previous
next

Θρυλικά μπαρ του κόσμου: Napoleon House, Νέα Ορλεάνη

Articles

Ένα από τα πλέον θρυλικά μπαρ της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου, βρίσκεται σε ένα κτίριο γαλλικής αρχιτεκτονικής και απαράμιλλής αισθητικής και ομορφιάς, που στέκει υπερήφανα στη γαλλική συνοικία –ή Vieux Carré, όπως είναι γνωστή- για περισσότερα από 200 χρόνια. Το Napoleon House αποτελεί ένα από τα στολίδια της πόλης, ενώ το 1970 ανακηρύχθηκε και Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.

Μπορεί να τοποθετηθεί η δημιουργία των πρώτων αμερικάνικων κοκτέιλ και η επινόηση του όρου στην πόλη της Νέας Ορλεάνης; Πολλοί θα γνέψουν θετικά, παρόλο που οι δύο πρώτες γραπτές αναφορές και ερμηνείες μας έρχονται από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση,  αδιαμφισβήτητη είναι η συνεισφορά της ‘’The Big Easy’’ στην κουλτούρα των κοκτέιλ και των μπαρ.

Napoleon House

Η ιστορία του Napoleon House

Το Napoleon House όμως δεν χτίστηκε για να στεγάσει από την αρχή κάποιο μπαρ ή εστιατόριο. Κατασκευάστηκε το 1797 ή το 1794, ενώ ο πρώτος του ιδιοκτήτης, Νικολά Γιρό (Nicolas Girod), δήμαρχος της πόλης από το 1812 έως το 1815, το ανακαίνισε το 1814, προκειμένου να φιλοξενήσει τον Ναπολέων Βοναπάρτη, όταν εκείνος εξορίστηκε στη νήσο Έλβα! Και μπορεί η αυτού Μεγαλειότητά του να πήγε τελικά στην Έλβα και να πέθανε το 1821, αυτό όμως δεν «εμπόδισε» το κτίριο να γίνει γνωστό ως Napoleon House.

Ο Νικολά Γιρό απεβίωσε το 1840, «ελευθερώνοντας» τον χώρο του σπιτιού του για τη στέγαση ενός ιταλικού (!) μπακάλικου για τους Ιταλούς μετανάστες, που σέρβιρε και ελαφρύ φαγητό, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1914, όταν και μετετράπηκε σε εστιατόριο με μπαρ, χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα.

Napoleon House

Ένα μουφουλέτα

Έκτοτε, σερβίρει χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, μυώντας τα τόσο στην κρεολέζικη κουζίνα των τζαμπαλάγιας και των γκάμπο, όσο και στη σισιλιάνικη με τα περίφημα σάντουιτς μουφουλέτα να πηγαινοέρχονται σε δίσκους, προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους.

"Ο Μάριο Σουάζο (Mario Suazo), επικεφαλής μπαρτέντερ του Napoleon House, φροντίζει τα ποτά των καλεσμένων τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια και το κάνει με ταχύτητα και στιλ, διακριτικά και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής."

Φυσικά, το Napoleon House σερβίρει και ποτό, με όλα τα αυθεντικά κοκτέιλ της Νέας Ορλεάνης να πρωταγωνιστούν στο μενού. Το εμβληματικό κοκτέιλ-θρύλος της Νέας Ορλεάνης, Sazerac, που δημιουργήθηκε στην πόλη από τον Γάλλο φαρμακοποιό Αντουάν Πεϊσό (Antoine Peychaud), μαζί με τα ομώνυμα μπίτερς, αποτελεί sine qua non παραγγελία στο μπαρ.

Napoleon House

Ο Πίτερ Ιμπαστάτο, απόγονος των αρχικών ιδιοκτητών.

Όμως, για ένα περίεργο λόγο, το Napoleon House έχει γίνει γνωστό και για ένα καθαρά βρετανικό ποτό, το Pimm’s Cup. Λέγεται πως ξεκίνησε να σερβίρεται εκεί στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν το μπαρ απετέλεσε σημείο συνάντηση όλης της αφρόκρεμας των εκπροσώπων της αμερικανικής διανόησης. Ακόμα και σήμερα, λέγεται πως δίνουν ένα κιβώτιο Pimm’s τη μέρα σε Pimm’s Cup! Ο Μάριο Σουάζο (Mario Suazo), επικεφαλής μπαρτέντερ του Napoleon House, φροντίζει τα ποτά των καλεσμένων τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια και το κάνει με ταχύτητα και στιλ, διακριτικά και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής.

Το 2019 το μπαρ τιμήθηκε από τα βραβεία των Tales of the Cocktail με το Timeless American Award. 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Θρυλικά μπαρ του κόσμου: Napoleon House, Νέα Ορλεάνη"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2020