previous
next

Seedlip Spice 94 (non-alcoholic) spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο επίσης στα: Αγγλικα

Πόσες φορές δε βρεθήκατε στη δύσκολη θέση να είστε με την παρέα σας σε κάποιο μπαρ, όλοι να πίνουν ποτά και εσείς να μην μπορείτε –ή να μη θέλετε- να καταναλώσετε αλκοόλ; Οι «σοβαρές» εναλλακτικές σε τέτοια περίπτωση είναι ελάχιστες. Συνήθως δε, αυτά τα προϊόντα είναι είτε γεμάτα με ζάχαρη, είτε εντελώς άνοστα, ή και τα δύο. Ετούτη εδώ η στήλη, παρόλο που εξειδικεύεται στη δοκιμή προϊόντων αλκοόλ, σήμερα φιλοξενεί το πρώτο προϊόν απόσταξης ευρείας κατανάλωσης χωρίς αλκοόλ, το Seedlip Spice 94!

 

"Όταν δε θέλεις να καταναλώσεις αλκοόλ οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες και το Seedlip 94, το πρώτο προϊόν απόσταξης ευρείας κατανάλωσης χωρίς αλκοόλ, είναι μια από αυτές!"

 

Στο μπουκάλι του Seedlip Spice 94

Το Seedlip Spice 94 δημιουργήθηκε όταν ο εμπνευστής του Μπεν Μπράνσον (Ben Branson) ανακάλυψε ένα βιβλίο του 1651, το οποίο άνηκε στον Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Γεώργιο Γ’ και πλέον ξεκουράζεται στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. Το βιβλίο αυτό είναι το The Art of Distillation με συγγραφέα τον Τζον Φρεντς (John French) και περιέχει συνταγές για το πως να παρασκευάζει κανείς φάρμακα, βάμματα και διαλύματα εξ αποστάξεως, με αλκοόλ ή χωρίς! Παίρνει το όνομα του (Seedlip) από τα ψάθινα καλάθια γεμάτα με σπούρους που χρησιμοποιούν οι χωρικοί, ενώ το «94» προέρχεται από το έτος που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε το μπαχάρι στη Τζαμάικα, ένα από τα βασικά συστατικά του Seedlip Spice 94.

 

Seedlip Spice 94

 

"Ο Μπεν Μπράντσον αποφάσισε να δημιουργήσει το Seedlip Spice 94 τοποθετώντας το μεταξύ των αλκοολούχων ποτών και των αναψυκτικών, εκεί ακριβώς που θεώρησε πως υπάρχει το μεγαλύτερο κενό."

 

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το βιβλίο και έχοντας ως εφόδιο την προσωπική του εμπειρία στο design και στο branding, αλλά και την πείρα της οικογένειας του στην καλλιέργεια της γης, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του premium brand, μεταξύ των αλκοολούχων ποτών και των αναψυκτικών, εκεί ακριβώς που θεώρησε πως υπάρχει το μεγαλύτερο κενό. Η δουλειά που είχε κάνει με brand όπως η Moët & Chandon, η Glenmorangie και η Absolut, έκανε το έργο του πιο εύκολο. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται από την πρώτη στιγμή και το μπουκάλι του Seedlip Spice 94.

Ο κύριος Μπράνσον αποφάσισε να δουλέψει με έξι βοτανικά στοιχεία και να τα διαλύσει το καθένα ξεχωριστά σε ουδέτερο αλκοόλ χαμηλής περιεκτικότητας. Έτσι, χρησιμοποίησε φλοιό βελανιδιάς και φλοιό cascarilla (χρησιμοποιείται και στο Campari αλλά και σε αρκετά βερμούτ), μπαχάρι, καρδάμωμο, φλούδες γκρέιπφρουτ και φλούδες λεμονιού. Στη συνέχεια αυτά τα διαλύματα ανακατεύονται μεταξύ τους και μπαίνουν όλα, εκτός αυτού με τις φλούδες λεμονιού, σε χάλκινο άμβυκα για απόσταξη. Η διαφορά με την κλασική απόσταξη είναι πως εδώ μας ενδιαφέρει αυτό που μένει στο καζάνι του άμβυκα και όχι αυτό που λαμβάνουμε από την έξοδο του συστήματος. Αυτό είναι ένα μείγμα με συγκεντρωμένα τα αρώματα και τις γεύσεις των συστατικών και απαλλαγμένο από αλκοόλ αφού αυτό έχει εξατμιστεί! Το διάλυμα των λεμονιών είναι το μοναδικό που αποστάζεται σε ανοξείδωτο αποστακτήρα.

