, όχι τώρα, τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η καλλιέργεια αγαύης έχει πολλαπλασιαστεί, οι σελέμπριτι που αγοράζουν brand τεκίλας ξεπηδούν σαν τα ζιζάνια και βέβαια η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Τεράστιο θέμα που αξίζει να του αφιερώσω ξεχωριστό κείμενο. Σχετικά με το παρόν, θα κλείσω συμπεραίνοντας πως η El Tequileño είναι μια τεκίλα που μπορεί στην Ελλάδα και στο ευρύ κοινό να μην είναι γνωστή, πλην όμως διατηρεί σε σούπερ ποιότητα τη μεξικανική παράδοση, αλλά χρησιμοποιεί και άφθονους νεωτερισμούς, οι οποίοι εκφράζονται κυρίως και ορθά από το σεβασμό στην καλλιέργεια, τις αειφόρες μεθόδους παραγωγής και το expertise του Steffin, για τον οποίο τρέφω αμέριστο σεβασμό και συμπάθεια.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Επιλογές Athens Bar Show 2023 – Δοκιμάσαμε την τεκίλα El Tequileño"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2023