previous
next

Το ιστορικό κτίριο Old War Office του Λονδίνου μετατρέπεται σε πολυτελές ξενοδοχείο

News

Ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της  πρωτεύουσας της Μεγάλης Βρετανίας, με σπουδαίο ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας για περισσότερο από μισό αιώνα, περνά σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και μεταμορφώνεται σε υπερπολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχείο. Αναφέρομαι στο κτίριο του Old War Office, άδειο και κλειστό για το κοινό για περισσότερο από μια δεκαετία, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου Αγγλο-ινδικών συμφερόντων Hinduja για τα επόμενα 250 χρόνια (αυτό το ιδιότυπο, βρετανικό ιδιοκτησιακό καθεστώς) και έναντι ενός ποσού που ξεπερνά τις 350 εκατομμύρια βρετανικές λίρες!

Τα νέα είναι σπουδαία για πολλούς λόγους. Αρχικά, το κτίριο διαθέτει μακρά και σημαντική ιστορία που ξεκινά το 1906 -έτος κατασκευής του, σε σχέδια ύστερης μπαρόκ αρχιτεκτονικής του Βρετανού William Young-, και φθάνει μέχρι το 2007, έτος που ανακηρύχθηκε διατηρητέο και εθνικό τοπόσημο στη Μεγάλη Βρετανία. Αποτέλεσε αρχικά το παλάτι του Whitehall, η επίσημη κατοικία δηλαδή της Βρετανικής Μοναρχίας, με τον Ερρίκο Η’ να κατέχει τα κλειδιά της, μεταξύ άλλων γαλαζοαίματων ηγετών.

Εκτός όμως από τους βασιλικούς ένοικους, το κτίριο του Old War Office υπήρξε το επίσημο πολεμικό αρχηγείο της βρετανικής αυτοκρατορίας για δεκαετίες, μέχρι και το 1964, οπότε και στεγάστηκε εκεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας. Ως η επίσημη βάση των πολεμικών επιχειρήσεων, στέγασε τα γραφεία επιφανών ηγετών, με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ φυσικά να είναι ο πλέον θρυλικός.

Old War Office

Το εμβληματικό όμως κτίριο του Old War Office αποτέλεσε σκηνικό και για ουκ κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Τζέιμς Μποντ: Επιχείρηση Οκτοπούσι ή την τηλεοπτική σειρά ‘’The Crown’’. Έπειτα από μια μνημειώδη ανακαίνιση που διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια και που θα ολοκληρωθεί το 2022, το κτίριο του Old War Office, υπό τη γενική διεύθυνση της ξακουστής αλυσίδας ξενοδοχείων Raffles, θα μεταμορφωθεί σε ένα συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών προς πώληση, αλλά και σε ένα ξενοδοχείο, έτοιμο να υποδεχθεί ενοίκους από όλον τον κόσμο.

Για την αλυσίδα ξενοδοχείων Raffles έχω γράψει ξανά ουκ ολίγες φορές, αποτελεί μία εκ των ιστορικότερων ξενοδοχειακών μονάδων, με το πρώτο της να είναι το εμβληματικό Raffles στη Σιγκαπούρη, δημιούργημα Αρμένιων ξενοδόχων και σήμα κατατεθέν της αποικιοκρατίας στο νησιωτικό κράτος και στην Ασία εν γένει.

Στο βασικό μπαρ (Long Bar) του ξενοδοχείου που ανακαινίστηκε μάλιστα πρόσφατα, μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα να απολαύσει το Singapore Sling του.

Ο όμιλος Hinduja στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτός του Raffles στη γενική διεύθυνση, ακολουθώντας την παγκόσμια ξενοδοχειακή τάση της δημιουργίας ανεξάρτητων κατοικιών προς πώληση, εντός ξενοδοχειακών μονάδων, διαθέτουν 85 υπερπολυτελείς οικίες σε αντίστοιχο αριθμό ενδιαφερόμενων, ενώ το ξενοδοχείο θα διαθέτει και 125 ξενοδοχειακά δωμάτια προς ενοικίαση και χρήση.

Old War Office

Κάθε μία από τις προς πώληση κατοικίες είναι μοναδική και ειδικά διαμορφωμένη ώστε να ταιριάζει στην ξεχωριστή τοποθεσία της στο κτίριο. Δίχωρες, στις πλαϊνές πλευρές του οικοδομήματος αλλά και στο penthouse, ποικίλλουν σε μέγεθος από στούντιο μέχρι και πέντε υπνοδωματίων. Επιπροσθέτως, δύο εντυπωσιακές κατοικίες στους πυργίσκους του Old War Office αναδύονται πάνω από τον λονδρέζικο ορίζοντα, προσφέροντας ένα ξεχωριστό σπίτι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Σε αυτό το απαράμιλλο οικιστικό συγκρότημα, οι ιδιοκτήτες θα επωφελούνται από όλες τις παροχές ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου ξενοδοχείου στην πόρτα τους, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κανέναν απολύτως συμβιβασμό στα υψηλά επίπεδα ιδιωτικότητας και απομόνωσης που προσφέρει μια ιδιόκτητη οικία. Αυτή η περίπλοκη ισορροπία επιτυγχάνεται χάρη στη μαγευτική αρχική αρχιτεκτονική του κτιρίου που ευνοεί την ανάπτυξη της διπλής χρήσης του ως κατοικίες και ξενοδοχείο.

Για την ανακαίνιση του Old War Office, ο όμιλος Hinduja συνεργάστηκε με μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των υπηρεσιών των Historic England και Museum of London Archaeology, ενώ όρισε τους EPR Architects για την επίβλεψη της περίπλοκης ανάπλασης. Οι εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου φέρουν την υπογραφή του Νεοϋορκέζου σχεδιαστή Thierry Despont.

Οι πωλήσεις των κατοικιών του Old War Office residences by Raffles πραγματοποιούνται μέσω των Knight Frank και Strutt & Parker με το κόστος για μια κατοικία δύο υπνοδωματίων να ξεκινά από τα 5,8 εκατομμύρια λίρες, ενώ media tour μπορούν να πραγματοποιηθούν στη νέα Marketing Gallery Suite στην οδό St James’s Square 5 κατόπιν αιτήματος.

Old War Office

Και εκτός όλων των προαναφερθέντων, ενδιαφέρον μεγάλο θα είχε να μαθαίναμε, με κάποιον περίεργο, υπερφυσικό τρόπο, πως θα φαινόταν στον ίδιο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ όλο αυτό, ως φαν του αλκοόλ και των απολαύσεων. Το πιο πιθανό θα ήταν να είχε ακόμη περισσότερους λόγους να ξημεροβραδιάζεται στο κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων της χώρας, με ένα ποτήρι σαμπάνιας και το αγαπημένο του πούρο ανά χείρας. Στη φωτογραφία του κειμένου φαίνεται μια ιατρική συνταγή από τον προσωπικό ιατρό του Ούινστον Τσώρτσιλ για άδεια κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης και ενός ταξιδιού του εκεί.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το ιστορικό κτίριο Old War Office του Λονδίνου μετατρέπεται σε πολυτελές ξενοδοχείο"

News

Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2021