 

"Το Seedlip Spice 94 περιέχει έξι βοτανικά στοιχεία, φλοιό βελανιδιάς και φλοιό cascarilla, μπαχάρι, καρδάμωμο, φλούδες γκρέιπφρουτ και φλούδες λεμονιού. Η διαφορά με την κλασική απόσταξη είναι πως εδώ μας ενδιαφέρει αυτό που μένει στο καζάνι του άμβυκα και όχι αυτό που λαμβάνουμε από την έξοδο του συστήματος. "

 

Το Seedlip Spice 94 υπερηφανεύεται πως έχει μηδενικές θερμίδες, δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία και κανένα πρόσθετο χρώματος ή γεύσης! Εμφιαλώνεται σε μία, υπέροχης αισθητικής φιάλη, σχεδιασμένη από την ομάδα του Pearlfisher, με ένα χρόνο διάρκεια ζωής αν δεν ανοιχτεί ή οκτώ εβδομάδες από τη στιγμή που ανοίγεται.

 

"Το Seedlip Spice 94 υπερηφανεύεται πως έχει μηδενικές θερμίδες, δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία και κανένα πρόσθετο χρώματος ή γεύσης!"

 

Seedlip Spice 94

 

Το Seedlip Spice 94 στο ποτήρι μας

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε το διαφανές Seedlip Spice 94, μπορούμε να γράψουμε για τη ζεστή αίσθηση μπαχαρένιων αρωμάτων που έρχονται αμέσως στη μύτη. Η πρώτη, συνειρμική, μας αντίδραση μυρίζοντας αυτά τα αρώματα, ήταν να τραβήξουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω, μπροστά στο φόβο του καψίματος από το αλκοόλ. Εδώ όμως το αλκοόλ απουσιάζει, κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να βυθίσουμε τη μύτη μας βαθιά μέσα στο ποτήρι, απολαμβάνοντας στο έπακρο για πρώτη φορά ίσως τέτοιου είδους αρώματα! Τις νότες από καρδάμωμο και καρφάκια γαρύφαλλου συνοδεύει μια αρωματική αίσθηση γιασεμιού (Τίμος).

 

"Τα μπαχαρένια αρώματα είναι πλήρως ενσωματωμένα στο σύνολο, προσφέροντας στο Seedlip Spice 94 στιβαρή ραχοκοκαλιά γεύσης επάνω στην οποία χοροπηδάει τσαχπίνικα η φρεσκάδα από τις οξύτητες των εσπεριδοειδών, ειδικά του λεμονιού."

 

Στο στόμα ως δια μαγείας τα μπαχαρένια αρώματα έχουν υποχωρήσει και ενσωματωθεί πλήρως στο σύνολο, προσφέροντας και συνεισφέροντας στη στιβαρή ραχοκοκαλιά γεύσης και σώματος που διαθέτει το Seedlip Spice 94, επάνω στην οποία χοροπηδάει τσαχπίνικα η φρεσκάδα από τις οξύτητες των εσπεριδοειδών, ειδικά του λεμονιού. Συμπληρώνεται δε, από μια ζεστή αίσθηση γλυκόριζας αλλά και μοσχοκάρυδου. Τα αρώματα είναι εκεί, η γεύση εκεί, το σώμα παρόν και η επίγευση λες και δοκιμάζεις ένα εξαιρετικό απόσταγμα. «Μα είναι καταπληκτικό!» αναφωνήσαμε αμφότεροι.

 

"Τα αρώματα είναι εκεί, η γεύση εκεί, το σώμα παρόν και η επίγευση λες και δοκιμάζεις ένα εξαιρετικό απόσταγμα. «Το Seedlip Spice 94 είναι καταπληκτικό!» αναφωνήσαμε αμφότεροι."

 

Seedlip Spice 94

 

Οι δημιουργοί του, το προτείνουν με τόνικ και μια σφήνα από κόκκινο γκρέιπφρουτ, καθώς και σε μια παραλλαγή του κλασικού Martini, αλλά χωρίς αλκοόλ! Μέχρι να βρούμε κι άλλες χρήσεις του, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν! Και παρόλο που δε μας αρέσει να αναφέρουμε τις τιμές των προϊόντων που δοκιμάζουμε, γιατί πιστεύουμε πως στην αληθινή απόλαυση δεν είναι σωστό να μπαίνουν τέτοιοι παράγοντες, θεωρούμε το Seedlip Spice 94 αρκετά ακριβό για ένα ποτό χωρίς αλκοόλ. Ναι, είναι ένα εξαιρετικά καινοτόμο προϊόν, με καταπληκτικό packaging και περιεχόμενο, αλλά θεωρούμε πως οι 27 λίρες που πωλείται είναι αρκετά τσουχτερή τιμή.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 88/100

Γιάννης Κοροβέσης: 94/100

 

Μέσος όρος: 91/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Seedlip Ltd.

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Covent Garden, Λονδίνο

Αλκοολικοί βαθμοί: 0%

Τύπος: Distilled non-alcoholic spirit

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Seedlip Spice 94 (non-alcoholic) spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 27/06/2017