previous
next

Nomad Outland whisky spirit review – παρουσίαση

Reviews

Ένα ουίσκι με ωρίμαση στο Χερέθ της Ισπανίας μπήκε στο στόχαστρο του σημερινού The Booze Chronicles. Το ουίσκι Nomad Outland δοκιμάστηκε από τον υπογράφοντα και τον έτερο Καππαδόκη, Τίμο Σπανό, για να πάρει κι αυτό τη θέση του στη λίστα με τα πιο ποιοτικά αποστάγματα που προτείνονται από τη στήλη αυτή.

Το ουίσκι Nomad Outland αποτελεί τέκνο της σύμπραξης τριών ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας του ποτού. Ο Ρίτσαρντ Πάτερσον (Richard Paterson) του Whyte & Mackay και του Dalmore, ο Αντόνιο Φλόρες (Antonio Flores), οινοποιός του διάσημου οίκου παραγωγής σέρι και αποσταγμάτων Gonzalez Byass και ο Λουίς Μιγκέλ Τρίγιο (Luis Miguel Trillo), αποσταγματοποιός του ίδιο οίκου, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ουίσκι με ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής, που, μπορεί να μην τιτλοφορείται ως ‘’Scotch’’, λόγω της περαιτέρω ωρίμασης στα bodega του Χερέθ, αλλά πρακτικά, είναι.

Nomad Outland, Gonzalez Byass

Στο μπουκάλι του Nomad Outland

Και γράφουμε πως είναι, διότι αποτελεί μείγμα 25 διαφορετικών single malt και έξι διαφορετικών grain ουίσκι από την περιοχή του Speyside, ηλικίας από έξι έως οκτώ ετών παλαίωσης. Μετά την ανάμειξη τους, το μείγμα ωριμάζει για επιπλέον τρία χρόνια σε βαρέλια που πριν περιείχαν σέρι oloroso. Η διαφορετικότητα όμως αυτού του ουίσκι και συνάμα το γεγονός που το αποκλείει από την κατηγορία, έγκειται στην περαιτέρω ωρίμαση του, στο φινίρισμα του, που γίνεται στο Χερέθ, σε βαρέλια που πριν περιείχαν σέρι Pedro Ximenez, για έναν επιπλέον χρόνο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κανονισμούς της Scotch Whisky Association, κάθε ουίσκι που παράγεται σε οποιαδήποτε φάση του εκτός Σκωτίας, δε μπορεί να τιτλοφορηθεί ως ‘’Scotch’’. Εξού και ο χαρακτηρισμός ‘’Outland’’ που οι ιδιοκτήτες χάρισαν στο προϊόν, ο οποίος αναφέρεται σε αυτήν του τη φάση του φινιρίσματος σε άλλη χώρα από την προβλεπόμενη.

Nomad Outland, Gonzalez Byass

Παρόμοια παραδείγματα ουίσκι με φινίρισμα σε άλλη χώρα εκτός της Σκωτίας έχουν εμφιαλωθεί ξανά, όπως αυτό του 2012, όταν πάλι ο Ρίτσαρντ Πάτερσον, δημιούργησε το Sheep Dip Amoroso Oloroso, σε συνεργασία με τα bodega της Sanchez Romate.

Το Nomad Outland στο ποτήρι μας

Το ουίσκι Nomad Outland εμφιαλώνεται στους 41,3% αλκοολικούς βαθμούς χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς το παραμικρό πρόσθετο, σε ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, αποτέλεσμα λογικά της ωρίμασης στα βαρέλια σέρι. Στη μύτη «δίνει» τα χαρακτηριστικά φρουτένια αρώματα του Pedro Ximenez: σύκο, χουρμά και σταφίδα. Το φρούτο της μύτης του συνοδεύεται από ώριμο ανανά, ενώ το προφίλ συμπληρώνουν αρώματα μελιού, ξηρών καρπών, ήπιας βανίλιας και βερνίκι νυχιών.

Nomad Outland, Gonzalez Byass

Στο στόμα είναι γλυκόπιοτο, με έντονο το χαρακτήρα του σέρι και τόνους από σταφίδες. Μέλι ξανά, κάποια πυρηνόκαρπα φρούτα, σοκολάτα γάλακτος και μια φρέσκια αίσθηση από φλούδα εσπεριδοειδών, ίσως πορτοκαλιού. Κρεμώδης υφή και επίγευση μέτριας διάρκειας με ξηρούς καρπούς.

Συμπερασματικά, οι φίλοι του σέρι θα το λατρέψουν, εγώ άλλωστε το έκανα! Ένα πολύ ευχάριστο ουίσκι, με γλυκό και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα από τα βαρέλια και ωραία δομή.

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 85/100

Γιάννης Κοροβέσης: 88/100

 

Μέσος όρος: 86.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Gonzalez Byass

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης:  Χερέθ, Ισπανία

Αλκοολικοί βαθμοί: 41,3%

Τύπος: ισπανικό ουίσκι

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Nomad Outland whisky spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 06/03/2018