previous
next

Νέα, επετειακή φιάλη για το Hennessy XO από τον Φρανκ Γκέρι

News

Ο πλέον αναγνωρίσιμος ίσως οίκος παραγωγής cognac και σίγουρα αυτός με το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής –εφοδιάζοντας τον κόσμο με περισσότερο από το 40% του παραχθέντος εθνικού ποτού της Γαλλίας-, γιορτάζει φέτος τα 150α γενέθλια του Hennessy XO με μία ξεχωριστή συνεργασία. Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή αρχιτέκτονες, ο Φρανκ Γκέρι (Frank Gehry), ανέλαβε και υλοποίησε το σχεδιασμό μιας επετειακής και συλλεκτικής φιάλης για το Hennessy XO, η οποία διατίθεται εδώ και μερικές μέρες από συγκεκριμένα δίκτυα πώλησης.

Hennessy XO, Φρανκ Γκέρι

Η ιστορία του Hennessy

Ο οίκος Hennessy ιδρύθηκε το 1765 από τον Ιακωβίτη, Ιρλανδό αξιωματικό και μετέπειτα έμπορο και παραγωγό Ρίτσαρντ Χένεσι (Richard Hennessy), ο οποίος εξορίστηκε στη Γαλλία λόγω πολιτικών φρονημάτων και ξεκίνησε εκεί να εμπορεύεται cognac. Υπενθυμίζω πως οι μεγαλύτεροι οίκοι παραγωγής cognac ξεκίνησαν ως εταιρείες εμπορίας οίνου από τη Γαλλία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά, 255 χρόνια πριν.

Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα μετά, το 1870, ο απόγονος του Ρίτσαρντ Χένεσι, συνονόματος και συνεπίθετος του,  Μορίς Χένεσι (Maurice Hennessy) που εκπροσωπεί τον οίκο σήμερα, δημιούργησε σε συνεργασία με τον τότε cellar master Εμίλ Φιλιού (Emile Fillioux) το Hennessy XO, μια εμφιάλωση που τότε προοριζόταν για κατανάλωση μεταξύ εκλεκτών φίλων της οικογένειας και μόνο.

Hennessy XO, Φρανκ Γκέρι

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η εικόνα του Hennessy XO έγινε ταυτόσημη με την εικόνα της ποιότητας που συνοδεύει το cognac ως premium προϊόν και σήμερα θεωρείται ως μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιάλες ανάμεσα από όλους τους οίκους. Σε αυτό φυσικά συνέβαλε καθοριστικά ο Ζεράλντ ντε Ζοφρ (Gérald de Geoffre), σημερινός γενικός διευθυντής του οίκου Hennessy, όταν το 1947 σχεδίασε την εμβληματική καράφα που φιλοξενεί το μαγικό μείγμα από αποστάγματα οίνου του Hennessy XO. Ο Ζεράλντ ντε Ζοφρ ανήκει σε μία από τις τελευταίες αριστοκρατικές οικογένειες της Γαλλίας, αυτή των ‘’de Geoffre’’, ενώ είναι και απόγονος του Μορίς Χένεσι.

Ο οίκος Hennessy, μέλος του ομίλου LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton, θέλοντας να αποτίνει φόρο τιμής στα 150 χρόνια από τη δημιουργία του Hennessy XO, αποφάσισε να ζητήσει από το ζωντανό μύθο της αρχιτεκτονικής, Φρανκ Γκέρι, να επανασχεδιάσει την καράφα, χρησιμοποιώντας τη δική του οπτική και στιλ.

Hennessy XO, Φρανκ Γκέρι

Το μεγαλείο του Φρανκ Γκέρι

Ο Φρανκ Γκέρι στη μέχρι τώρα πλούσια καριέρα του, κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τις νόρμες του μοντερνισμού –αν υπάρχουν τέτοιες- και έγινε γνωστός για τη δημιουργία επιβλητικών τοποσήμων, όπως την αίθουσα συναυλιών Walt Disney στο Λος Άντζελες, το κτίριο 32 στο ΜΙΤ ή το υπέροχο μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, ενώ έχει συνεργαστεί ξανά με τον όμιλο LVMH, σχεδιάζοντας το εντυπωσιακό Ίδρυμα Λουί Βουιτόν, το οποίο είχα την τύχη να επισκεφθώ στο παρελθόν.

Ο 91χρονος Φρανκ Γκέρι δίνει αξία σε καθημερινά και παραμελημένα υλικά, όπως το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο ορείχαλκος και ο μόλυβδος, πιστεύει στη διαχυτικότητα της κίνησης γι’ αυτό και «ζωγραφίζει» -ποτέ σε υπολογιστή- τα κτίρια του γεμάτα με καμπύλες, δηλώνει πως εκφράζει συναισθήματα μέσα από αυτά και τον ιντριγκάρουν τα πρότζεκτ του· τα αντιμετωπίζει με μοναδικό τρόπο, τα προσεγγίζει κάθε φορά διαφορετικά. Τα έργα του υποτιμώνται όταν τους κρεμιέται απλώς η ταμπέλα του ντεκονστρουβισμού. Είναι μεγαλειώδη, επιβλητικά, προκαλούν δέος και ακτινοβολούν συναισθήματα, όχι μόνο από τις τολμηρές επιφάνειές τους αλλά και από τη μεγαλοφυή σύλληψη της κίνησης, της ενέργειας και του φωτός.

"Ο 91χρονος Φρανκ Γκέρι δίνει αξία σε καθημερινά και παραμελημένα υλικά, όπως το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο ορείχαλκος και ο μόλυβδος, πιστεύει στη διαχυτικότητα της κίνησης γι’ αυτό και «ζωγραφίζει» τα κτίρια του γεμάτα με καμπύλες, δηλώνει πως εκφράζει συναισθήματα μέσα από αυτά και τον ιντριγκάρουν τα πρότζεκτ του"

Hennessy XO, Φρανκ Γκέρι

Η νέα φιάλη του Hennessy XO, ονόματι ‘’Masterpiece’’,  είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο, εμβαπτισμένο σε χρυσό 24ων καρατίων, η βάση στην οποία στέκεται η καράφα είναι από γυαλί, ενώ υπάρχει κι ένας σωλήνας δοκιμής από ορείχαλκο και χρυσό. Η εξωτερική συσκευασία που μεταφέρει την καράφα είναι κατασκευασμένη από χαρτόνι (!), ως φόρος τιμής στα έπιπλα από χαρτόνι με πτυχώσεις που είχε σχεδιάσει τη δεκαετία του 1970 ο Φρανκ Γκέρι.

Ο ίδιος δηλώνει πως έμπνευση για το σχήμα της καράφας απετέλεσαν τα νερά του ποταμού Σαράντ, που διατρέχουν την πόλη του Κονιάκ και περνούν δίπλα από τις εγκαταστάσεις του οίκου Hennessy. Θέλησε το σχήμα της φιάλης να μας ανακαλεί στη μνήμη το φως που αντικατοπτρίζεται στο νερό.

Η τιμή της νέας, επετειακής φιάλης του Hennessy XO είναι £15,000.  

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Νέα, επετειακή φιάλη για το Hennessy XO από τον Φρανκ Γκέρι"

News

Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2020