previous
next

Το αποστακτήριο του Teeling, στο Δουβλίνο, περνά σε νέα εποχή!

News

Το νέο αποστακτήριο του Teeling, στην καρδιά της ιρλανδικής πρωτεύουσας, είναι έτοιμο, καθώς φαίνεται, να μπει, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, στην πολυαναμενόμενη νέα εποχή παραγωγής του, εμφιαλώνοντας το πρώτο του ουίσκι, παραγωγής αποκλειστικά στο Δουβλίνο. Και θα το κάνει με όλους τους απαραίτητους εορτασμούς, σηματοδοτώντας το πέρασμα στη σύγχρονη ιστορία του brand.

Η ιστορία του Teeling είναι πλέον λίγο πολύ γνωστή στους φαν του ιρλανδικού ουίσκι και όχι μόνο. Η οικογένεια Teeling ξεκίνησε να παράγει ουίσκι στο πρώτο αποστακτήριο της στο Marrowbone Lane του Δουβλίνου. Με την άνοδο του σκωτσέζικου ουίσκι και την αντίστοιχη παρακμή του ιρλανδικού, το πρώτο αυτό αποστακτήριο έκλεισε και το brand σταμάτησε να αποστάζει για αρκετά χρόνια. Όλα αυτά μέχρι το 1987 οπότε και ο ο Τζον Τίλινγκ αγόρασε ένα βιομηχανικό εργοστάσιο απόσταξης πατάτας στη χερσόνησο του Cooley, για να το μετατρέψει σε αποστακτήριο ουίσκι, προσθέτοντας μια μεγάλη στήλη συνεχούς απόσταξης. Πειραματίστηκε μάλιστα, αποστάζοντας δύο φορές, αντί για τρεις που συνήθως απέσταζαν οι ιρλανδοί, αλλά χρησιμοποιώντας και τύρφη για το κάπνισμα της βύνης του, κάτι που θεωρείτο σχεδόν απαγορευτικό εκείνη την εποχή.

"Από το 2015 λοιπόν που το αποστακτήριο χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό, ξεκινώντας τις πρώτες αποστάξεις του, μέχρι και σήμερα, οι εμφιαλώσεις του brand περιορίζονταν στο αποθεματικό των βαρελιών εκείνων του αποστακτηρίου Cooley που πουλήθηκε."

Επόμενο ορόσημο στην μακρά ιστορία του brand είναι αυτό του 2011, οπότε το αποστακτήριο του Cooley εξαγοράζεται από την εταιρεία Beam (μετέπειτα Beam Suntory) έναντι 71 εκατομμυρίων ευρώ. Το χρονολόγιο όμως της οικογένειας Teeling όσο αφορά στην παραγωγή ουίσκι δε θα τερμάτιζε έτσι άδοξα. Οι δύο γιοι του Τίλινγκ που έκλεισε το deal με τη Suntory, Τζακ και Στίβεν, οι οποίοι είχαν ήδη κολλήσει το μικρόβιο του ουίσκι, εξασφαλίζουν μέσω της αγοραπωλησίας, 16,000 βαρέλια αποθεματικού με ουίσκι. Και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να χτίσουν από την αρχή ένα νέο αποστακτήριο στο Δουβλίνο, λίγα μόλις μέτρα απόσταση από το σημείο που βρισκόταν το πρώτο αποστακτήριο της οικογένειας.

Teeling, Δουβλίνο

Από το 2015 λοιπόν που το αποστακτήριο χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό, ξεκινώντας τις πρώτες αποστάξεις του, μέχρι και σήμερα, οι εμφιαλώσεις του brand περιορίζονταν στο αποθεματικό των βαρελιών εκείνων του αποστακτηρίου Cooley που πουλήθηκε. Σήμερα, και έχοντας περάσει τα τρία χρόνια που είναι η ελάχιστη, βάσει νομοθεσίας, ωρίμαση σε βαρέλια για να χαρακτηριστεί ουίσκι το απόσταγμα παραγωγής τους, η εταιρεία είναι έτοιμη να βγάλει σε κυκλοφορία τα πρώτα ουίσκι παραγωγής αποκλειστικά στο Δουβλίνο.

Η πρώτη εμφιάλωση ουίσκι από το Δουβλίνο, εδώ και 40 χρόνια!

Έτσι, τον Αύγουστο αναμένεται να κυκλοφορήσουν οι πρώτες, εορταστικής εμφιάλωσης, 250 φιάλες Single Pot Still ιρλανδικού ουίσκι, από ένα επιλεγμένο βαρέλι που γέμισε το 2015, με την πρώτη παραγωγή του αποστακτηρίου, ενώ η πρώτη εμπορική εμφιάλωση έχει οριστεί για τον Οκτώβριο.

Όσοι δε, βρεθούν στο Δουβλίνο, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε μια σειρά από ιβέντ που οι ιδιοκτήτες του brand έχουν προγραμματίσει, με έδρα το πολύ επιτυχημένο και άκρως εκπαιδευτικό κέντρο επισκεπτών του αποστακτηρίου Teeling. Το οποίο, σύμφωνα και με τα νούμερα που έθεσαν στη δημοσιότητα το brand, έχει βοηθήσει αρκετά στη βιωσιμότητα του, με έσοδα, τα τρία αυτά χρόνια λειτουργίας του, που φθάνουν τα εννιά εκατομμύρια ευρώ!

Τα ιβέντ θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ενός μεγάλου φεστιβάλ που θα τρέξει όλο το καλοκαίρι και που φιλοδοξεί να διαφημίσει την μουσική, τη γαστρονομία και την κουλτούρα εν γένει της Ιρλανδίας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το αποστακτήριο του Teeling, στο Δουβλίνο, περνά σε νέα εποχή!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 20/06/2018