previous
next

Teeling single malt irish whiskey

Reviews, Uncategorized

Είναι γνωστή η πρόθεση μας εξαρχής, μαζί με τον Τίμο Σπανό ή όποιον άλλο καλό φίλο μοιράζεται το ίδιο πάθος, βαλθήκαμε να δοκιμάσουμε όλα τα ποιοτικά αποστάγματα που περιτριγυρίζουν τη ζωή και τα μπαρ μας. Μια ιδιαίτερη προτίμηση όμως, για το καλό ουίσκι και ακόμα περισσότερο το ιρλανδικό, έχει ήδη εκφραστεί, κι έτσι το The Booze Chronicles δε δίστασε στιγμή να πραγματοποιήσει τη δοκιμή του σημερινού πρωταγωνιστή, του Teeling single malt Irish whiskey.

 

Στο μπουκάλι του Teeling single malt

Η οικογένεια Teeling ξεκίνησε την ιστορία της από το πρώτο αποστακτήριο στο Marrowbone Lane του Δουβλίνου, για να μεταφερθεί αργότερα στο αποστακτήριο του Cooley και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μερικά χιλιάδες βαρέλια που «ξέμειναν» από την αγοραπωλησία του από την Jim Beam, στο ολοκαίνουριο αποστακτήριο, πάλι στο Δουβλίνο, λίγα μόλις μέτρα από το πρώτο.

 

Teeling Single Malt

 

Είχα την τύχη να επισκεφτώ αυτό το τελευταίο αποστακτήριο-κόσμημα στην καρδιά του Δουβλίνου, τον προηγούμενο χρόνο και εντυπωσιασμένος κυρίως από το πάθος των νέων entrepreneurs Τζακ και Στίβεν, που πλέον «τρέχουν» το πάλαι ποτέ κραταιό brand, βυθίστηκα στην πολυπλοκότητα που εκφράζει ολόκληρο το εύρος των ουίσκι της Teeling.

 

"Για το Teeling Single Malt, οι υπεύθυνοι παραγωγής αναμειγνύουν ουίσκι βύνης από άμβυκα διπλής απόσταξης που έχει φινιριστεί σε πέντε διαφορετικούς «τύπους» βαρελιών."

 

Η αρχή είχε γίνει σε τούτη εδώ τη στήλη με το Teeling Single Grain σε προηγούμενο άρθρο. Για το Teeling Single Malt οι υπεύθυνοι παραγωγής αναμειγνύουν ουίσκι βύνης από άμβυκα διπλής απόσταξης που έχει φινιριστεί σε πέντε διαφορετικούς «τύπους» βαρελιών. Ουίσκι φινιρισμένα σε βαρέλια που πριν περιείχαν σέρι, Μαδέρα, πορτ, καμπερνέ σοβινιόν και λευκή Βουργουνδία. Σίγουρα πρόκειται για κάτι που δεν συνηθίζεται στην παραγωγή ιρλανδικού ουίσκι, αλλά ποιος νοιάζεται όταν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό;

 

Teeling Single Malt

 

"Το Teeling Single Malt εμφιαλώνεται με ένα ωχρό χρυσαφένιο χρώμα στους 46% αλκοολικούς βαθμούς χωρίς να περάσει από τη διαδικασία ψυχρού φιλτραρίσματος."

 

Το Teeling Single Malt εμφιαλώνεται με ένα ωχρό χρυσαφένιο χρώμα στους 46% αλκοολικούς βαθμούς χωρίς να περάσει από τη διαδικασία ψυχρού φιλτραρίσματος, ικανοποιώντας όλους τους aficionado των ουίσκι που επιζητούν αναλλοίωτα τα πρωτογενή αρώματα. Επίσης, δεν έχουμε προσθήκη καραμελοχρώματος.

 

Το Teeling single malt στο ποτήρι μας

Στη μύτη παρουσιάζεται ντροπαλό και πρέπει κάποιος να είναι συγκεντρωμένος για να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του. Ξεκινά με απαλά αρώματα αχλαδιού, ίσως και μήλου, και συνεχίζει με κομψά αρώματα ανθόμελου, μαύρου τσαγιού και δημητριακών. Προσθέτοντας λίγο νερό, αντιληφθήκαμε και μια πιο φυτική έκφραση αρωμάτων.

 

"Στο στόμα, το Teeling single malt, είναι ξηρό και κρεμώδες με εύκολα αντιληπτό το εύρος των βαρελιών που έχουν χρησιμοποιηθεί, δίνοντας τσιμπήματα πυρηνόκαρπων, μαγειρεμένων, φρούτων, ώριμου ανανά, λάιμ και πλούσια μελωμένου μελομακάρονου."

 

Στο στόμα είναι ξηρό και κρεμώδες ενώ γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό το εύρος των βαρελιών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι γευστικές μας απολήξεις διεγέρθηκαν από τσιμπήματα πυρηνόκαρπων, μαγειρεμένων, φρούτων, ώριμου ανανά, λάιμ και πλούσια μελωμένου μελομακάρονου. Κάπου στη μέση του ουρανίσκου μας άρχισαν να ξεπηδούν και τα μπαχαρικά. Σημειώστε: τζίντζερ, βανίλια, πιπέρι κουμπέμπα και μια υποψία μοσχοκάρυδου.

 

Teeling Single Malt

 

Δεν ξέρω τι κάνουν και πως, εκεί στο αποστακτήριο του Teeling, αλλά οι αλκοολικοί βαθμοί ουδέποτε μας ενόχλησαν, ενώ η επίγευσή του διήρκεσε αρκετά, χωρίς να μας ενοχλήσουν σε καμία περίπτωση περιττές τανίνες από τα «κρασοβάρελα». Αριστοτεχνική ανάμειξη σίγουρα.

Άσχετα με το πως προτιμάτε εσείς το ουίσκι σας, δώστε του μια ευκαιρία και με πάγο και σόδα. Είμαστε βέβαιοι πως δε θα σας απογοητεύσει. Κατά τα άλλα, η «γλύκα» και η απαλότητα όπως αυτές εκφράζονται στο στόμα, το κάνει σίγουρα ένα ουίσκι που θα μπορούσε να συνοδέψει ακόμη και το επιδόρπιο σας.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 89/100

Γιάννης Κοροβέσης: 83/100

Μέσος όρος: 86/100

 

Παραγωγός: The Teeling Whiskey Company

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ιρλανδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 46%

Τύπος: Single Malt Irish Whiskey

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Teeling single malt irish whiskey"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 28/02/2017