previous
next

The Millionaires Club 2024: Σύνοψη των βασικών στοιχείων της ετήσιας έρευνας για τα ποτά

Articles

Στα μέσα κάθε χρονιάς δίνεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση The Millionaires Club, από το μέσο Drinks International. Μια ξακουστή δημοσίευση η οποία κατατάσσει τα κορυφαία σε πωλήσεις brand στον κόσμο, ιδιαιτέρως, εκείνα που καταφέρνουν και ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο εννιάλιτρων κιβωτίων σε πωλήσεις ετησίως. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα στοιχεία που συλλέγονται μέσα από αυτή την ενδελεχή έρευνα, χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το τοπίο της αγοράς, τις (νέες) τάσεις και τις όποιες αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά αντίστοιχα και τον αντίκτυπο διαφόρων επιδραστικών παραγόντων (πχ. πόλεμος) στη βιομηχανία των ποτών. Ξεφύλλισα τον φετινό απολογισμό και σταχυολόγησα τα σημαντικότερα.

The Millionaires Club

Το Jinro και πάλι στην κορυφή!

Για 22η συνεχόμενη χρονιά, πολύ πριν δηλαδή δημιουργηθεί το Big in Korea trend, το κορεατικό brand Jinro, ανακηρύσσεται ξανά κορυφαίο στον κόσμο, δηλώνοντας εκατό εκατομμύρια εννιάλιτρα κιβώτια σε πωλήσεις! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ! Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ένα ποτό (soju) που καταναλώνεται, μέχρι πρότινος σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Κορέα, πλέον με αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπως Βιετνάμ, Ινδονησία, Φιλιππίνες, κοκ

Το Jinro συνεχίζει λοιπόν να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην παγκόσμια αγορά των αλκοολούχων ποτών, εκμεταλλευόμενο τόσο την υψηλότατη κατά κεφαλήν κατανάλωση των Κορεατών, όσο και την τεράστια επιρροή της κορεατικής κουλτούρας στις γειτονικές της χώρες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

The Millionaires Club 2024 για την Ινδία

Η έκθεση The Millionaires Club 2024 καταδεικνύει ένα ακόμη αυταπόδεικτο στοιχείο· την αγορά της Ινδίας ως μια σημαντικά αναπτυσσόμενη αγορά στον χώρα της βιομηχανίας των αλκοολούχων ποτών. Αρκετές ινδικές εταιρείες ποτών είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται, τόσο λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, όσο και λόγω της αστικοποίησης και της γιγάντωσης της επονομαζόμενης μεσαίας τάξης. Το σημαντικό στην περίπτωση της Ινδίας είναι, όπως έχω γράψει ξανά, πως η ανάπτυξή της στον χώρο επετεύχθη μέσω της αύξησης της δημοτικότητας των εγχώριων brand, όχι διεθνών.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας δείχνει πως το 44% των brand με παρουσία στο The Millionaires Club 2024, των brand δηλαδή με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο, παρουσίασαν μείωση στον όγκο των πωλήσεών τους μέσα στο 2023. Και αν πάρουμε τα brand με τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια κιβώτια, τότε το ποσοστό σε αυτά γίνεται 60%! Αιτία; Μα, φυσικά η παγκόσμια ύφεση και ο πληθωρισμός που είχαν αντίκτυπο κυρίως στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ακόμη και η διατήρηση των πωλήσεών τους αποτελεί πρόκληση σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον και η προσαρμοστικότητα και η στρατηγική καινοτομία αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ ειδικά για εταιρείες-μέλη του The Millionaires Club, αφού όπως έγραψα παραπάνω, η ύφεση φαίνεται πως χτύπησε ειδικά αυτές.

Και ενώ η πλειονότητα των brand αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις που αφορούσαν ακόμη και τη βιωσιμότητά τους, κάποια, λίγα άλλα κατάφεραν να ξεχωρίσουν διά της αντίθετης οδού· κατέγραψαν εντυπωσιακή ανάπτυξη! Το τζιν GSM Blue του φιλιππινέζικου κολοσσού San Miguel, με έδρα τη Μανίλα, κατέγραψε το 2023 αύξηση στις πωλήσεις του της τάξης του 64%! Να σημειωθεί πως η πολυεθνική San Miguel, ιδρυθείσα εν έτει 1890 (!) παράγει εκτός από τζιν και μπράντι, ρούμι και ουίσκι, όπως και άλλα, τοπικά αποστάγματα.

