previous
next

Plymouth. Ένα τζιν, μια ιστορία!

Articles

Ωραία τα λέμε τον τελευταίο καιρό με το τζιν. Δηλαδή…ποιό είναι to καλύτερο, ποιό είναι το πιο ξηρό, το πιο ακριβό… Πάντως τελικά το μόνο σίγουρο είναι πως το τζιν πουλάει.. Είναι της μόδας. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως νέες μάρκες τζιν εισρέουν τα δύο τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά παρόλη την κρίση. Ομολογώ πως κι εμένα το τζιν είναι ένα από τα αγαπημένα μου αποστάγματα. Κι αυτό γιατί, όπως και το ουίσκι που επίσης αγαπώ, μπορεί να σου προσφέρει διαφορετικά αρώματα, γεύσεις, συγκινήσεις, παιχνιδίσματα. Λεβάντα, πράσινο μήλο, κίτρο, δενδρολίβανο, αγγούρι, όλα αυτά είναι αρώματα που μπορεί να συναντήσεις σε ένα τζιν. Άρα το καταλάβαμε, έχει τεράστια πολυπλοκότητα.. Κι έτσι, έχει και ευελιξία για να το χρησιμοποιήσεις σε κοκτέιλ.

Όταν λοιπόν μιλάς για τζιν οφείλεις να γνωρίζεις ένα από τα παλαιότερα τζιν στον κόσμο, το Plymouth, που παρασκευάζεται στο παλαιότερο εν λειτουργία αποστακτήριο στην Μ. Βρετανία, αυτό των Black Friars (μαύρων μοναχών) στο λιμάνι του Plymouth. Σε έναν χώρο που χτίστηκε το 1431 και λειτούργησε σαν μοναστήρι Δομινικανών μοναχών (Μαύροι μοναχοί ή Ιακωβίνοι), στη συνέχεια καταγράφηκε σαν χώρος βυνοποίησης κριθαριού και μετατράπηκε λίγο αργότερα σε αποστακτήριο, ξεκίνησε το 1793 να παράγεται το τζιν Plymouth με μία συγκεκριμένη συνταγή που παραμένει ίδια μέχρι σήμερα, σε παραγωγή τύπου ‘’single-batch’’, στον ίδιο χάλκινο άμβυκα από το 1855 που τοποθετήθηκε εκεί. Σχεδόν 200 χρόνια δηλάδη!

Μία συνταγή που περιέχει σε συγκεκριμένες αναλογίες 7 χαρακτηριστικά βότανα: μούρο άρκευθου, φλούδα λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού, ρίζα ίριδας, ρίζα αγγελικής, κάρδαμο και σπόρο κόλιαντρου. Και είναι η συγκεκριμένη συνταγή που δίνει στο Plymouth την χαρακτηριστική του γεύση: ελαφρώς πιο ήπια από τα London dry τζιν με ‘’γήινες’’ νότες και γλυκό τελείωμα, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναλογίας γλυκών ριζών στη συνταγή παρά των παραδοσιακών πικρών βοτάνων και μπαχαρικών που συναντάμε σε άλλα τζιν.

Επίσης, το λιμάνι του Plymouth ήταν το μέρος που διανυκτέρευσαν οι Προσκυνητές Πατέρες πριν αποπλεύσουν σε αποικιστική αποστολή για τον Νέο Κόσμο, και πιο συγκεκριμένα για το ακρωτήριο της Μασαχουσέτης, με το ιστορικό πλοίο Mayflower που απεικονίζεται σε όλα τα μπουκάλια Plymouth, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1620. Επιπλέον, το λιμάνι του Plymouth είναι η επίσημη βάση για το Βασιλικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας και το τζιν Plymouth ο επίσημος προμηθευτής τζιν για εκείνο, από την αρχή της παραγωγής του. Το τζιν που του προμήθευε ήταν 57% αλκοολικών βαθμών, εξού και η κυκλοφορία του Plymouth Navy Strength που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά με αυτούς τους αλκοολικούς βαθμούς εκτός από το κλασσικό στους 41,2%.

Το τζιν Plymouth  είναι το μόνο αγγλικό τζιν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, το Plymouth είναι δυνατό να παρασκευαστεί μόνο εντός των τειχών της αρχαίας πόλης στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας. Κάθε φιάλη Plymouth απεικονίζει αυτό το ειδικό καθεστώς με μια ειδική σήμανση.

Από τον Ιανουάριο του 2012 στον κόσμο και από τον Μάιο στην Ελλάδα κυκλοφορεί και η καινούρια φιάλη του Plymouth με το χαρακτηριστικό χαλκόχρωμο καψύλλιο στο πώμα που συμβολίζει τον χάλκινο άμβυκα του Black Friars αποστακτηρίου. Και βέβαια στην Αμερική γιορτάστηκε δεόντως από την αμερικάνικη ιστοσελίδα liquor.com διοργανώνοντας έναν παναμερικανικό διαγωνισμό κοκτέιλ όπου η νεοϋορκέζα Frank Marshall κέρδισε. Το κοκτέιλ της, The Cappa, εντυπωσίασε με την απλότητα και τα φινετσάτα αρώματα του. Το Bitterbooze.com ήταν από τους πρώτους παραλήπτες της φιάλης στην Ελλάδα και εκτός από αυτήν που αντικαταστάθηκε και επίσης έχει, διαθέτει και την ακόμα πιο παλιά φιάλη, προσφορά του Δημήτρη Κιάκου και του Gin Joint.

Κλείνοντας, το τζιν Plymouth δεν είναι το αγαπημένο μου. Είναι όμως ένα από τα πιο ιστορικά τζιν. Και χαίρομαι τόσο πολύ που αυτό το γεμάτο ιστορία αποστακτήριο γλύτωσε 2 φορές από την φωτιά(μία στον 2ο Παγκόσμιο όταν βομβαρδίστηκε και άλλη μία το 2008 όταν ξέσπασε πυρκαγιά) που απόψε λέω να το γιορτάσω με ένα ποτήρι Plymouth!

Cheers..

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Plymouth. Ένα τζιν, μια ιστορία!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 11/06/2012