previous
next

Do It Like A Pro: Τα βασικά ποτά για κάθε σπιτική κάβα

Articles

Ο οδηγός του Bitterbooze.com για την τέλεια σπιτική κάβα ξεκινά από, τι άλλο, τα must ποτά που πρέπει να έχει κάποιος σε αυτή. Τα βασικά ποτά της σπιτικής σας κάβας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της, αφού συνθέτουν τη βάση για τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ, ενώ είναι επί της ουσίας αυτά που θα σας χαρίσουν μερικές καθημερινές στιγμές απόλαυσης, χωρίς να χρειάζεται να επιδοθείτε σε περίπλοκες αναμείξεις.

"Τα βασικά ποτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας σπιτικής κάβας, συνθέτουν τη βάση για τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ και σας χαρίζουν καθημερινές στιγμές απόλαυσης."

Τα βασικά ποτά: Το ουίσκι

Το ουίσκι είναι απόσταγμα δημητριακών, που παράγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες του δίνουν και ξεχωριστή ταυτότητα, αφού εκτός από την πρώτη ύλη που αλλάζει, διαφοροποιείται και ο τρόπος παραγωγής.

Για τα κοκτέιλ προτιμάται συνήθως το αμερικάνικο ουίσκι από καλαμπόκι (bourbon) ή αυτό από σίκαλη (rye), αφού η πλειοψηφία των κλασικών συνταγών δημιουργήθηκε στην αμερικανική ήπειρο και δοξάστηκαν κατά την πρώιμη περίοδο του cocktail making. Στη λίστα σας με τα βασικά ποτά πρέπει να υπάρχει πρώτο πρώτο.

"Για κοκτέιλ προτιμάται συνήθως το αμερικάνικο ουίσκι, αφού η πλειοψηφία των κλασικών συνταγών δημιουργήθηκε στην αμερικανική ήπειρο."

σπιτική κάβα, βασικά ποτά

Βεβαίως μπορείτε να ενισχύσετε την κάβα σας και με σκωτσέζικα, ιρλανδικά, ιαπωνικά, ή ουίσκι από άλλες χώρες του κόσμου, πολλά εκ των οποίων άλλωστε θεωρούνται κορυφαία! Άλλωστε το ουίσκι μπορείτε να το απολαύσετε και σκέτο, εξερευνώντας για ώρες τα περίπλοκα αρώματά του.

 • Κλασικά κοκτέιλ με ουίσκι: Manhattan, Rob Roy, Old-Fashioned, Whiskey Sour, Mint Julep.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: Penicillin, Irish Coffee, Tom & Jerry, Blood & Sand.
 • Αγαπημένα μας αμερικάνικα ουίσκι για το σπίτι: Four Roses Small Batch, Maker’s Mark, Wild Turkey.
 • Αγαπημένα μας σκωτσέζικα ουίσκι για το σπίτι: Chivas Regal Extra, Dewars 12, Teacher’s, Glenlivet Founder’s Reserve.
 • Αγαπημένα μας ιρλανδικά ουίσκι για το σπίτι: Teeling Single Malt, Jameson original, Bushmills original.

"Δοκιμάστε πέντε σπάνια malt ουίσκι από τα Highlands με το σετ γευσιγνωσίας του Bitterbooze.com"
   

Το ρούμι

Το ρούμι είναι απόσταγμα ζαχαροκάλαμου με «βάση» του κυρίως τις χώρες της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής. Παράγεται και εμφιαλώνεται σε πολλές διαφορετικές εκφράσεις, δίνοντας σας αμέτρητους (σχεδόν) τρόπους να το απολαύσετε.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα βασικά ποτά, διαλέξτε κάποιο agricole ρούμι, συνήθως από τις πρώην γαλλικές αποικίες του Νέου Κόσμου με έντονα τα πρωτογενή αρώματα του ζαχαροκάλαμου.

σπιτική κάβα, βασικά ποτά

 • Κλασσικά κοκτέιλ με ρούμι: Mojito, Daiquiri, Cuba Libre, Dark ‘n’ Stormy.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: Mai Tai, Zombie, Scorpion.
 • Αγαπημένα μας ρούμια για το σπίτι: Appleton Signature Blend, Havana Club 3 anos, Bacardi 8 anos, Plantation Barbados 5 years, Diplomatico Reserva Exclusiva, Clement Blanc.

"Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, διαλέξτε κάποιο agricole ρούμι με έντονα τα πρωτογενή αρώματα του ζαχαροκάλαμου."
  

Tο τζιν

Το τζιν τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει τις αγορές έχοντας μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει ως βασικό συστατικό τον άρκευθο, ο οποίος συνοδεύεται -και συμπληρώνεται- από όποιο βότανο και μπαχαρικό μπορεί να βάλει ο νους σας.

