previous
next

Μια ωδή στη Founders Brewing και στις μπίρες της

Beer And The City

Για εισαγωγή, θα εκκινήσω αυτό το κείμενο με μια μικρή ανάμνηση: Το ημερολόγιο έγραφε κάπου 2013 ή 2014 και το τελετουργικό μιας τυπικής Παρασκευής μου ήταν καθιερωμένο – επίσκεψη στην Local Pub στο Χαλάνδρι και γευστική δοκιμή όποιας μπίρας μου φαινόταν πιο δελεαστική. Μία μέρα λοιπόν, το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια ετικέτα με τρία γράμματα: KBS. Η επιλογή της συγκεκριμένης μπίρας ήταν εντελώς τυχαία και δεν φανταζόμουν τότε τι θα επακολουθήσει. Άθελα μου όμως είχα μπει στον μαγικό κόσμο του πολυαγαπημένου Αμερικάνικου ζυθοποιείου με τον τίτλο Founders Brewing

Η ιστορία της Founders Brewing

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, με μια τυπική (μικρή, το υπόσχομαι) ιστορική αναδρομή. Η ίδρυση της Founders Brewing έγινε το 1996 στο Grand Rapids του Michigan από τους φανατικούς homebrewers Dave Engbers και Mike Stevens ως John Pannell Brewing Company, έπειτα μετονομάστηκε σε Canal Street Brewing, μέχρι να καταλήξουν στο όνομα Founders Brewing Company. Όπως σχεδόν σε κάθε μικρή εταιρεία που κάνει τα πρώτα της βήματα, κάθε αρχή και δύσκολη. Η Craft Beer επανάσταση ακόμα δεν είχε πάρει μεγάλη κλίμακα, τα μεγάλα ζυθοποιεία κυριαρχούσαν, λίγοι έδιναν σημασία σε δύο τύπους από το Michigan που ακόμα δεν είχαν βρει την γευστική ταυτότητα του brand τους.

Κατά τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας όμως, οι Mike & Dave αποφάσισαν να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και εφάρμοσαν την φιλοσοφία Brewed For Us. Τι σήμαινε όμως πρακτικά το Brewed For Us; Σε απλά Ελληνικά, «φτιάχνουμε μπίρες που θέλουμε να πιούμε», κοινώς όχι μια ακόμα τυπική ale ή μια ακόμα άγευστη νερουλή lager. Στην νέα εποχή της Founders Brewing η καινοτομία είχε κυρίαρχο ρόλο και σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η πρόσληψη του ζυθοποιού Jeremy Kosmicki που μετέπειτα εξελίχθηκε σε brewmaster και αποτελεί τον ιθύνoντα νου στις εξαιρετικές μπίρες που βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής της Founders Brewing.  Τα επόμενα χρόνια η πορεία ήταν μόνο ανοδική, οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και πλέον το μικρό ζυθοποιείο από το Grand Rapids είχε καθιερωθεί στην συνείδηση των beer geeks ως ένα από τα βαριά όπλα της διαρκώς εξελισσόμενης Αμερικάνικης βιομηχανίας μπίρας. Το 2014 ο Ισπανικός κολοσσός Mahou San Miguel αγόρασε το 30% της εταιρείας, εν συνεχεία το 2019 αγόρασε επιπλέον 60% και ουσιαστικά έχει πλέον την κατοχή της Founders Brewing στα χέρια του. Από την στιγμή που το 90% ελέγχεται από «μεγάλη» εταιρεία, τυπικά το ζυθοποιείο δεν χαρακτηρίζεται ως craft brewery αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ποιότητα της μπίρας που παράγει. Η απόδειξη επί τούτου, στην συνέχεια του κειμένου.

"”Brewed for Us” σε απλά Ελληνικά σημαίνει «φτιάχνουμε μπίρες που θέλουμε να πιούμε»"

Ωραία λοιπόν όλα αυτά αλλά ας περάσουμε στο ζουμί, κυριολεκτικά και μεταφορικά: είναι όντως τόσο καλές οι μπίρες της Founders; Για να καταλήξω σε συγκεκριμένο πόρισμα είπα να κάνω ένα μικρό πείραμα. Αποφάσισα παράλληλα με την συγγραφή αυτού του κειμένου να πραγματοποιήσω μια κάθετη γευσιγνωσία από τις πέντε μπίρες του core range της Founders Brewing για να διαπιστώσω τι επίδραση θα έχουν πάνω μου αλλά και στην γραφή μου. Μια ήπιας μορφής Gonzo δημοσιογραφίας κατά κάποιο τρόπο, μόνο που δεν περιλαμβάνονται τα ναρκωτικά που έπινε ο Johnny Depp όταν ενσάρκωνε τον Hunter S. Thompson (ιδρυτής του Gonzo Journalism) στο Fear And Loathing In Las Vegas: σήμερα έχει μόνο καλό αλκοόλ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ανακριβείς φήμες λένε πως η αγάπη του Κυριάκου για την μπίρα προήλθε εξαιτίας της γέννησης του μέσα σε δεξαμενή ζύμωσης. Πιο έγκυρες φήμες λένε πως μάλλον το έβγαλε μόλις από...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μια ωδή στη Founders Brewing και στις μπίρες της"

Beer And The City

Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2020