previous
next

Γνωρίζοντας, συζητώντας, δοκιμάζοντας Glenfiddich

Sip with me

Είχα αφήσει εκκρεμότητες από το τελευταίο ταξίδι μου στη Σκωτία, κατά το οποίο είχα επισκεφτεί (και) το αποστακτήριο του Glenfiddich στο Dufftown. Είχα κάνει τόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα στις λίγες –αλλά γεμάτες– μέρες που πέρασα εκεί, που δεν πρόλαβα να τα καταγράψω όλα. Με το νέο χρόνο, είπα να βάλω τα πράγματα σε τάξη, και μοιράζομαι μαζί σας, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία από το ταξίδι εκείνο. Την κουβέντα μου με τον malt master του Glenfiddich Μπράιαν Κίνσμαν, καθώς και τη δοκιμή που έκανα σε έξι εξαιρετικά σινγκλ μολτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο αποστακτήριο.

 

"Ο Κίνσμαν φοράει πολύ «βαριά παπούτσια»"

 

Κι αυτό γιατί, εδώ και κάποια χρόνια, έχει την υπέρτατη ευθύνη για την ποιότητα και τυπικότητα των προϊόντων ενός πολύ μεγάλου και σημαντικού αποστακτηρίου ουίσκι, έχοντας πάρει τη σκυτάλη και το χρίσμα από μία σειρά πολύ σημαντικών προκατόχων στη θέση αυτή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του Glenfiddich σε διεθνές επίπεδο «κρέμεται» από τη μύτη του! Γι αυτό και δεν έχασα την ευκαιρία να του κάνω κάποιες ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε όλοι καλύτερα, αλλά και να καταλάβουμε τον ρόλο του και τη συμβολή του στο συνεχιζόμενο success story του Glenfiddich.

Πώς και πότε γίνατε malt master του Glenfiddich;

Ξεκίνησα στην William Grant το 1997, ως χημικός, με έδρα την κεντρική μονάδα απόσταξης στο Γκίρβαν. Το 2001 ανέλαβα τη θέση του βοηθού του Ντέιβιντ Στιούαρτ, που ήταν master blender. Δούλεψα στο πλευρό τού για οκτώ χρόνια, ώσπου το 2009 έγινα master blender και malt master του Glenfiddich.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Glenfiddich, τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και σε πιο στρατηγικό επίπεδο;

Σε καθημερινή βάση είμαι υπεύθυνος για την ποιότητα των προϊόντων όλου του γκρουπ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Glenfiddich. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξω κάθε καινούριο «batch», καθώς και αυτά που ωριμάζουν ήδη στα βαρέλια. Πρέπει να κάνω ο ίδιος προσωπικό οσφρητικό έλεγχο για να βεβαιωθώ για την ποιότητα και την τυπικότητα σε όλα. Σε στρατηγικό επίπεδο, πρέπει να συντονίζω συνεχώς έναν μεγάλο αριθμό συνεργατών, ώστε α) να παράγουμε σωστές και επαρκείς ποσότητες από όλα μας τα αποστάγματα, β) να τα παλαιώνουμε στον σωστό τύπο βαρελιών και γ) να δημιουργούμε συνεχώς ενδιαφέροντα προϊόντα για το μέλλον.

Αυτή είναι η τέλεια «πάσα» για να μου λύσετε μια απορία που πάντα είχα: πώς μπορείτε να προβλέψετε σήμερα τα προϊόντα που θα έχουν ζήτηση ή και θα είναι «της μόδας» σε 12 (κατά το ελάχιστο) χρόνια;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι αδύνατον. Επειδή η εταιρεία είναι οικογενειακή, λόγω φιλοσοφίας, μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιες προβλέψεις, να δημιουργούμε και να δεσμεύουμε προϊόντα, βάσει εμπειρίας, αλλά και έρευνας, πιστεύοντας ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον. Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε, είναι συνεχή πειράματα και καινοτομίες, για να διασφαλίσουμε –όσο αυτό είναι ρεαλιστικό– ότι τα προϊόντα μας θα είναι ενδιαφέροντα και στο μέλλον.

