previous
next

Μία βραδιά με το Greek Whisky Association για τη Φλόγα

News

Είχα την τιμή, την εβδομάδα που μας πέρασε, να παραβρεθώ στη δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποίησε το νεοσύστατο Greek Whisky Association στην Αθήνα, δοκιμάζοντας μερικές άκρως ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις ουίσκι. Η εκδήλωση μάλιστα είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού τα έσοδα της κατατέθηκαν στο λογαριασμό της «Φλόγας», το σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια – παιδικό καρκίνο.

Η γευσιγνωσία είχε όλα όσα προσδοκούσα από μια τέτοια εκδήλωση και ακόμα παραπάνω: μια όμορφη σύνθεση από ουίσκι, σπουδαίο (φιλανθρωπικό) σκοπό, έναν ομιλητή αντάξιό της και εξαιρετικούς συνδαιτυμόνες. Διοργανώθηκε σε ιδιωτικό χώρο του κυρίου Αικατερινίδη, εκ των ιδρυτικών στελεχών του Greek Whisky Association και, μολονότι εκ των πραγμάτων δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει όλα της τα μέλη (η έδρα του GWA είναι στη Θεσσαλονίκη), είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικούς από τους πιο αγνούς φαν του δημοφιλούς αυτού αποστάγματος.

Greek Whisky Association, Φλόγα

Οικοδεσπότες της βραδιάς λοιπόν ήταν ο κύριος Αικατερινίδης, αλλά και ο κύριος Χρήστος Κουλιζάκης, άρτι αφιχθείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα ταξίδι αστραπή. Ο δεύτερος είχε και τη μπαγκέτα της παρουσίασης και του συντονισμού της άτυπης αυτής γευσιγνωσίας, μεταφέροντας μας τις γνώσεις του, που πηγάζουν από την πολύχρονη εμπειρία του στο εξωτερικό αλλά και από τις συνεργασίες του με μεγάλες εταιρείες διανομής και κατάρτισης επάνω στο ουίσκι.

Το line-up των ουίσκι που δοκιμάστηκαν ήταν το παρακάτω:

  • Wolfburn Langskip Highland Single Malt Whisky (58% abv)
  • Balvenie 14 Peat week 2002 Speyside Single Malt Whisky (48.3% abv)
  • Port Askaig 100° Proof Islay Single Malt Scotch Whisky (57.1% abv)
  • Lagavulin 12 18th Release Special Releases 2018 (57.8% abv)
  • Allt-a-Bhainne 2008 9 years old Single Malt Ukrainian Whisky Connoisseurs Club’s Choice (53,2% abv)
  • Valdespino Malt Whisky 1430 Rare Spirits (43% abv)

Οι συζητήσεις γύρω από τα ουίσκι, και όχι μόνο, έδιναν και έπαιρναν σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς, με τον κύριο Κουλιζάκη πάντα σε ρόλο συντονιστή. Άλλωστε ο σκοπός αυτών των γευσιγνωσιών είναι η κουβέντα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων ή και όχι, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερο το αγαπημένο τους απόσταγμα.

Greek Whisky Association, Φλόγα

Προσωπικά, ξεχώρισα την εμφιάλωση του Port Askaig, αυτή του Balvenie, αλλά και το αρκετά ιδιαίτερο Valdespino, ως πιο ενδιαφέροντα. Το Wolfburn, βάσει σχολίων από την «παρέα», χαρακτηρίστηκε ως μια αρκετά καλή entry-level επιλογή νεαρού υψηλόβαθμου ουίσκι, το Lagavulin απέσπασε κι αυτό αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια (αδιαμφισβήτητα σπουδαίος οίκος γαρ), ενώ επαίνους απέσπασε και η περιορισμένης κυκλοφορίας εμφιάλωση του ουκρανικού Whisky Connoisseurs Club.

Η βραδιά εξελίχθηκε σε πολύ όμορφο, χαλαρό και ανεπιτήδευτο κλίμα, με αστεία να δίνουν και να παίρνουν, ενώ τα ποτήρια μας παρέμεναν σε όλη τη διάρκειά της, γεμάτα.

Εν αναμονή της επόμενης, λοιπόν!

 

All photos by Greek Whisky Association

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μία βραδιά με το Greek Whisky Association για τη Φλόγα"

News

Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2019