Τα τόσα διαφορετικά τζιν που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά και τοποθετούνται στα βασικά ποτά μπορούν να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο μέχρι να καταλήξετε στα αγαπημένα σας, οπότε, ξεκινήστε από αύριο να δοκιμάζετε. Θα εκπλαγείτε από το εύρος των διαφορετικών εκφράσεων που μπορείτε να συναντήσετε.

 • Κλασικά κοκτέιλ με τζιν: Martini, Martinez, τζιν με τόνικ, Negroni.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: White Lady, Corpse Reviver #2, French 75, Clover Club.
 • Αγαπημένα μας τζιν για το σπίτι: Sipsmith, Beefeater, Monkey 47, Cotswold’s, Plymouth, Fifty Pounds.

"Το τζιν είναι από τα ποτά που τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει τις αγορές έχοντας μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών."

 Τα βασικά ποτά: H βότκα

Ίσως το πρώτο ποτό που μαθαίνει κανείς να πίνει στην αρχή της ενήλικης ζωής του, συνήθως με λεμόνι ή ακόμα και σκέτη. Ένα απόσταγμα που σύμφωνα με την ιστορία πρωτοφτιάχτηκε στην Πολωνία αλλά έγινε γνωστό από τη Ρωσία, και που φημίζεται για την καθαρότητά του, αφού οι πολλαπλές αποστάξεις που πραγματοποιούνται για την παραγωγή του απομακρύνουν αρκετές από τις «επιβλαβείς» ουσίες του αλκοόλ.

 • Κλασικά κοκτέιλ με βότκα: Vodka Martini, βότκα με τόνικ, Moscow Mule, Screwdriver.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: Bloody Mary, Cosmopolitan.
 • Αγαπημένες μας βότκες για το σπίτι: Russian Standard, Tito’s, Grey Goose, Absolut, Belenkaya.

"Η βότκα είναι ένα απόσταγμα που φημίζεται για την καθαρότητά του, αφού οι πολλαπλές αποστάξεις του απομακρύνουν αρκετές από τις επιβλαβείς ουσίες του αλκοόλ."

 H τεκίλα

Η τεκίλα αποτελεί το κληροδότημα του Μεξικού προς τον κόσμο. Παράγεται από τη ζύμωση και την απόσταξη της καρδιάς της αγαύης, ενώ η διαδικασία παραγωγής της είναι επίπονη και χρονοβόρα, ενώ πλέον διέπεται και από πολύ αυστηρούς κανόνες.

Η Ελλάδα αν και πολύ μικρή χώρα, βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην κατανάλωση τεκίλας παγκοσμίως, κάνοντας προφανές γιατί πρέπει να έχετε σίγουρα μερικές φιάλες στην κάβα του σπιτιού σας. Λευκή, reposado (σταματήστε να την λέτε κίτρινη) ή και anejo, ό,τι κι αν διαλέξετε, μια ποιοτική τεκίλα θα σας κρατήσει «ζεστή» συντροφιά όλες τις εποχές του χρόνου.

σπιτική κάβα

"Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, αποκτήστε ένα μεσκάλ, το αυθεντικό απόσταγμα του Μεξικού"

 • Κλασικά κοκτέιλ με τεκίλα: Margarita, Paloma, Batanga.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: Bloody Maria, Rosita.
 • Αγαπημένες μας τεκίλες για το σπίτι: Olmeca Altos Plata, Jose Cuervo Tradicional Silver, Herradura Silver, Siete Leguas blanco, Ocho anejo.

Το cognac

Το απόλυτο απόσταγμα για οποιονδήποτε θέλει να απολαύσει όμορφα πρωτογενή αρώματα σταφυλιού στο ποτήρι του και εξαιρετική ποιότητα παραγωγής.

Το cognac είναι ξανά στη μόδα τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας όμως σταθερές τις αξίες που το τοποθέτησαν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην κορυφή των αποσταγμάτων. Παράγεται από σταφύλι, αυστηρά και μόνο στην ευρύτερη περιοχή του γαλλικού Κονιάκ και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό συνοδευτικό για το πούρο σας, το φαγητό, τη σοκολάτα ή και… την παρέα σας.

σπιτική κάβα, βασικά ποτά

"Το cognac είναι το απόλυτο απόσταγμα για όποιον θέλει να απολαύσει όμορφα πρωτογενή αρώματα σταφυλιού, εξαιρετική ποιότητα παραγωγής και βέβαια μοναδική συντροφιά."

 • Κλασικά κοκτέιλ με cognac: Sazerac, Japanese cocktail, Sidecar.
 • Αν αισθάνεστε δημιουργικός: Vieux Carre, Brandy Alexander, Brandy Crusta, Between the Sheets.
 • Αγαπημένα μας cognac για το σπίτι: Pierre Ferrand 1840, Martell Cordon Bleu, Remi Martin VSOP, Delamain Pale & Dry, Merlet XO.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Do It Like A Pro: Τα βασικά ποτά για κάθε σπιτική κάβα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2018