previous
next

Τεκίλες χωρίς πρόσθετα: Αυτά τα προϊόντα «το κρατούν αληθινό»!

Articles

Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος από την αρχή για να αποφύγω τις παρανοήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσθετα συστατικά, πέρα από τα βασικά (αγαύη, νερό, μαγιά) τα οποία επιτρέπονται στη βιομηχανία παραγωγής τεκίλας. Από εκεί και πέρα, καθώς η διαφάνεια στη βιομηχανία παραγωγής αλκοολούχων αποτελεί πλέον εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο για κάθε συνειδητοποιημένο καταναλωτή -και πιστέψτε με, οι καταναλωτές είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι- και όχι ένα ακόμη φθηνό trend ή marketing gimmick, δημιουργήθηκε η ανάγκη για διαχωρισμό των παραγωγών εκείνων που μιλούν με απόλυτη ειλικρίνεια στον καταναλωτή, συνεκδοχικά και των brand που παράγουν τεκίλες χωρίς πρόσθετα, με εκείνους που δεν επιθυμούν να το κάνουν. Το πρόγραμμα Tequila Matchmaker Additive-Free program, το οποίο ξεκίνησε το 2020 από την ομάδα πίσω από το tastetequila.com αντιπροσωπεύει μια σημαντική κίνηση στη βιομηχανία της τεκίλας, η οποία δίνει έμφαση στη διαφάνεια και στην καθαρότητα του τελικού προϊόντος.

Η τεκίλα ως κατηγορία βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τα τελευταία βρίσκεται σε κατακόρυφη άνοδο. Τα νούμερά της καλπάζουν, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν πως αυτή η άνοδος θα συνεχίσει και τα επόμενα, τουλάχιστον δέκα, χρόνια. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι επενδύσεις από σελέμπριτι που δημιουργούν το δικό τους brand -στην πλειονότητα φυσικά αναφερόμαστε σε φασόν ετικέτες που δημιουργούνται σε κάποιο ήδη καταξιωμένο αποστακτήριο, αφού το να δημιουργήσουν κάποιο νέο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Όλα αυτά τα brand μιλούν για σούπερ «καθαρές» τεκίλες, για «γλυκόπιοτα» προφίλ γεύσης, με τεκίλες που συνήθως εμφιαλώνονται σε περίτεχνες φιάλες και χρησιμοποιούν τεχνικές προώθησης πολλών εκατομμυρίων. Κανένα πρόβλημα με αυτό, όπως λένε και οι υπεύθυνοι του tastetequila.com. Μπορεί όμως μια τεκίλα που χρησιμοποιεί πρόσθετα, τα οποία αλλοιώνουν αρκετά το προφίλ γεύσης, να μπει στην ίδια κατηγορία με εκείνες που δεν το κάνουν; Δε θα πρέπει ο καταναλωτής να το γνωρίζει, ούτως ώστε να μην παραποιείται και η δική του αντίληψη για το γευστικό προφίλ του προϊόντος;

Τεκίλες χωρίς πρόσθετα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικό σκοπό του προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές για τις τεκίλες που απολαμβάνουν. Σκοπός του δεν είναι να δηλώσει ότι οι τεκίλες χωρίς πρόσθετα είναι καλές και οι άλλες κακές. Αν και, ας μη γελιόμαστε, κάτι τέτοιο πετυχαίνει. Και αν τελικά αυτή η κίνηση γιγαντωθεί, ίσως να οδηγήσει και αρκετά brand στην αναθεώρηση της απόφασής τους για χρήση πρόσθετων στα προϊόντα τους και τους καταναλωτές στην αντίστοιχη πλευρά της παραγωγής. Άλλωστε, και οι ίδιοι οι παραγωγοί, δεν ξύπνησαν μια μέρα, λέγοντας «ας χρησιμοποιήσω πρόσθετα στο προϊόν μου». Κάποιοι το έκαναν γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις ένα εύγευστο προϊόν, κάποιοι άλλοι όμως γιατί «αυτό θέλει ο καταναλωτής».

