previous
next

Foursquare Spiced rum review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Στην μάλλον παρεξηγημένη κατηγορία των Spiced Rum, τα ρούμια με μπαχαρικά δηλαδή, υπάρχει ένα ρούμι που ξεχωρίζει, το Foursquare Spiced από τα Μπαρμπέιντος. Για αυτό λοιπόν γράφουμε και αυτό δοκιμάζουμε στο παρών κείμενο του The Booze Chronicles, κάνοντας όνειρα για εξωτικά ταξίδια στο νησάκι της Καραϊβικής και ένα από τα πιο αξιόλογα αποστακτήριά της.

 

"Στο σημερινό The Booze Chronicles δοκιμάζουμε το εξαιρετικό Foursquare Spiced rum κάνοντας όνειρα για εξωτικά ταξίδια στο νησάκι της Καραϊβικής!"

 

Στο μπουκάλι του Foursquare Spiced rum

Για την εταιρεία R.L. Seale & Company και το υπερσύγχρονο αποστακτήριο της στο Six Roads στα Μπαρμπέιντος τα γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, αλλά δεν πειράζει να τα ξαναπούμε. Στο ίδιο σημείο με το παλιό, θρυλικό εργοστάσιο ζάχαρης, δικής τους ιδιοκτησίας, η εταιρεία αποφάσισε το 1995 να δημιουργήσει ένα χώρο παραγωγής ρουμιού. Εγκατέστησε λοιπόν μοντέρνους, custom-made αποστακτήρες και ξεκίνησε να παράγει μια ευρεία σειρά από ρούμια, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους απόσταξης, ανάμειξης και παλαίωσης.

 

Foursquare Spiced

 

Αυτά που δεν έχουμε γράψει είναι πως η σειρά Foursquare της R.L. Seale & Company περιλαμβάνει και ένα αρκετά διαφορετικό ρούμι με μπαχαρικά. Διαφορετικό και από τα υπόλοιπα του portfolio της αλλά και από αυτά της κατηγορίας spiced rum. Ίσως στη διαφορετικότητα του να παίζει ρόλο η πολιτική της εταιρείας για μηδενικά πρόσθετα γεύσης και γλυκύτητας, ίσως απλά η «μαστοριά» των επικεφαλής παραγωγής.

 

"Η σειρά Foursquare της R.L. Seale & Company περιλαμβάνει το αρκετά διαφορετικό Foursquare Spiced rum, με τη διαφορετικότητα του να βασίζεται στην πολιτική της εταιρείας για μηδενικά πρόσθετα γεύσης και γλυκύτητας, αλλά και τη «μαστοριά» των επικεφαλής παραγωγής."

 

Για το ρούμι Foursquare Spiced ζυμώνεται μελάσα προοδευτικά σε δύο στάδια, με ζύμες που εισάγονται από τη Νότιο Αφρική. Στη συνέχεια έχουμε την απόσταξη η οποία πραγματοποιείται σε άμβυκα (batch) αλλά και σε αποστακτήρα τύπου Coffey (traditional twin column). Τα ρούμια αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά και με μπαχαρικά όπως κανέλα, βανίλια και μοσχοκάρυδο. Αυτό πριν αλλά και μετά την τουλάχιστον διετή τους παλαίωση, πριν εμφιαλωθούν, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και ενισχυτικών γεύσης. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα από ξύλο αμερικάνικης δρυός, στα οποία πριν ξεκουραζόταν μπέρμπον ή/και ουίσκι Tennessee.

 

Foursquare Spiced rum στο ποτήρι μας

Στο ποτήρι μας, το απόσταγμα με το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα έδωσε έναν ξεκάθαρα φρουτένιο χαρακτήρα, που περιέργως υπερίσχυσε του μπαχαρένιου. Νεράντζια, χουρμάδες, αποξηραμένα σύκα και μπανάνες έκαναν πάρτι στη μύτη. Και συνεπικουρούνται από πιο ήπια αρώματα γλυκών μπαχαριών, με αυτά της κανέλας, του μοσχοκάρυδου και της γλυκόριζας να ξεχωρίζουν. Νότες ξύλου και υπόνοια φυτικότητας.

 

Foursquare Spiced

 

"Στο στόμα, το Foursquare Spiced rum έχει ελαφρύ σώμα και μέτριας διάρκειας επίγευση ενώ η μπανάνα μεταμορφώνεται σε γευστική βόμβα που όμως δένει πολύ όμορφα με τη βανίλια του βαρελιού, την ανθικότητα του ανθόμελου και τα κανελογαρύφαλα στη μέση του ουρανίσκου. Λευκό, μυρωδάτο πιπέρι και τσιμπήματα από τζίντζερ."

 

Στο στόμα η μπανάνα μεταμορφώνεται σε γευστική βόμβα μεγατόνων, Δένει όμως πολύ όμορφα με τη βανίλια του βαρελιού, την ανθικότητα του ανθόμελου και τα μπαχαρικά που εκφράζονται με λίγα κανελογαρύφαλα στη μέση του ουρανίσκου. Λευκό, μυρωδάτο πιπέρι και τσιμπήματα από τζίντζερ. Ξηρό, με ελαφρύ σώμα και μέτριας διάρκειας επίγευση.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά διαφορετικής προσέγγισης ρούμι με μπαχαρικά. Ξεφεύγοντας αρκετά από τα στάνταρ των έντονα μυρωδάτων, μπαχαρένιων και γλυκερών ρουμιών της κατηγορίας, ξεχωρίζει δημιουργώντας κάτι νέο που είναι ιδιαίτερα θελκτικό.

 

Foursquare Spiced

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 89/100

Γιάννης Κοροβέσης: 86/100

 

Μέσος όρος: 87.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: R.L. Seale & Company/Foursquare Distillery

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Six Roads, Μπαρμπέιντος

Αλκοολικοί βαθμοί: 35%

Τύπος: Spiced Rum

Συσκευασία: 375 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos by Timos Spanos  for Bitterbooze.com

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Foursquare Spiced rum review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 09/05/2017