Από όλα αυτά τα ουίσκι που έχετε δημιουργήσει, έχετε κάποιο αγαπημένο; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Αυτή είναι πάντα η ερώτηση που είναι αδύνατον να απαντηθεί. Επειδή περνάνε όλα από τα χέρια μου (και από τη μύτη μου), δεν μπορώ να δείξω αδυναμίες. Αυτό που κάνω, όμως, είναι ότι ταυτίζω το καθένα με στιγμές, με περιστάσεις. Για παράδειγμα, το 12άρι Glenfiddich είναι ιδανικό για όλες τις ώρες. Έχει ζωηράδα, ευχάριστο φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα και είναι ευκολόπιοτο. Το Glenfiddich 18ετούς παλαίωσης, ωστόσο, είναι αυτό που θα προτιμήσω το βράδυ που θα ξεκουραστώ μετά από μια έντονη μέρα στη δουλειά.

 

Υποθέτω ότι, ως malt master του Glenfiddich ταξιδεύετε πολύ και συχνά. Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία από τα ταξίδια σας να διηγηθείτε;

Όντως ταξιδεύω συχνά, ωστόσο στην Ελλάδα έχω έρθει μόνο για διακοπές –κι αυτό πριν από κάμποσα χρόνια. Αυτό που πάντα με γοητεύει, όπου κι αν βρεθώ, είναι ότι βλέπω προϊόντα Glenfiddich σε μπαρ, ξενοδοχεία και εστιατόρια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και αναλογίζομαι ότι κάθε σταγόνα από αυτά βγήκε από το αποστακτήριό μας στο Νταφτάουν, και μάλιστα την έχω μυρίσει πριν ξεκινήσει το ταξίδι της στον κόσμο! Γενικά πάντως, αυτό που με διασκεδάζει πιο πολύ από όλα στα ταξίδια μου είναι να «ξεναγώ» παλιούς και νέους φίλους του ουίσκι στον κόσμο του Glenfiddich.

 

Το τελευταίο κομμάτι της επίσκεψής μου στο αποστακτήριο του Glenfiddich, αφού περάσαμε από κάθε του γωνιά και είδαμε στην πράξη όλα τα στάδια της διαδικασίας της απόσταξης, ήταν η δοκιμή. Σε ένα ζεστό χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το γραφείο και το ησυχαστήριο του William Grant, με τους τοίχους και τις προθήκες γεμάτες από οικογενειακά κειμήλια, πίνακες, παλιές φωτογραφίες, βραβεία κλπ, δοκίμασα έξι εκλεκτές και απόλυτα αντιπροσωπευτικές, ετικέτες Glenfiddich.

Glenfiddich 12 Year Old (40% abv)

Το κλασικό, πολυβραβευμένο σινγκλ μολτ που έχει παλαιώσει για τουλάχιστον 12 χρόνια σε συνδυασμό βαρελιών από μπέρμπον και σέρι. Μαλακό, ευχάριστο, με έντονο το στοιχείο του ξύλου, της βανίλιας και των γλυκών μπαχαρικών. Μεταξένιο στο τελείωμά του. Αλήθεια, το ξέρατε ότι το τριγωνικό σχήμα του μπουκαλιού είναι πατέντα του Glenfiddich για να μην «κατρακυλάει» σε περίπτωση που πέσει κατά τη μεταφορά;

Glenfiddich Rich Oak (40% abv)

Αφού παλαιώσει για 14 χρόνια σε βαρέλια από μπέρμπον και σέρι, μεταγγίζεται σε καινούρια βαρέλια από ξύλο ισπανικής και αμερικάνικης δρυός, για ένα έξτρα πικάντικο «φινίρισμα». Το στοιχείο του ξύλου, λοιπόν, είναι παρόν τόσο στη μύτη και στο στόμα, χωρίς όμως να ενοχλεί. Γενικά πρόκειται για ένα μαλακό και ευχάριστο ουίσκι το οποίο, με την προσθήκη ελάχιστου μεταλλικού νερού, αποκτά όμορφο βάθος και τέλεια διάρκεια.

