previous
next

Καφές με λεμονάδα και… άζωτο! Ένας πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός

Beans n Booze

Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο επίσης στα: Αγγλικα

Καθώς η θερμοκρασία γύρω μας ανεβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί από εμάς καταφεύγουν σε ένα ποτό για να ανακουφίσουν την κάψα τους και ως εκ τούτου, ένας αναζωογονητικός παγωμένος καφές με λεμονάδα, ακούγεται ως πολύ καλύτερη λύση από μια αχνιστή κούπα καφέ φίλτρου. Για όλους εσάς λοιπόν που πάντα αναζητάτε τη «δόση» σας σε καφεΐνη και δε θέλετε να πιείτε απλά έναν ακόμα coldbrew, αξίζει να νιώσετε τη γεύση που προσφέρει ένας μπουσταρισμένος με άζωτο καφές με λεμονάδα. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός καφέ φίλτρου, χυμού λεμονιού και σιροπιού αφροξυλιάς που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

 

"Όλοι εσείς που αναζητάτε τη «δόση» σας σε καφεΐνη και δε θέλετε απλά να πιείτε έναν ακόμα coldbrew, αξίζει να δοκιμάσετε τη γεύση που προσφέρει ένας μπουσταρισμένος με άζωτο καφές με λεμονάδα."

 

Καφές με λεμονάδα: η ιδέα

Τα βήματα είναι απλά. Σα βάση χρειάζεστε έναν καλό, φρουτώδη, παγωμένο καφέ. Ο καφές της επιλογής μας, αποστάζεται απευθείας πάνω σε παγάκια, ή, ακόμα καλύτερα, σε τριμμένο πάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η οξειδωτική διαδικασία στην οποία ο καφές εκτίθεται όταν ξεκινά η απόσταξη, να επιβραδύνεται από τη χαμηλή θερμοκρασία και ως εκ τούτου ο καφές να διατηρεί τη φρεσκάδα του! Αντιστοίχως βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ο κρύος καφές που έχει ξεμείνει στην καφετιέρα από τις 08:00 το πρωί, δεν είναι κατάλληλη βάση, εκτός αν έχετε κάποιο βίτσιο για τις πικρές, αδιάφορες, λασπωμένες γεύσεις…

 

Για τη δική μας συνταγή, έχει επιλεγεί ένας ελαφρά καβουρδισμένος καφές από την Κένυα, και για την παραγωγή ενός λίτρου καφέ φίλτρου, θα χρειαστείτε:

  • 60 γραμμάρια χοντροκομμένου καφέ –περίπου στο μέγεθος της κινόα.
  • 750 ml νερό στους 94 ° C, φιλτραρισμένο
  • 250 γραμμάρια πάγο
  • ένα φίλτρο καφέ
  • Δύο σκεύη μεγαλύτερα του ενός λίτρου -μεγάλα ποτήρια, κουβάδες, κανάτες, ή ότι άλλο μπορεί να χωρέσει περισσότερο από ένα λίτρο υγρό

 

Ρίχνετε τον καφέ σε μια κούπα και προσθέτετε το ζεστό νερό. Μετά από 3’ σπάτε την κρούστα που έχει σχηματίσει στην επιφάνεια ο καφές και τον βοηθάτε να βυθιστεί στον πάτο. Στη συνέχεια ρίχνετε τον καφέ μέσα από το φίλτρο απευθείας στο δεύτερο σκεύος με τον πάγο.

 

Καφές με λεμονάδα, coffee lemonade

 

"Αν κάνετε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πάρετε σαν αποτέλεσμα έναν παγωμένο, όξινο και φρουτένιο καφέ, έτοιμο για να χρησιμοποιήσετε στη μπουσταρισμένη λεμονάδα σας"

 

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε τον καφέ απευθείας πάνω στον πάγο, ή ακόμα και να αφήσετε την καφετιέρα να το κάνει για σας, αλλά και οι δύο αυτές περιπτώσεις θα απαιτήσουν λίγο πιο ψαγμένο σετάρισμα στο μύλο σας. Οπότε αυτό που μένει, έχει να κάνει με τις δικές σας ικανότητες και το χρόνο που έχετε να διαθέσετε. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο και τις οδηγίες όμως, θα έχετε στα χέρια σας έναν παγωμένο, όξινο και φρουτένιο καφέ.