The Millionaires Club

Το φαινόμενο Nemiroff μέσα από το The Millionaires Club 2024

Από την άλλη, το brand με τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα της προηγούμενης χρονιάς, η ουκρανική βότκα Nemiroff, η οποία, προφανώς εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, κατέγραψε πτώση στις πωλήσεις της που ανήλθε στο -57%, κατάφερε και άντεξε και επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο με ένα +40% το 2023, παρόλο που τίποτα δεν προμηνύει πως μπορεί να έχουμε επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

Με τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία επέβαλε για ένα διάστημα παύση στην εντός συνόρων πώληση αλκοόλ, αλλά και η ίδια η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της, προτεραιοποιώντας την ασφάλεια των εργαζομένων της. Στη συνέχεια και ενώ διέκοψε την τροφοδοσία των αγορών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, κατάφερε να διατηρήσει τη ρευστότητά της τόσο λόγω της σημαντικής βοήθειας στους όρους πληρωμής από την πλειονότητα των υπόλοιπων αγορών, όσο και λόγω της συμφωνίας που σύνηψε με την Whyte & Mackay στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που έφερε την εν λόγω αγορά στην κορυφή των ταχύτερα αναπτυσσόμενων. Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα παραδείγματα που αποτέλεσαν κομμάτι της στρατηγικής του brand και που οδήγησαν τη Nemiroff σε σπουδαία ανάκαμψη.

Από το Μεξικό για τον κόσμο

Τέλος, στα των σημαντικότερων πληροφοριών από το The Millionaires Club 2024, σε ό,τι αφορά στην τεκίλα, την κατηγορία δηλαδή που «ακούγεται» τα τελευταία χρόνια περισσότερο από κάθε άλλη, έχοντας στην πλάτη της ένα ιστορικά υψηλό ρεκόρ, αυτό του 2022 με παραγωγή 650 εκατομμυρίων λίτρων, το 2023 δεν κατάφερε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας ελάχιστη πτώση (577 εκατομμύρια λίτρα). Αναλυτές σημειώνουν πως δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αποτυχημένη η χρονιά για την κατηγορία, παρά ως ένα μικρό διάλειμμα «να πάρει μια αναπνοή» από την τρελή κούρσα που διανύει τα τελευταία χρόνια. Η Don Julio συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση σε όγκο πωλήσεων, χωρίς να σημειώνει πτώση, παρά μια μικρή αύξηση, ενώ αξιοσημείωτη παρατηρείται η άνοδος της Espolon της Gruppo Campari και της Lunazul της Heaven Hill, που σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις τους της τάξης του +23,1% και +44,4% αντίστοιχα! Σε κάθε περίπτωση, η τεκίλα πρόκειται να συνεχίσει να βρίσκεται και τα επόμενα χρόνια υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με τις δύο βασικές τάσεις της να κονταροχτυπιούνται, αυτή της τεκίλας από σελέμπριτι και τη δεύτερη των πιο «αυθεντικών» και «διαφανών» ως προς της διαδικασίες παραγωγής προϊόντων.

The Millionaires Club

Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία των ποτών δείχνει, όχι μόνο μέσω του The Millionaires Club 2024, πως αποτελεί έναν καθόλα δυναμικό παραγωγικό κλάδο, ευαίσθητο τόσο σε εξωγενείς παράγοντες, όσο και ανοικτό προς κάθε είδους ευκαιρία. Brand που αποδεικνύονται ανθεκτικά και καταφέρνουν να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό στις προκλήσεις, αποτελούν σημεία αναφοράς για τα υπόλοιπα. Οι αναδυόμενες αγορές πάντα αποτελούν κλειδί στην ανάπτυξή τους, όπως και η επιτυχημένη μόχλευση καινοτόμων στρατηγικών μάρκετινγκ, αλλά και γενικά οι καινοτομίες στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, καινοτομίες που αφουγκράζονται την κοινωνία και τους ίδιους τους καταναλωτές.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"The Millionaires Club 2024: Σύνοψη των βασικών στοιχείων της ετήσιας έρευνας για τα ποτά"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 17/06/2024