previous
next

Do it like a pro: Τα βασικά ποτήρια για κάθε σπιτική κάβα

Articles

Αγοράσατε λοιπόν τα πιο αγαπημένα σας αποστάγματα, προμηθευτήκατε και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορείτε να ανακατεύετε κοκτέιλ στο σπίτι και τώρα πρέπει κάπου να σερβίρετε τα ποτά σας. Όχι, τα νεροπότηρα δε θα σας βοηθήσουν, τουλάχιστον όχι αν θέλετε να οργανώσετε ένα αξιοπρεπές κοκτέιλ πάρτι στο σπίτι ή ακόμα κι αν θέλετε να απολαύσετε στο έπακρο τα κοκτέιλ που με τόσο κόπο και μελέτη δημιουργήσατε. Συντάξαμε λοιπόν για εσάς μια λίστα με όλα τα βασικά ποτήρια για την τέλεια σπιτική κάβα. Και σας τα παρουσιάζουμε.

Τα βασικά ποτήρια

Το ποτήρι Martini

Ίσως το πιο εμβληματικό ποτήρι στην ιστορία των κοκτέιλ και ένα από τα πιο βασικά ποτήρια για την κάβα σας είναι αυτό για Martini. Στην ουσία πρόκειται για ένα ποτήρι με «πόδι», ώστε να μπορείτε να το κρατάτε από εκεί χωρίς να ζεσταίνετε με τη θερμοκρασία σας τα τοιχώματα του τριγωνικού δοχείου που περιέχει το κοκτέιλ σας. Μπορείτε να το συναντήσετε και ως ποτήρι κοκτέιλ και καλό θα είναι, αν έχετε μεγάλο καταψύκτη, να το διατηρείτε εκεί, μέχρι και το σερβίρισμα, αφού κατά κανόνα, κανένα ποτήρι με πόδι δεν παίρνει πάγο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ιδανική χωρητικότητα: 200ml

martini, βασικά ποτήρια

Το ποτήρι τύπου Martini

Το ποτήρι coupette

Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για να σερβίρουν σαμπάνια, πολύ πριν καταλάβουμε ότι τελικώς είναι τα πλέον μη-αποδεκτά για αυτή τη χρήση, αφού εξαφάνιζαν τις φυσαλίδες της στο λεπτό. Ομοίως, διαθέτουν και αυτά «πόδι», για τον ίδιο λόγο και οφείλουν να είναι παγωμένα πριν το σερβίρισμα του κοκτέιλ.

Το αριστερό στήθος της Μαρίας Αντουανέτας φέρεται, σύμφωνα με το μύθο, πως αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης αλλά και πως παρείχε τις αναλογίες για την δημιουργία του πρώτου ποτηριού coupette, οπότε και μόνο για αυτόν τον λόγο, το αγαπάμε λίγο περισσότερο από τα άλλα.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν για κάθε κοκτέιλ που δε χρειάζεται πάγο, ιδανικά για Manhattan, Martinez, Daiquiri και πολλά άλλα κλασικά και μη.

Ιδανική χωρητικότητα: 200ml

"Συμβουλή: Διαλέγετε πάντα όσο το δυνατόν μικρότερα ποτήρια. Τα μεγάλα ποτήρια συνήθως ζεσταίνουν πιο γρήγορα το ποτό σας."

coupette, βασικά ποτήρια

Το ποτήρι τύπου coupette

Το ποτήρι τύπου Old-Fashioned

Το ποτήρι τύπου Old-Fashioned πήρε φυσικά το όνομα του από το κλασικό κοκτέιλ με ουίσκι που στη συνέχεια έγινε γνωστό ως Old-Fashioned. Μπορείτε να το συναντήσετε απλά ως Old-Fashioned ή ποτήρι τύπου Rocks ή ως double Old-Fashioned ή double Rocks.

Εκεί μπορείτε να σερβίρετε οποιοδήποτε απόσταγμα με πάγο ή και κάποια κοκτέιλ, όπως το ομώνυμο, το Sazerac, το Negroni.

Ιδανική χωρητικότητα Old-Fashioned: 180-240ml

Ιδανική χωρητικότητα double Old-Fashioned: 360-420ml

βασικά ποτήρια, Old-fashioned

Το ποτήρι τύπου Old-Fashioned

Τα ποτήρια τύπου Highball/Collins/Delmonico

Ένα ακόμη από τα βασικά ποτήρια για την κάβα του σπιτιού σας, απολύτως απαραίτητο για τα βασικά κοκτέιλ και ποτά σας. Θα το συναντήσετε σε διάφορα μεγέθη, διατηρώντας όμως πάντα το βασικό του σχήμα, που ευνοεί τη χρήση άφθονου πάγου, συνήθως μάλιστα τοποθετείται και καλαμάκι -αν και δεν βλέπουμε το λόγο για κάτι τέτοιο.