 

Καφές με λεμονάδα, μέρος δεύτερο: η λεμονάδα

Όπως έχετε καταλάβει, για να συνεχισουμε τη συνταγή, θα πρέπει να προσθέσουμε και τη λεμονάδα, για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε:

  • 1 λίτρο από τον παγωμένο cold brew που φτιάξαμε
  • Χυμό από τρία λεμόνια, περίπου 100-120 ml
  • 100-250 ml υψηλής ποιότητας σιρόπι αφροξυλιάς

 

Επιπλέον για το μπουστάρισμα με άζωτο

  • Ένα σιφόνι κρέμας και δύο κάψουλες αζώτου

 

"Για να είναι έτοιμος ο καφές με λεμονάδα, ρίξτε το χυμό του λεμονιού μέσα στον καφέ και γλυκάνετε το μείγμα με το σιρόπι αφροξυλιάς."

 

Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού μέσα στον καφέ και γλυκαίνετε το μείγμα με το σιρόπι αφροξυλιάς. Ανάλογα με το πόσο χυμό λεμονιού έχετε χρησιμοποιήσει, και το πόσο όξινος και φρουτώδης είναι ο καφές σας, θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα του σιροπιού. Θεωρητικά, πρέπει να είναι λίγο περισσότερο από την ποσότητα του χυμού που χρησιμοποιήσατε, αλλά, στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι σαν το μαγείρεμα: δοκιμάζετε και αποφασίζετε εκείνη την ώρα πότε είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας. Έτοιμοι!

 

Καφές με λεμονάδα, coffee lemonade

Photo by prima-coffee.com

 

Όχι απλά καφές με λεμονάδα

Βεβαίως, θα προσθέσουμε και το άζωτο στη συνταγή! Οπότε αν θέλετε να δώσετε μια διαφορετική υφή, μπορείτε να βάλετε τη λεμονάδα μέσα στο σιφόνι της κρέμας και να την ενισχύσετε με τις κάψουλες αζώτου –σε ίση ποσότητα. Η υψηλή πίεση εξασφαλίζει ότι η λεμονάδα θα αποκτήσει μια πλούσια κρεμώδη υπόσταση, παρόμοια με της μπίρας Guinness. Είναι σημαντικό όμως να εξασφαλίσετε ότι η λεμονάδα θα έχει καθαριστεί από όλα τα υπολείμματα λεμονιού πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, αλλιώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βουλώσει το σιφόνι! Αν έχετε τη διάθεση να επενδύσετε λίγο χρόνο και στον εντυπωσιασμό του «κοινού» σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον βραστήρα του Nitro Brew Kettle, όπως το σύστημα παρουσιάστηκε στο προηγούμενο άρθρο.

Αν δεν έχετε πρόχειρο ένα σιφόνι, απλά βάλτε τα πάντα σε μια μεγάλη καράφα με παγάκια και γαρνίρετε με μερικές ροδέλες λεμονιού και πορτοκαλιού, και ένα κλωναράκι δυόσμου!

 

"Για ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο ποτήρι σας, ο ενισχυμένος καφές με λεμονάδα, μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρων προσθέτοντας λίγες σταγόνες τζιν ή γλυκό κρασί…"

 

Μια ακόμα συμβουλή, για τα BBQ και τις εκδρομές στην παραλία: Μπορείτε να βάλετε το μείγμα μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι (καλά διαβάζετε), αφήνοντας λίγο κενό χώρο, στη συνέχεια να το παγώσετε στην κατάψυξη, και έτσι να αποκτήσετε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνοδευτικό για ολόκληρη τη μέρα! Θυμηθείτε ότι είναι πολύ σημαντικό να μη γεμίσετε το μπουκάλι, αφού τα υγρά διαστέλλονται όταν παγώσουν, νικώντας ακόμα και το μέταλλο άμα λάχει, και κανείς μας δε θέλει το μπουκάλι σας να εκραγεί δημιουργώντας ένα χάος στην κατάψυξη.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο ποτήρι σας, ο ενισχυμένος καφές με λεμονάδα, μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρων προσθέτοντας λίγες σταγόνες τζιν ή γλυκό κρασί… Τι είπατε; Bitterbooze είμαστε αφού!

 

Μετάφραση: Αχιλλέας Αναστασόπουλος

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

After my Economic High School, where I could learn the basics of business management, I collected first experiences as a Bartender by visiting a bartender school near Munich. To expand...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Καφές με λεμονάδα και… άζωτο! Ένας πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός"

Beans n Booze

Δημοσιεύτηκε στις 19/07/2017