previous
next

Spirit of Hven gin review – παρουσίαση

Reviews

Είναι πλέον πασιφανές πως τα αρτιζάνικα (craft), μικρής παραγωγής ποτά και η τάση που τα συνοδεύει, διανύει την εποχή της κορύφωσής της, μέχρι να πάει ακόμα ψηλότερα βέβαια. Μικροί παραγωγοί, μπαρτέντερ με εμπειρία, ή ακόμα και άνθρωποι του μάρκετινγκ ή entrepreneur, δοκιμάζουν την τύχη τους, τη γνώση και την εμπειρία τους σε διάφορες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, προσφέροντας μας ολοένα και πιο ενδιαφέροντα ποτά για να δοκιμάζουμε. Στο σημερινό The Booze Chronicles ταξιδεύουμε μέχρι το άγνωστο σουηδικό νησάκι Spirit of Hven (προφέρεται Βεν) για να δοκιμάσουμε το ομώνυμο τζιν και σας το φέρνουμε στο πιάτο, μαζί με τα βοτανικά στοιχεία που το συνοδεύουν.

 

"Στο σημερινό The Booze Chronicles ταξιδεύουμε μέχρι το άγνωστο σουηδικό νησάκι Hven (προφέρεται Βεν) για να δοκιμάσουμε το ομώνυμο τζιν και σας το φέρνουμε στο πιάτο, μαζί με τα βοτανικά στοιχεία που το συνοδεύουν."

 

Στο μπουκάλι του τζιν Spirit of Hven  

Το νησάκι Hven βρίσκεται στο στενό ονόματι Öresund, μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας. Ιστορικά αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, ώσπου κατοχυρώθηκε στη δεύτερη το 1660 με τη συνθήκη της Κοπεγχάγης. Εκεί βρίσκεται το αποστακτήριο του Spirit of Hven, το Backafallsbyn, όπως και ένα 4άστερο ξενοδοχείο με εστιατόριο και μπαρ, ιδίας ιδιοκτησίας, που έχει γίνει γνωστό για τις αμέτρητες επιλογές σε μπίρες και αποστάγματα. Το αποστακτήριο λοιπόν, δημιουργήθηκε αρχικά για να μπορεί να προμηθεύει με τοπικά αποστάγματα τους πελάτες του ξενοδοχείου και του μπαρ. Αυτό κι αν δείχνει προσήλωση στην εξυπηρέτηση!

 

Spirit of Hven, τζιν, gin, Hven

 

"Το αποστακτήριο Backafallsbyn που φτιάχνει το τζιν Spirit of Hven δημιουργήθηκε αρχικά για να προμηθεύει με τοπικά αποστάγματα τους πελάτες του ξενοδοχείου και του μπαρ."

 

Το νησί Hven διαθέτει πλούσια αγροτική κληρονομιά, αφού φημίζεται πως διαθέτει μερικούς από τους πιο εξαιρετικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που το τζιν Spirit of Hven χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τοπικά προϊόντα για την παραγωγή του. Όλες μάλιστα οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας του τζιν, από την ανάμειξη των δημητριακών και τη ζύμωση, μέχρι την απόσταξη, την ωρίμαση και την εμφιάλωση, πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του brand και διαθέτουν τη βιολογική σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μικρά νούμερα παραγωγής δίνουν την ευκαιρία στον παραγωγό να έχει τον πλήρη έλεγχο επί του αποτελέσματος και να επεμβαίνει σε κάθε σημείο της παραγωγικής διαδικασίας.

 

"Το Spirit of Hven χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τοπικά προϊόντα και όλες μάλιστα οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, από την ανάμειξη των δημητριακών και τη ζύμωση, μέχρι την απόσταξη, την ωρίμαση και την εμφιάλωση, πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του brand."

 

Τα βοτανικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: τρεις διαφορετικές ποικιλίες άρκευθου (Communis, Alpina και Hemisphaerica) από τη Σκανδιναβία, την Πολωνία και την Βουλγαρία, ελάχιστο κόλιανδρο, νεράντζι (Citrus Aurantium), ραβέντι, αφροξυλιά, γλυκόριζα, ρίζα αγγελικής, ίριδα, άψινθος, άνηθος, λεβάντα και χαμομήλι.