Ανάλογα με τη χωρητικότητα του, μπορεί να το συναντήσετε ως Delmonico, για τα πιο μικρού μεγέθους ποτήρια, ως highball για τα μεσαία μεγέθη ή ως Collins για τα πιο μεγάλα. Τζιν εν τόνικ, βότκα με λεμόνι, ουίσκι με σόδα, Gin Fizz, όλα θα κάνουν πάρτι στα ποτήρια αυτά, πάντα φυσικά με καλής ποιότητας πάγο.

Ιδανική χωρητικότητα Highball: 240-360ml

Highball, Βασικά ποτήρια

Το ποτήρι τύπου Highball

Το ποτήρι για λευκό κρασί

Ένα τυπικό ποτήρι για λευκό κρασί έχει φυσικά πόδι για να μην ζεσταίνουμε το περιεχόμενο του, το στόμιο δεν έχει πολύ μεγάλη διάμετρο ανοίγματος, για να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κρασιού ή του κοκτέιλ σας και όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του, τόσο πιο λεπτό γυαλί ή κρύσταλλο διαθέτει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τζιν εν τόνικ ή και για ένα Aperol Spritz. Θα το βρείτε συνήθως με το χαρακτηρισμό «Ποτήρι για Sauvignon Blanc ή για Viognier». Η σύγχρονη τάση δε, θέλει και τους αφρώδεις οίνους να σερβίρονται σε τέτοια ποτήρια, έναντι των κλασικών ποτηριών τύπου ‘’flute’’.

Ιδανική χωρητικότητα: 300-400ml

βασικά ποτήρια

Το ποτήρι για λευκό κρασί

Το ποτήρι για ερυθρό κρασί

Κατά κανόνα, τα ποτήρια για ερυθρά κρασιά διαθέτουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο στομίου και μεγαλύτερη συνολική χωρητικότητα. Μπορείτε κι αυτά να τα χρησιμοποιήσετε για κοκτέιλ, αλλά θα σας κρατήσουν ιδανική συντροφιά αν αποφασίσετε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ερυθρό κρασί με μακρά ωρίμαση, αφού θα του επιτρέψει να αλληλεπιδράσει με μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, αναδεικνύοντας τα περίπλοκα αρώματα του και μετριάζοντας την ένταση των τανινών του.

Ιδανική χωρητικότητα: 500-800ml

βασικά ποτήρια

Το ποτήρι για ερυθρό κρασί

Το ποτήρι για ενισχυμένα κρασιά

Αν είστε φαν του σέρι ή και άλλων ενισχυμένων οίνων, όπως το πορτ ή το μαδέρα, επιλέξτε ένα από τα μικρότερης χωρητικότητας κολωνάτα ποτήρια, που μπορούν να τα φιλοξενήσουν ιδανικά, διατηρώντας τη θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα μοναδικά τους αρώματα στο κλειστό στόμιο τους.

Ιδανική χωρητικότητα: 150-180ml

βασικά ποτήρια

Το ποτήρι για ενισχυμένα κρασιά

"Συμβουλή: Αν διαθέτετε κρυστάλλινα ποτήρια, τότε θα πρέπει να τα πλένετε μόνο στο χέρι, καθώς διαθέτουν πόρους που μπορούν να απορροφήσουν κάθε χημική ουσία και οσμές από το πλυντήριο. Και φυσικά, είναι πολύ πιο εύθραυστα."

Το ποτήρι γευσιγνωσίας

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βασικά ποτήρια για γευσιγνωσία. Αυτά συνήθως έχουν αρκετά στενό στόμιο, για να συγκεντρώνουν τα αρώματα του αποστάγματος στη μύτη σας και απαραιτήτως, μία βάση ή «πόδι» για να τα κρατάτε χωρίς να ζεσταίνετε το περιεχόμενο τους.

Ίσως τα πιο διαδεδομένα είναι τα ποτήρια τύπου Glencairn που συνήθως χρησιμοποιούνται για ουίσκι και μπορείτε να τα βρείτε, αν ψάξετε λίγο, και στην ελληνική αγορά. Καθότι είναι σχετικά ακριβά, τουλάχιστον πιο ακριβά κατά μέσο όρο από τα υπόλοιπα, μπορείτε να αγοράσετε 2-3 και να τα χρησιμοποιείτε σε ξεχωριστές περιστάσεις!

Ιδανική χωρητικότητα: 150-200ml

glencairn, βασικά ποτήρια

Το ποτήρι τύπου Glencairn

Χρήσιμα λινκ για αγορές:

Oinoline Accessories

Riedel

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Do it like a pro: Τα βασικά ποτήρια για κάθε σπιτική κάβα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 29/03/2018