previous
next

Μπάρμαν, αυτός ο άγνωστος.

Articles

”Οι μπαρτέντερ υπάρχουν, αλήθεια. Όταν είναι καλοί είναι διπλωμάτες και πολύγλωσσοι, σαν τους καλούς brand ambassadors. Τόσο διακριτικοί και συγκρατημένοι όσο οι ψυχίατροι με τους ασθενείς τους. Είναι ψυχολόγοι και έχουν μία εξαιρετική κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Είναι εξομολογητές: τους ζητείται και δίνουν συμβουλές για τα πιο περίπλοκα και δύσκολα θέματα. Και είναι επίσης στωικοί αφού ανέχονται με  άπειρη ευγένεια και κατανόηση όλη την υπερρεαλιστική έλλειψη συνοχής του τρελού κόσμου που συχνά πυκνά μετατρέπεται ένα μπαρ. Κατέχουν την κομψότητα ενός διευθυντή ορχήστρας και την καθαριότητα ενός χειρούργου έτοιμου για χειρουργείο. Είναι σύγχρονοι χημικοί, βοτανολόγοι του 18ου αιώνα και μεσαιωνικοί αλχημιστές που μπορούν να παράγουν κρύο και καθαρό χρυσό κατά βούληση. Είναι ειδικοί στα σπορ και στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλά ποτέ δεν παθιάζονται με αυτά. Είναι φιλόσοφοι -και ενίοτε τηλεπαθητικοί που πρέπει να διαβάζουν τα ιδιότροπα μυαλά των πελατών τους. Και μεταξύ αυτών, πρέπει να έχουν και μνήμη ελέφαντα αφού πρέπει να θυμούνται περίπου 100 με 200 συνταγές για κοκτέιλ.’’

Αυτά έγραψε ο Héctor Zumbado Argueta στο βιβλίο του El Sexto Sentido Del Barman (η έκτη αίσθηση του μπάρμαν), υπάρχουν και κάπου αλλού στο BitterBooze και συνοψίζει καλύτερα από κάθε άλλο κείμενο το τι σημαίνει να είσαι καλός μπάρμαν.

Επίσης, καλός μπάρμαν στην Ελλάδα σημαίνει κι άλλα πράγματα. Ότι πρέπει να είναι όλα τα παραπάνω δουλεύοντας σε περιβάλλον με δυνατή μουσική. Σε συνθήκες με υπερβολικά πολύ κόσμο που πολλές φορές γίνεται και αγενής προκειμένω να εξυπηρετηθεί γρήγορα, φτηνά ή επειδή έτσι ‘’γουστάρει’’ ή έτσι έχει μάθει. Σε μπαρ που η λέξη εξαερισμός είναι ‘’κάτι πολύ ακριβό που δεν το χρειαζόμαστε’’ και που η λογική πως ‘’ποτό σημαίνει και 2 πακέτα τσιγάρα’’ είναι κοινή.

 

Κλείνοντας, θέλω να πω και τι ΔΕΝ είναι ένας μπάρμαν μπας και ξεδιαλύνουν λίγο οι αστικοί μύθοι της δεκαετίας του 80. Ένας μπάρμαν λοιπόν, ΔΕΝ είναι κακοποιό στοιχείο. ΔΕΝ θα πηδήξει την κόρη σου ή την κοπέλα σου, άρα μπορείς να του τις γνωρίσεις άφοβα. ΔΕΝ είναι κάποιος που απλώς πετάει μπουκάλια στον αέρα, άρα ΜΗΝ κάνεις αυτή την ερώτηση σε όποιον μπάρμαν γνωρίζεις. ΔΕΝ είναι ο νταής του σχολείου άρα μην περιμένεις να δέρνει όποιον τον κοιτάζει λοξά ή να κάνει ιστιοπλοΐα με 9 μποφόρ και να του φαίνεται παιχνιδάκι. Και το σημαντικότερο, ένα tip για τις κυρίες που διαβάζουν: οι μπάρμεν ΔΕΝ πηγαίνουν κάθε βράδυ με άλλη. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να πάνε και με τρείς διαφορετικές κάθε βράδυ αλλά όταν είναι ερωτευμένοι ΔΕΝ το κάνουν, και ΝΑΙ ερωτεύονται κάπου κάπου. Οπότε, σταματήστε να τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι ένα κομμάτι κρέας!!!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μπάρμαν, αυτός ο άγνωστος."

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2012