 

Glenfiddich 15 Year Old (40% abv)

Εδώ έχει πολύ ενδιαφέρον η τεχνοτροπία της παλαίωσης, που αποτελεί προσωπική «πατέντα» του Ντέιβιντ Στιούαρτ, 5ου malt master του Glenfiddich. Αφού παλαιώσει σε βαρέλια από ξύλο ευρωπαϊκής και αμερικάνικης δρυός (καινούρια και μεταχειρισμένα), το ουίσκι μεταφέρεται στη σολέρα του αποστακτηρίου. Το τελικό χαρμάνιασμα γίνεται σε ειδικές δεξαμενές από ξύλο πορτογαλέζικης δρυός. Το ουίσκι είναι εξαιρετικά πληθωρικό, αναδίδοντας αρώματα ζαχαρωμένων φρούτων, κέδρου και εξωτικών αρωματικών. Με την προσθήκη μεταλλικού νερού αποκτά ακόμα εντυπωσιακότερη πολυπλοκότητα. Σημειώστε ότι είναι το μοναδικό 15άρι που συγκαταλέγεται στο top-10 των σινγκλ μολτ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο!

 Glenfiddich 18 Year Old (40% abv)

Είναι το «καμάρι» του Glenfiddich. Τα βαρέλια του φυλάσσονται σε ξεχωριστό σημείο και αποτελούν ειδικό «αξιοθέατο» για τον επισκέπτη. Προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την παλαίωση ολορόσο σέρι και μπέρμπον. Αποστάζεται και παλαιώνει σε μικρά batches που παρακολουθούνται συνεχώς. Αρωματικά αναδύει νότες ξύλου, ξηρών καρπών και μπαχαρικών. Είναι ολοστρόγγυλο και πίνεται απολαυστικά σκέτο, χωρίς νερό.

Glenfiddich 21 Year Old (40% abv)

Η βαθιά του παλαίωση του έχει χαρίσει απολαυστική ωριμότητα και βάθος, ωστόσο αυτό που κάνει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά είναι το ξεχωριστό της τελείωμα, για τουλάχιστον έξι μήνες, σε βαρέλια από ρούμι Sailor Jerry από την Καραϊβική. Έτσι, χαρακτηρίζεται από απαράμιλλα εξωτική αρωματικότητα που περιέχει νύξεις από καραμέλα, ξύλο, λιβάνι και εξωτικά φρούτα. Στο στόμα έχει δυνατή ένταση, χωρίς όμως να είναι επιθετικό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η διάρκειά του, που το κάνει απολαυστικό μέχρι το τέλος.

 Glenfiddich 30 Year Old (40% abv)

Και μόνο η δοκιμή αυτού του ουίσκι είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο. Παράγεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες και κάθε στάδιο της παραγωγής γίνεται από τον ίδιο τον malt master του Glenfiddich. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το βρει κανείς στο εμπόριο, καθώς εξαντλείται σχεδόν πριν καν κυκλοφορήσει, και η ενδεικτική του τιμή είναι 400 λίρες Αγγλίας η φιάλη. Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου, η μύτη του είναι απλά «φανταστική»! Χαρακτηρίζεται από αρώματα υπερώριμων φρούτων, σοκολάτας, καπνού πίπας και παλιού ξύλου. Στο στόμα είναι υποδειγματικά βελούδινο, με τέλεια ισορροπημένο αλκοόλ, και ιδανικό τελείωμα. Έχει σαρώσει τα διεθνή βραβεία και είναι, χωρίς υπερβολή, ένα ουίσκι για έμπειρους ουρανίσκους και για πολύ ιδιαίτερες στιγμές.

 

Τα ουίσκι Glenfiddich εισάγονται στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία ΑΜΒΥΞ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Κάθε μέρα, με το που ξυπνάω, ευχαριστώ το καλό τζίνι που είχε βγει από το μπουκάλι του Chianti Classico εκείνο το μακρινό καλοκαίρι στην Τοσκάνη και είχε πραγματοποιήσει την ευχή...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Γνωρίζοντας, συζητώντας, δοκιμάζοντας Glenfiddich"

Sip with me

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2015