previous
next

Tomas Estes

Inspiring Duders

Όταν ξεκίνησα αυτή τη στήλη -την ”Inspiring Duders”- ήθελα απλά να καταγράψω σπουδαίους ανθρώπους της βιομηχανίας των ποτών που έχουν παράγει μέσα στα χρόνια σημαντικό και αξιομνημόνευτο έργο και που σίγουρα θα τους θυμόμαστε τα επόμενα που θα ‘ρθουν. Διαβάζοντας το βιβλίο ”The Tequila Ambassador” και φυσικά έχοντας γνωρίσει τον συγγραφέα του και πρωταγωνιστή του σημερινού μου άρθρου, είπα πως κάποια στιγμή πρέπει να γράψω και για τον άνθρωπο που έχει αναγνωριστεί από το συμβούλιο της τεκίλας (CRT) αλλά και από το μεξικανικό κράτος σαν ”πρεσβευτής της τεκίλας”.

Πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια από τότε που τον συνάντησα για πρώτη φορά. Το βιβλίο του πλέον πωλείται στο Amazon 1.000 βρετανικές λίρες κι εκείνος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, ασχολείται με τα τρία τεκίλα μπαρ-εστιατόρια τού στην βρετανική πρωτεύουσα, και την τεκίλα τού,  την Ocho που παράγεται σε συνεργασία με τον “μύθο” Κάρλος Καμαρένα. Διατηρεί κι άλλο ένα μεξικάνικο εστιατόριο στο Παρίσι, έχει τέσσερεις, αν δεν κάνω λάθος, γιούς, πολλούς υπαλλήλους που δουλεύει μαζί τους για δεκαετίες και εκατοντάδες φίλους σε όλον τον πλανήτη. Είμαι περήφανος που ο Τομάς Εστές, περί ου ο λόγος, με θεωρεί κι εμένα έναν από αυτούς.

 

"Ο Τομάς είναι η προσωποποίηση της φιλοξενίας"

 

Η πορεία του Τομάς στο χώρο είναι μακρά και πρωτοποριακή.  Δεν θα γράψω όμως για αυτή. Τα στοιχεία του χαρακτήρα τού είναι αυτά που θέλω να περιγράψω. Αυτά που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Λονδίνο. Άλλωστε, είμαι σχεδόν σίγουρος πως αυτά συνέβαλλαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην δεδομένη επιτυχία, αλλά και στην μεγάλη αναγνώριση που τυγχάνει από τον ευρύτερο κύκλο της βιομηχανίας του ποτού.

Ο Τομάς καταρχάς είναι η προσωποποίηση της φιλοξενίας. Το ένιωσα όταν με κάλεσε για να οργανώσω μία ειδική βραδιά στο νέο του μπαρ El Nivel δουλεύοντας πίσω από τη μπάρα. Με έκανε να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Το ένιωσα όταν περπατήσαμε παρέα (σχεδόν) όλο το Λονδίνο. Το ένιωσα όταν με σύστηνε σε επαγγελματικούς του συνεργάτες σαν να είμαι αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων του. Το ένιωσα όταν μου γνώριζε τους υπαλλήλους των μπαρ του.

20140629_120257

Οι περισσότεροι εξ αυτών άλλωστε, δουλεύουν μαζί του πολλά χρόνια, κάποιοι δεκαετίες. Το πρόσωπό τους φωτιζόταν κάθε φορά που ο Τομάς έμπαινε στο χώρο τους και εκείνος ανταπέδιδε με μια ζεστή αγκαλιά, είτε επρόκειτο για σερβιτόρο είτε για μάγειρα, είτε για μπάρμαν, είτε για καθαρίστρια. Και φυσικά όλοι δούλευαν όπως πρέπει, λες και τους είχε μαγέψει με αυτή την συμπεριφορά του. Η ικανότητα, του να εμπνέεις!

Η πραότητα, η καλοσύνη και η ταπεινότητα είναι επίσης στοιχεία που θα καταλάβεις με το που γνωρίσεις τον Τομάς. Και φυσικά τα έχει εμφυσήσει σε όλους τους συνεργάτες τού και φυσικά στο Τζέσι, έναν εκ των γιών του, που ασχολείται με τις επιχειρήσεις του. Ίσως όλα αυτά να ευθύνονται ακόμα και για το γεγονός ότι η τεκίλα που παράγει είναι από τις καλύτερες. Σίγουρα παντως αυτά ευθύνονται για τα γεμάτα μαγαζιά του. Και αδιαμφισβήτητα αυτά ευθύνονται για το ότι δεν έχει κανείς άσχημη κουβέντα να πει για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο. Για τον φίλο μου, τον Τομάς.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Tomas Estes"

Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 30/07/2014