previous
next

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο καλύτερος νονός για μπίρες… και στο Halloween!

TECH-ΙΛΑ

«Πάντα άξιος!», είναι η ευχή που συνηθίζουμε να λέμε στο νονό του παιδιού μας αναγνωρίζοντας πως η ονοματοδοσία προϋποθέτει κάποιου είδους «αξιοσύνης». Φαίνεται λοιπόν πως έχουμε ήδη φτάσει στην εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη στέκεται άξια να δώσει ονόματα… και σε μπίρες! Στο προηγούμενο άρθρο μας, εδώ στην TECH-ΙΛΑ, αναρωτιόμασταν αν «τελικά, θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ και τους μπάρμαν;»

Όμως, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο αγαπητό επάγγελμα που τρίζει η καρέκλα του! Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη μπει σε πολλούς τομείς για να αντικαταστήσει πολλές ειδικότητες. Μια από αυτές και το copywriting. Ήδη προσφέρονται υπηρεσίες δημιουργικής κειμενογράφισης από προγράμματα που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Και κάποιος το δοκίμασε και στις μπίρες! Πριν σας συστήσουμε αυτό το άτομο ας κάνουμε μία δοκιμή:

Μπορείτε να μαντέψετε ποιες από τις παρακάτω μπίρες είναι πραγματικές και ποια ονόματα έχουν δοθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη;

Whata Stout

Hoppy Ending Pale Ale

Yampy

Duck Duck Gooze

Human Blockhead

Spore of Gold

Λοιπόν, αν θεωρήσατε πως κάποιο από τα Hoppy Ending Pale Ale, Duck Duck Gooze, and Human Blockhead είναι ονόματα που εμπνεύστηκε ένα μηχάνημα… μόλις κάνατε λάθος. Είναι πραγματικά ενώ όλα τα υπόλοιπα τα πρότεινε το neural network της Janelle Shane!

H Janelle είναι ερευνήτρια επιστήμονας που όπως η ίδια λέει στο blog της, εκπαιδεύει τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (neutral networks), ένα τύπο αλγορίθμου μηχανικής μάθησης (machine learning) για να παράγει χιούμορ από την προσπάθεια τους να μιμηθούν ανθρώπινα σύνολα δεδομένων (datasets). «Τα neutral networks κάνουν το καλύτερο δυνατό για να καταλάβουν τι συμβαίνει» και η Janelle φαίνεται να το απολαμβάνει καθώς παρέχοντας τους τα κατάλληλα δεδομένα, τα εκπαιδεύει θέτοντας τους «σουρεαλιστικούς» στόχους: Να δημιουργούν χαρακτήρες από το Star Wars, συνταγές… μέχρι knock-knock Jokes αλλά και ατάκες για να πιάσεις γκόμενα!

τεχνητή νοημοσύνη, μπίρα

Τι έκανε λοιπόν με τις μπίρες; Χρησιμοποίησε χιλιάδες ονόματα μπίρας για να εκπαιδεύσει το A.I. της να προτείνει ονόματα για αυτές. Και μάλιστα, του έβαλε δύσκολα: Του ζήτησε να βαφτίσει μπίρες συγκεκριμένων τεσσάρων κατηγοριών που έχουν ειδικές απαιτήσεις στην ονοματολογία τους.: IPA, Strong Pale Ale, Amber Ale και Stout!

"Υπάρχουν πάνω από 4000 ζυθοποιίες στις ΗΠΑ όποτε είναι λογικό να δυσκολεύονται να βρουν μοναδικά ονόματα για τα προϊόντα τους."

Το αποτέλεσμα είναι στ’ αλήθεια απολαυστικό. Από το άκρος πιστευτό “Barrel Aged Chocolate Milksmoke” στο ό,τι να ‘ναι “Thick Back” και στο ακαταμάχητο “Fart”, με το τελευταίο ανήκει στην κατηγορία Stout.

Όμως η Janelle δεν το έκανε όλο αυτό (μόνο) για πλάκα. Όπως σημειώνει η Katharine Schwab στο FastCompany, στις Η.Π.Α. υπάρχουν πάνω από 4000 ζυθοποιίες όποτε είναι λογικό να δυσκολεύονται να βρουν μοναδικά ονόματα για τα προϊόντα τους. Αν μπορεί το δίκτυο της να λύσει το πρόβλημα δεν το ξέρουμε αλλά οι ζυθοποιίες θα έχουν από κάπου πια να ξεκινήσουν το brainstorming τους. Η δε επιστήμονας δεσμεύεται να στείλει και άλλα ονόματα με email εφόσον της ζητηθεί.

τεχνητή νοημοσύνη, μπίρα

Η Janelle όμως δεν έμεινε εκεί αλλά λίγο αργότερα… το τερμάτισε!

Εκπαίδευσε ένα neutral network σε ονόματα μπίρας με χειμωνιάτικη διάθεση, γεύση από pumkin και εμπειρία Halloween! Στην ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων με τα υπάρχοντα ονόματα μπίρας, έκανε τις σχετικές πικάντικες προσθήκες και τα αποτελέσματα ήταν πιο… τρομακτικό, ακόμα και από ό,τι περίμενε η ίδια.

Γιατί, τι θα λέγατε για ένα pint Winter Winter This Dead Ale ή ένα pint Blood Barrel; Ένα Stumpkin Ale ή ένα Organic Man and Doug;

Η ίδια πάντως δεν αρκέστηκε εκεί και προχώρησε το machine learning με ονόματα από Metal μπάντες! Τι βγήκε; Grave Void, Pumpkin Winter Holes, Child Shadow Ale, Skin Ale, Flesh Head, Spice Prophecy, Bleeding Ale, Ale Gore!

τεχνητή νοημοσύνη, μπίρα

Αλλά ο Jesus Diaz που καταγράφει την τελευταία αυτή της απόπειρα στο Fastcompany, περιγράφει μέχρι και το τελευταίο της στάδιο, αυτό του τερματισμού όπως είπαμε: Στο κώδικα πρόσθεσε και από τo «Welcome to Night Vale», μια εκπομπή που διηγείται μυστηριώδη υπερφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε μία μικρή πόλη της ερήμου, το Night Vale.

Τι σερβιρίστηκε; Faceless Ole Ale, Head The Secret Pumpkin, I Leaked The Root Like The Heads, Ale Human, Hey God, Do I The Winter Face και τέλος, το γευστικότατο Pumpkin’s Garfacksknes.

Ποιος δε θα ήθελε μια γουλιά από αυτό!

 

Πηγές:

Github.com – Fastcompany.com 1 / 2Slate.comAiweirdness.comwelcometonightvale.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Κωνσταντίνος Βατούγιος μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε επίσης μουσικές σπουδές και μετά από το θέατρο, πλέον εργάζεται...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο καλύτερος νονός για μπίρες… και στο Halloween!"

TECH-ΙΛΑ

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2018