previous
next

Ξεγυμνώνοντας τον Οίκο

Booze Travel

Είμαι στην αρχή λοιπόν του ταξιδιού μου στο φιλόξενο Τρινιντάντ όπου την δεύτερη ημέρα επισκέπτομαι το ιστορικό House of Angostura, το μέρος δηλαδή που παράγεται το ομώνυμο ρούμι αλλά και τα θρυλικά bitters! Ο οίκος που ιδρύθηκε το 1830 στην πόλη του Μπολιβάρ, στην Βενεζουέλα, 6 χρόνια μετά την παραγωγή του πρώτου φιαλιδίου και που το 1875 μεταφέρθηκε στην καρδιά του Τρινιντάντ, στο Port of Spain.

Σε 200 στρέμματα γης απλώνονται όλες οι εγκαταστάσεις του οίκου, οι τεράστιες αποστακτικές στήλες, το βαρελοποιείο τους, η αποθήκη που παλαιώνουν τα ρούμια στα βαρέλια, ο χώρος εμφιάλωσης, το μικρό δωμάτιο που παράγονται τα μικρά μπουκαλάκια με τα bitters, και το πανέμορφο μουσείο τους.

Κάνοντας μια βόλτα στο μουσείο θα δεις από κοντά τη συλλογή με τις πεταλούδες(!!), ναι, καλά άκουσες, του οίκου. Οι πεταλούδες που υπάρχουν και στα μπουκάλια της βασικής σειράς ρουμιών τους, είναι το σήμα κατατεθέν του οίκου αφού υπάρχουν σε αφθονία στο νησί και είναι αυτές που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μαζέματος των ζαχαροκάλαμων! Όταν αρχίσουν και κάθονται επάνω στα φύλλα αυτών τότε σημαίνει πως είναι τόσο ξηρά ώστε να τα μαζέψουν.. Επίσης εκεί θα δεις παλιές εμφιαλώσεις ρουμιών αλλά κυρίως bitters. Μιλώντας όμως για bitters, θα σου πω και πως η χαρακτηριστική ετικέτα του μπουκαλιού τους προέκυψε όταν ανέλαβαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι το branding των bitters. Ο υπεύθυνος για το μπουκάλι δεν συνεννοήθηκε με τον υπεύθυνο για την ετικέτα κι έτσι βγήκαν δύο διαφορετικά μεγέθη… Είχε όμως επιτυχία κι έτσι το καθιέρωσαν!

Συνεχίζοντας, πέρα από το μουσείο βρίσκεται το μικρό δωμάτιο παραγωγής bitters που ονομάζεται και «Καταφύγιο». Λέγεται ότι όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο στην Αγγλία. Από εκεί μπαίνουν σε τσάντες και αποστέλλονται στο Port Of Spain. Σε μια συμφωνία της εταιρίας και του τελωνείου, οι τσάντες δεν ανοίγονται για να μην μάθει κανείς τη συνταγή. Στη συνέχεια αυτά παραλαμβάνονται από τους 5 τον αριθμό «κατασκευαστές» και τα μεν βότανα περνούν από ένα μηχάνημα που τα συνθλίβει. Ύστερα τοποθετούνται στην κορυφή ενός μεγάλου ανοξείδωτου δοχείου μαζί με ένα διηθητικό φίλτρο, σαν κι αυτό που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή καφέ φίλτρου. Καθαρό απόσταγμα σιτηρών 69% αλκοόλ  περνάει μέσα από το φίλτρο και κατά συνέπεια μέσα από τα βότανα για να απορροφήσει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους σε μια διαδικασία που κρατά περίπου 8 ώρες. Στη συνέχεια, αυτό αφήνεται μαζί με ένα συμπύκνωμα μπαχαρικών για τουλάχιστον 3 μήνες. Τέλος, το υγρό διοχετεύεται μέσα σε μεγάλες δεξαμενές, βαμμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με μπουκαλάκια Angostura, όπου προστίθεται καραμέλα, ζάχαρη και νερό ώστε να μειωθεί ο αλκοολικός τους βαθμός στο εμφιαλώσιμο 44.7%.

Αλλά αρκετά με τα μικρά μπουκαλάκια και τον ολίγον τι «αρτισάνικο» τρόπο παραγωγής τους. Γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο μόλις πας στον οίκο της Angostura, πως θα σου κόψουν τη θέα οι τεράστιες αποστακτικές στήλες(5 τον αριθμό παρακαλώ) που συνθέτουν ένα δαιδαλώδες σύστημα απόσταξης.

Για την Angostura «εν αρχή ήσαν οι ζύμες». Οι ζύμες που δρουν μαγικά τρώγοντας την ζάχαρη από τις μελάσες και παράγουν αλκοόλ! Εκεί λοιπόν χρησιμοποιούν Τρινιδιανές ζύμες τις οποίες τις πολλαπλασιάζουν χρησιμοποιώντας θειώδες αμμώνιο για λίπασμα μέχρι να φτάσουν πληθυσμό 400.000 ζυμών ανά κυβικό εκατοστό! Και μετά ζύμωση.. Η ζύμωση που διαρκεί από 36-42 ώρες και πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 36 βαθμών Κελσίου. Κι όλα αυτά για να μπουν μετά σε λειτουργία οι στήλες που προανέφερα με μέγιστη ημερήσια παραγωγή μέχρι και 60.000 λίτρα αποστάγματος. Απόσταγμα που προορίζεται είτε για πιο ελαφριά, λευκά ρούμια οπότε θα βγει με 95% αλκοολικούς βαθμούς είτε για πιο σκούρα ρούμια οπότε θα πάρουν ένα προϊόν με 80% αλκοολικούς βαθμούς. Βέβαια, τις περισσότερες φορές αναμιγνύουν ποσότητες κι από τα δύο παραγόμενα προϊόντα και παίρνουν ένα εξαιρετικής ποιότητας ρούμι που περνάει από βαρέλι και έρχεται εμφιαλωμένο στο ποτήρι σου..

Ή στο ποτήρι το δικό μου, αυτό που δοκίμαζα στην ειδική εκδήλωση που «έστησαν» οι υπεύθυνοι της Angostura όσο ήμουν στο νησί και όπου ο αγαπημένος John Georges μας έκανε την τιμή να μας παρουσιάσει γευσιγνωστικά όλη τη σειρά ρουμιών τους. Όλα αυτά στο ξενοδοχείο Hyatt του Port of Spain, όπου λίγο πριν είχαμε γευματίσει με φαγητά που είχαν φτιαχτεί με Angostura bitters!  Κι έτσι παραλλάσσοντας το κλασσικό πλέον ‘’Angostura bitters makes a better drink’’ αναφωνήσαμε ‘’Angostura bitters makes a better lunch as well’’!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ξεγυμνώνοντας τον Οίκο"

Booze Travel

Δημοσιεύτηκε στις 22/03/2013