previous
next

Teeling single grain whiskey

Reviews

Έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στη σειρά των ατυχών γεγονότων που οδήγησαν την πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη στο ουίσκι, την Ιρλανδία, από την απόλυτη ευημερία στην παρακμή, και τελικά πλέον στις μέρες μας στην ανάκαμψη. Ανάκαμψη για την οποία, εκτός της Ένωσης Ιρλανδών Παραγωγών, σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και ορισμένοι «επαναστάτες», κάποιοι που αποφάσισαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο, παρεκκλίνοντας από την πεπατημένη, και χρησιμοποιώντας τις δικές τους ανορθόδοξες τακτικές. Μια από αυτές τις οικογένειες ήταν σίγουρα αυτή του Teeling, και σήμερα με τον Τίμο Σπανό, δοκιμάζουμε και σας παρουσιάζουμε το ουίσκι Teeling Single Grain.

 

 Στο μπουκάλι του Teeling Single Grain

Η ιστορία του Teeling ξεκινά το 1782, όταν ο Ουόλτερ Τίλινγκ (Walter Teeling) αποφασίζει να ακολουθήσει τη νέα τρέλα της εποχής που λεγόταν παραγωγή ουίσκι, κατασκευάζοντας ένα αποστακτήριο στο κέντρο του Δουβλίνου. Εκείνη την εποχή τα αποστακτήρια στην Ιρλανδία ήταν δεκάδες και αποτελούσαν έναν πολύτιμο κρίκο στην οικονομική αλυσίδα της χώρας.

 

"Η ιστορία του Teeling ξεκινά το 1782, όταν ο Ουόλτερ Τίλινγκ αποφασίζει να ακολουθήσει τη νέα τρέλα της εποχής που λεγόταν παραγωγή ουίσκι, κατασκευάζοντας ένα αποστακτήριο στο κέντρο του Δουβλίνου."

 

Teeling single grain

 

Η μετέπειτα ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ο Αινείας Κόφι κατασκευάζει για πρώτη φορά ένα διαφορετικό αποστακτήρα, την ομώνυμη αποστακτική στήλη που δύναται να αποστάζει συνεχώς, και τον προτείνει στους Ιρλανδούς παραγωγούς, αλλά εκείνοι ανταπαντούν με ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών για οτιδήποτε ξεφεύγει από την παράδοση τους. Φυσικά ο Κόφι δε χάνει ευκαιρία, το προτείνει στους Σκωτσέζους συναδέλφους τους, εκείνοι το δέχονται μετά χαράς, και ο ρους της ιστορίας αλλάζει, γεμίζοντας με χρήματα την τσέπη των Σκώτων και παρακμάζοντας την ιρλανδέζικη παραγωγή.

Τα αποστακτήρια στην Ιρλανδία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, μεταξύ αυτών και του Teeling στην καρδιά του Δουβλίνου, στο Marrowbone Lane, και η οικογένεια σταματά την παραγωγή ουίσκι. Μέχρι που το 1987 ο Τζον Τίλινγκ αγοράζει ένα βιομηχανικό εργοστάσιο απόσταξης πατάτας στη χερσόνησο του Cooley, και το μετατρέπει σε αποστακτήριο ουίσκι, προσθέτοντας μια μεγάλη στήλη συνεχούς απόσταξης. Πειραματίστηκε μάλιστα, αποστάζοντας δύο φορές, αντί για τρεις που συνήθως απέσταζαν οι ιρλανδοί, αλλά χρησιμοποιώντας και τύρφη για το κάπνισμα της βύνης του, κάτι που θεωρείτο σχεδόν απαγορευτικό εκείνη την εποχή.

 

"Στο αποστακτήριο του Teeling στο Cooley παρασκευάστηκαν μερικά σπουδαία ιρλανδέζικα ουίσκι όπως το Kilbeggan, το Tyrconnell, αλλά και το Connemara, μέχρι που το 2011 εξαγοράστηκε από την εταιρεία Beam Suntory."

 

Στο αποστακτήριο του Cooley παρασκευάστηκαν μερικά σπουδαία ιρλανδέζικα ουίσκι, όπως το Kilbeggan, το Tyrconnell αλλά και το Connemara, μέχρι που το 2011 εξαγοράστηκε από την εταιρεία Beam (μετέπειτα Beam Suntory) έναντι 71 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιχείρηση όμως είχαν ήδη μπει οι δύο γιοι του Τίλινγκ, ο Τζακ και ο Στίβεν, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην αγοραπωλησία προκειμένου να μεταπηδήσουν σε κάποιο άλλο χώρο. Από ό,τι μου εκμυστηρεύτηκε ο Στίβεν, τον οποίο γνώρισα προσωπικά στο τελευταίο μου ταξίδι στο Δουβλίνο, είχαν ήδη κολλήσει το μικρόβιο του ουίσκι και πολύ δύσκολα θα έφευγε.