Ποια είναι τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται;

Abocantes αποκαλούνται τα επιτρεπόμενα πρόσθετα στο Μεξικό και στη βιομηχανία παραγωγής τεκίλας και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Γλυκερίνη
  • Καραμελόχρωμα
  • Εκχυλίσματα δρυός
  • Σιρόπι ζάχαρης

Και ενώ, σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες νόρμες παραγωγής, σκοπός όλων των παραπάνω πρόσθετων είναι η συνέπεια μεταξύ διαφορετικών παρτίδων προϊόντος, υπάρχουν brand που βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αυτά για τη δημιουργία του γευστικού και αρωματικού τους προφίλ.

Τεκίλες χωρίς πρόσθετα

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό για τα αποστακτήρια και η συμμετοχή δωρεάν για τον πρώτο χρόνο.

  • Η ομάδα του προγράμματος υπογράφει σύμβαση περί εμπιστευτικότητας με το αποστακτήριο (NDA). Αυτό γίνεται προκειμένου το αποστακτήριο να είναι απόλυτα ειλικρινές με την ομάδα και αν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε αυτό, έρθουν σε επαφή με πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή που δεν αφορούν τα πρόσθετα, να μην είναι σε θέση να τις αποκαλύψει.
  • Η ομάδα του προγράμματος ξεναγείται σε όλες τις εγκαταστάσεις και σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε ξενάγηση παρόμοια με αυτή που γίνεται σε επισκέπτες, παρά σε εξουσιοδότηση για είσοδο σε όλες τις εγκαταστάσεις.
  • Η ομάδα αποκτά πρόσβαση σε ημερολόγια παραγωγής και αρχεία προμηθειών από και προς το αποστακτήριο.
  • Η ομάδα συλλέγει δείγματα από τεκίλα blanco απευθείας από τον αποστακτήρα και δείγματα απευθείας από το βαρέλι. Τα δείγματα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ομάδας για οργανοληπτική και εργαστηριακή εξέταση.
  • Τα δείγματα τέλος εξετάζονται δίπλα-δίπλα με το τελικό προϊόν που πωλείται στο ράφι.

Τεκίλες χωρίς πρόσθετα

Από την έναρξή του, το πρόγραμμα έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη και ολοένα και περισσότερα brand συντάσσονται μαζί του, μεγαλώνοντας διαρκώς τη λίστα. Ο κατάλογος πλέον από επιβεβαιωμένες τεκίλες χωρίς πρόσθετα απαριθμεί 111 προϊόντα, παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023. Σαφέστατα, η ανάπτυξη αυτή του προγράμματος επιβεβαιώνει, αφενός την αξιοπιστία του, αφετέρου τη μεταστροφή των παραγωγών προς την απόλυτη διαφάνεια προς τους καταναλωτές. Αξιοσημείωτα brand, όπως η τεκίλα Ocho, η Siete Leguas, η Don Fulano, η El Tequileño και η Fortaleza έχουν ενταχθεί σε αυτό, απεικονίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του στη βιομηχανία παραγωγής τεκίλας.

Συμπερασματικά, το πρόγραμμα που διαχωρίζει τις τεκίλες χωρίς πρόσθετα, αποτελεί μια σημαντική και ώριμη εξέλιξη στον κλάδο. Προωθεί τη διαφάνεια, τιμά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, ενημερώνει τους καταναλωτές για το αυθεντικό προφίλ γεύσης και τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συνειδητές επιλογές απόλαυσης.

Από τα προϊόντα που εισάγονται και διανέμονται στην ελληνική αγορά, εκείνες που ανήκουν στις τεκίλες χωρίς πρόσθετα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

Arette

Codigo 1530

Don Fulano

El Tequileño

Fortaleza

Mijenta

Tapatio

Ocho

Volcan de mi Tierra

Θα βρείτε την πλήρη λίστα εδώ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Τεκίλες χωρίς πρόσθετα: Αυτά τα προϊόντα «το κρατούν αληθινό»!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 28/12/2023