 

Spirit of Hven, τζιν, gin, Hven

 

Το τζιν Spirit of Hven ανήκει στην κατηγορία distilled gin, ενώ ο παραγωγός χρησιμοποιεί δύο τύπους απόσταξης. Στην πρώτη, χρησιμοποιεί έναν διπλό, συνεχή αποστακτήρα για να δημιουργήσει τη βάση του μετέπειτα αποστάγματος, μία «βότκα» 96% αλκοολικών βαθμών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αποστακτήρα, αλλά με διαφορετικές ρυθμίσεις πλακών και των καλαθιών με τα βασικά βοτανικά στοιχεία, παράγει το βασικό απόσταγμα τζιν με αλκοολικούς βαθμούς γύρω στο 90%, σε μια διαδικασία που διαρκεί περί τις οκτώ ώρες.

 

"Στο τζιν Spirit of Hven ο παραγωγός χρησιμοποιεί έναν δεύτερο, υβριδικό αποστακτήρα ασυνεχούς ροής και αποστάζει ξεχωριστά, συγκεκριμένα βοτανικά στοιχεία, αφού πρώτα τα «μαρινάρει» στο ουδέτερο απόσταγμα σε διαφορετικούς χρόνους ώστε να «δώσουν» το μέγιστο από τα αρωματικά στοιχεία τους."

 

Η διαδικασία όμως δεν τελειώνει εκεί. Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο, υβριδικό αποστακτήρα ασυνεχούς ροής, ο παραγωγός αποστάζει ξεχωριστά, συγκεκριμένα βοτανικά στοιχεία, αφού πρώτα τα «μαρινάρει» στο ουδέτερο απόσταγμα σε διαφορετικούς χρόνους κατά περίπτωση. Ο χρόνος που θα μαριναριστεί το κάθε συστατικό ελέγχεται με χρωματογράφο/φασματογράφο και επιλέγεται ώστε να «δώσει» το μέγιστο από τα «επιθυμητά» και μόνο αρωματικά του στοιχεία. Για παράδειγμα, ο άρκευθος μαρινάρεται για έξι ημέρες, ενώ το νεράντζι για 24 ώρες και ο κόλιανδρος για είκοσι μέρες! Αυτά τα αποστάγματα βγαίνουν από τον αποστακτήρα σε αλκοολικούς βαθμούς που κυμαίνονται από 65 έως 75%.

 

Το τζιν Spirit of Hven στο ποτήρι μας

Δοκιμάσαμε το τζιν Spirit of Hven με τον Τίμο Σπανό και αμέσως ήρθαν στη μύτη μας μπαχαρένια και ελαφρώς ξυλώδη αρωματικά στοιχεία. Στην αρχή αντιληφθήκαμε μια αίσθηση σκόνης και δέρματος, στη συνέχεια όμως αναδύθηκαν φρέσκα αρώματα από εσπεριδοειδή, κυρίως λάιμ, και τα μπαχαρικά βγήκαν ξανά στο προσκήνιο, ακόμα πιο έντονα. Κύμινο και κουρκουμάς, γαρύφαλλο, κόλιανδρος και «ρετσινώδης» άρκευθος.

 

Spirit of Hven, τζιν, gin, Hven

 

"Στο στόμα, ο μπαχαρένιος και ο γήινος χαρακτήρας του Spirit of Hven ξεδιπλώθηκε εντονότερα, με καρδάμωμο, γλυκόριζα και μαύρο πιπέρι, ενώ άμεσα αντιλαμβάνεσαι πόσο όμορφα έχει δέσει η αίσθηση της λεβάντας με τα υπόλοιπα στοιχεία."

 

Στο στόμα ο μπαχαρένιος και ο γήινος χαρακτήρας του ξεδιπλώθηκε ακόμη περισσότερο, με καρδάμωμο, γλυκόριζα και μαύρο πιπέρι, ενώ αντιληφθήκαμε πόσο όμορφα έδεσε η αρωματική αίσθηση της λεβάντας με τα υπόλοιπα στοιχεία αυτού του τζιν, με το ελαφρύ σώμα και τη μεσαίας διάρκειας επίγευση. Ισορροπημένο αλκοόλ, με στιβαρή δομή, ολίγον τι ελαιώδες, ενώ ο άρκευθος είναι εκεί, αλλά δεν ξεχωρίζει και δεν κυριαρχεί. Do try it!

 

Spirit of Hven, τζιν, gin, Hven

 

Στη γευσιγνωσία παραβρέθηκε και βοήθησε με τις πολύτιμες γνώσεις του και όχι μόνο, ο καλός φίλος και συνάδελφος Σπύρος Πατσιαλός.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 85/100

Γιάννης Κοροβέσης: 83/100

 

Μέσος όρος: 84/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Spirit of Hven Backafallsbyn

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Νησί Hven, Σκάνια, Σουηδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: Distilled gin

Συσκευασία: 500 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Spirit of Hven gin review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2017