Έτσι, η συμφωνία που σύναψαν με την Beam, περιελάμβανε τη δέσμευση 16.000 βαρελιών με ουίσκι. Αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα ουίσκι που κυκλοφόρησαν υπό τη νέα τους φίρμα τον ίδιο χρόνο που πούλησαν το αποστακτήριο τους. Μαζί με αυτήν την κυκλοφορία, αποφάσισαν να κατασκευάσουν εκ του μηδενός ένα αποστακτήριο, ούτε 200 μέτρα από εκεί που βρισκόταν αρχικά το πρώτο αποστακτήριο της οικογένειας, στο Δουβλίνο.

 

"Το Bitterbooze είχε την τύχη να βρεθεί στο απόστακτήριο του Teeling, αυτό το διαμάντι της πόλης του Δουβλίνου, που αποτέλεσε το πρώτο αποστακτήριο που κατασκευάστηκε εκεί μετά από 125 χρόνια!"

 

Είχα την τύχη να βρεθώ σε αυτό το διαμάντι της πόλης του Δουβλίνου που αποτέλεσε το πρώτο αποστακτήριο που κατασκευάστηκε στην πόλη μετά από 125 χρόνια! Από το 2015 μάλιστα, έχει αρχίσει και ρέει άφθονο νέο ουίσκι από τους αποστακτήρες του, το οποίο και μπαίνει σε βαρέλια για να ωριμάσει. Μέχρι τότε, η μικρή διανομή του Teeling βασίζεται στα αποθέματα των βαρελιών από το αποστακτήριο του Cooley, σε νέο ουίσκι που φτιάχνεται ακόμα εκεί, αλλά και σε αποθέματα που αγοράζει από το νέο αποστακτήριο του Cooley, λίγο έξω από το Δουβλίνο.

 

Teeling single grain

 

Το Teeling Single Grain στο ποτήρι μας

Το Teeling Single Grain παρασκευάζεται στη μεγάλη αποστακτική στήλη του Cooley από ένα μείγμα 95% καλαμποκιού και μόλις 5% κριθαριού. Πρόκειται για ένα ουίσκι χωρίς ένδειξη παλαίωσης (NAS), που ωριμάζει για περίπου πέντε χρόνια σε βαρέλια καλιφορνέζικου Καμπερνέ Σοβινιόν, δεν περνάει από κρύο φιλτράρισμα, ενώ εμφιαλώνεται στους 46% αλκοολικούς βαθμούς, χωρίς την προσθήκη καραμέλας.

Λαμπερό χρυσαφί στην όψη, ενώ στη μύτη ξεπηδούν αρώματα από δημητριακά με μέλι, αλλά και από βρεγμένο γρασίδι. Ξεκάθαρη αίσθηση από φρεσκοκομμένο ξύλο, κρέμα γάλακτος, νότες από δέρμα, μοσχοκάρυδο και μια υπόνοια αποξηραμένων φρούτων.

 

"Το Teeling Single Grain είναι λαμπερό χρυσαφί στην όψη, ενώ στη μύτη ξεπηδούν αρώματα από δημητριακά με μέλι και βρεγμένο γρασίδι. Έχει μια ξεκάθαρη αίσθηση από φρεσκοκομμένο ξύλο, κρέμα γάλακτος, νότες από δέρμα, μοσχοκάρυδο και μια υπόνοια αποξηραμένων φρούτων."

 

Στο στόμα το βρήκαμε απαλό, με γλυκιά αίσθηση, κρεμώδες και με τσιμπήματα γλυκών μπαχαρικών που μας μουδιάσαν τον ουρανίσκο, ένεκα και του υψηλού αλκοόλ. Η επίγευσή του αρχίζει με ωμούς ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλα) και ολοκληρώνεται μετά από αρκετά δευτερόλεπτα με την υπόπικρη αίσθηση της τόνκα και του κακάο. Υπέροχη πολυπλοκότητα, στιβαρό σώμα, «ανοικτή» αλλά όχι έντονη μύτη και επίγευση που τη θυμάσαι.

Μια εμφιάλωση που οδηγεί το δρόμο των ποιοτικών ουίσκι από μείγμα δημητριακών (grain), μαζί με τη σταθερή αξία του σκωτσέζικου ήμισυ Compass Box Hedonism. Ένα υπέροχο ουίσκι!

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 90/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 88/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 89/100

 

Παραγωγός: The Teeling Whiskey Company

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ιρλανδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 46%

Τύπος: Single Grain Irish Whiskey

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Teeling single grain whiskey"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 22/12/2016