Ανεπίδοτοι Έρωτες

News

Φωτογραφία: Γιάννης Κοροβέσης

1891. Στην περιοχή του Πιεμόντε και συγκεκριμένα στην επαρχία του Άστι στην βορειοδυτική Ιταλία ‘’γεννιέται’’ το Cocchi Americano(προφέρεται Κόκι)

1904. Μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές προσωπικότητες και μέλος της γενιάς του 30’, ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός γεννιέται.

1977. Η οικογένεια Bava αγοράζει τον οίκο Giulio Cocchi.

2007. Ο μακρινός συγγενής μου, συγγραφέας και πρώην βουλευτής Περικλής Κοροβέσης εκδίδει το καταπληκτικό βιβλίο του ‘’Ανεπίδοτοι Έρωτες’’. Το βιβλίο γράφει για έναν Ιταλό μετανάστη στη Στοκχόλμη, ο οποίος ερωτεύεται και παντρεύεται την Εσθονή οικονόμο του.

Roberto Bava

23/09/2011.Η εταιρεία Οινόκοσμος προσκαλεί τον τέταρτης γενιάς ιδιοκτήτη του οίκου Bava ονόματι Roberto Bava και διοργανώνει ένα μικρό σεμινάριο στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού σε συνεργασία με τον μπαρτέντερ Γιάννη Αλεξόπουλο. Τα προϊόντα που παρουσιάζονται είναι το Barolo Chinato Cocchi, το Storico Vermouth di Torino και φυσικά το λατρεμένο Cocchi Americano με σήμα το κοκόρι! Ο έρωτας των εν Ελλάδι μπαρτέντερ επιδίδεται στον τόπο γέννησης, κατά πολλούς, των αρωματισμένων οίνων.!

Έχω ξαναγράψει για τα βερμούτ και γενικά για τους αρωματισμένους και ενισχυμένους οίνους εδώ όπου φυσικά είχα αναφερθεί και στο Cocchi Americano. Βέβαια για τον συγκεκριμένο αρωματισμένο οίνο μπορώ να γράφω και να ξαναγράφω. Ότι πρώτη ύλη είναι το κρασί από τα γλυκά σταφύλια ποικιλίας Λευκό Μοσχάτο. Ότι περιέχει γεντιανή στην μυστική του συνταγή εκτός των άλλων βοτάνων πράγμα που το εντάσσει και στην κατηγορία Americano(Amer = πικρό). Ότι εμβαπτίζεται ΚΑΙ με φλοιό κιγχόνης σε μεγάλη ποσότητα, κάτι που το καθιστά καταλληλότερο αντικαταστάτη του τροποποιημένου Kina Lillet για κλασσικές συνταγές κοκτέιλ όπως το Vesper Martini και το Corpse Reviver #2. Ότι ωριμάζει στο μπουκάλι για ένα χρόνο πριν βγει προς πώληση.

Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο Roberto Bava στο γεμάτο αναμνήσεις άλλοτε σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού που βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Αμαλίας απέναντι ακριβώς από τη Βουλή. Όπως για παράδειγμα ότι είναι πλέον δεδομένο στην Ιταλία το ταίριασμα σοκολάτας και ειδικά  Gianduja (ναι δοκιμάσαμε) με Barolo Chinato Cocchi.

Τα κοκτέιλ επιμελήθηκε ο παλιός συνεργάτης μου και φίλος Γιάννης Αλεξόπουλος που έφτιαξε Aperitivos, Negroni και Vesper Martini για όλους χρησιμοποιώντας και τα τρία προϊόντα. Όλοι φανταστικοί τρόποι για να τα  απολαύσεις όμως εγώ, ειδικά το Americano, προτιμώ να το πίνω σκέτο, ελαφρώς παγωμένο. Γι αυτό άλλωστε, από τότε που ανακάλυψα ότι ο Οινόκοσμος με την κάβα του ‘’Kylix’’ στο Κολωνάκι το εισήγαγε, απέκτησε μία μόνιμη θέση στο ψυγείο μου.

Η βραδιά εκείνη έκλεισε με μία εκπληκτική συναυλία έξω από το μουσείο της Ακρόπολης της φίλης μου Μαριέττας Φαφούτη και του Monsieur Minimal και μετά με vermouth based cocktails στο Gin Joint στην Καρύτση από τα χεράκια του Δημήτρη και του Νίκου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ανεπίδοτοι Έρωτες"

News

Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2011