previous
next

Mount Gay Eclipse Black rum spirit review – παρουσίαση

Reviews

Για τα ρούμια της σειράς Mount Gay έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το παλαιότερο εν ενεργεία αποστακτήριο ρουμιού στον κόσμο και το παλαιότερο brand ρουμιού, με σφραγίδα που καταδεικνύει το έτος 1703 ως εναρκτήριο για την παραγωγή του. Στο σημερινό άρθρο παρόλα αυτά δοκιμάζουμε ένα ρούμι που έχει πλέον καταργηθεί και αντικατασταθεί, το Mount Gay Eclipse Black 50%. Ένα ρούμι που αντικαταστάθηκε από προϊόν πρότερης δοκιμής μας, το Mount Gay Black Barrel, αλλά παρόλα αυτά αξίζει ειδικής αναφοράς και μνείας.

 

"Στο σημερινό άρθρο δοκιμάζουμε το Mount Gay Eclipse Black 50%, ένα ρούμι που έχει πλέον καταργηθεί και αντικατασταθεί, αλλά παρόλα αυτά αξίζει ειδικής αναφοράς και μνείας."

 

Mount Gay Eclipse Black

 

Στο μπουκάλι του Mount Gay Eclipse Black

Εκτός από τις εγκαταστάσεις του Mount Gay, που στις αρχές του 18ου αιώνα ονομαζόταν Mount Gilboa, τα Μπαρμπέιντος γενικότερα θεωρούνται, αν όχι τα πρώτα, σίγουρα εκ των πρωτοπόρων στην παραγωγή ρουμιού προς εμπορεία και ευρεία κατανάλωση. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που τοποθετούν την πρώτη μικρής κλίμακας παραγωγή στην πρώην βρετανική αποικία γύρω στο 1637, κατά συνέπεια, αποδεικνύεται πως, αν μη τι άλλο, «ξέρουν από ρούμι».

 

"Το Mount Gay Eclipse Black είναι αποτέλεσμα ανάμειξης ρουμιών που έχουν παλαιώσει σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών, ενώ βεβαίως χρησιμοποιεί το περίφημο φυσικά φιλτραρισμένο από κοραλλιογενές ασβεστόλιθο νερό που χρησιμοποιεί το brand."
 

 

Το Mount Gay Eclipse Black είναι ένα ρούμι που παράγεται αναμειγνύοντας αποστάγματα διπλής, ασυνεχούς απόσταξης σε άμβυκα, αλλά και συνεχούς απόσταξης σε στήλη. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το ποσοστό των αποσταγμάτων διπλής απόσταξης σε άμβυκα είναι περισσότερο διακριτά από εκείνα της συνεχούς απόσταξης.

 

Mount Gay Eclipse Black

 

Το Mount Gay Eclipse Black είναι αποτέλεσμα ανάμειξης ρουμιών που έχουν παλαιώσει σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών, ενώ για την τελική σταθεροποίηση του στους 50% αλκοολικούς βαθμούς χρησιμοποιείται το περίφημο φυσικά φιλτραρισμένο από κοραλλιογενές ασβεστόλιθο νερό που χρησιμοποιεί το brand.

 

Το Mount Gay Eclipse Black στο ποτήρι μας

Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, στα όρια του μπρούντζου και έντονα αρωματικό. Η αίσθηση του βρεγμένου ξύλου, λογικά από τα βαρέλια μπέρμπον, είναι χαρακτηριστική στη συγκεκριμένη εμφιάλωση, κι έρχεται παρέα με αρώματα από ώριμη μπανάνα, άκρως ενδιαφέροντα από πράσινο μήλο στα όρια της αποσύνθεσης, έντονης βανίλιας και φραμπουάζ. Τα φρουτένια αρώματα δε σταματούν κι αν του δώσετε την προσοχή που αξίζει θα ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα, όπως αυτό που ανακαλύπτουμε φτιάχνοντας μαρμελάδα από πορτοκάλι, αλλά και βερίκοκο. Σε αυτά προσθέστε λίγο ταμπάκο, δέρμα και κάποια χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και έτοιμο το μπουκέτο των αρωμάτων του Mount Gay Black Eclipse.

 

"Το Mount Gay Eclipse Black έχει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, στα όρια του μπρούντζου, αίσθηση του βρεγμένου ξύλου από τα βαρέλια μπέρμπον, και αρώματα από ώριμη μπανάνα, άκρως ενδιαφέροντα από πράσινο μήλο στα όρια της αποσύνθεσης, έντονης βανίλιας και φραμπουάζ."

 

Στο στόμα παρουσιάζεται ρωμαλέο και δριμύ. Ξηρό όσο λίγα ρούμια και συγκροτημένο. Ελαφρώς μπαχαρένιο και ταννικό. Τα φρουτένια αρώματα πέφτουν και παρουσιάζονται, ω εκ του θαύματος, ισχυρές νότες πικρής σοκολάτας και μαύρου τσαγιού. Καθόλου ενοχλητικό το αλκοόλ, παρόλο το 50% των βαθμών του. Μέτρια προς μακρά η διάρκεια της επίγευσής του και πλούσιο σώμα, χωρίς να παρατηρείται το φαινόμενο της υπερβολικής ζάχαρης που υπάρχει σε αρκετά ρούμια.

 

 

"Το Mount Gay Eclipse Black είναι ρωμαλέο και δριμύ στο στόμα, ξηρό όσο λίγα ρούμια, ελαφρώς μπαχαρένιο με ισχυρές νότες πικρής σοκολάτας και μαύρου τσαγιού."

 

Mount Gay Eclipse Black

 

Συμπερασματικά, εκ πρώτης θα έλεγα πως αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ρουμιού για ανάμειξη, μα θα αδικούσα τους aficionados που προτιμούν κάτι πιο ξηρό στα ποτήρια τους. Ένα ρούμι με χαρακτήρα, διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο απορώ για ποιο λόγο αφαιρέθηκε από το portfolio του brand. Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρετε να το βρείτε, μιας και όπως αναφέραμε έχει αντικατασταθεί από το Mount Gay Black Barrel, μα αν το κάνετε, είμαι σίγουρος πως έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία να δώσει.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 81/100

Γιάννης Κοροβέσης: 84/100

 

Μέσος όρος: 82.5/100

 

Παραγωγός: Mount Gay Distilleries limited

Ιδιοκτήτης: Remy Cointreau

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Μπαρμπέιντος

Αλκοολικοί βαθμοί: 50%

Τύπος: Παλαιωμένο ρούμι

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Mount Gay Eclipse Black rum spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2017