previous
next

Τελικά, θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ και τους μπάρμαν;

TECH-ΙΛΑ

Μπάρμαν-μηχανή, ο Άνθρωπος σου!

Επιτέλους είσαι στο μπαρ και κάθεσαι στην αγαπημένη σου στάση: Στην μπάρα, ψηλοκρεμαστός σε ένα σκαμπό και με τον έναν αγκώνα να ακουμπά την επιφάνεια της, όσο το βλέμμα σου σαρώνει τον χώρο και σκέφτεσαι τι θα παραγγείλεις. Ξαφνικά γυρνάς, μέσα από την μπάρα ο A.I. Τομ Κρουζ (ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης) προτάσσει τον μεταλλικό του βραχίονα για να σου ετοιμάσει το ποτό που θα επιλέξεις στην οθόνη αφής μπροστά σου.

 

Οι μελέτες (βλ. McKinsey) δείχνουν ότι μέχρι το 2030, οι μηχανές θα έχουν καταλάβει 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και κάποια χρόνια για το μέλλον της εργασίας και την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις μηχανές, διευρύνεται (σχεδόν) σε όλα τα πεδία, με την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) να ετοιμάζεται να τα κατακτήσει ένα ένα: Από κειμενογράφους μέχρι συμβολαιογράφους και από βιομηχανικούς εργάτες μέχρι… κυβερνήσεις! Φυσικό ήταν η συζήτηση αυτή να περάσει και στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών. Και κάπου εκεί τέθηκε και το μεγάλο ερώτημα:

"Θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ και τους μπάρμαν;"

Και μπορεί ο Rob Bookman από το New York Nightlife Association, να γέλασε μόλις είδε το πρώτο Robobar (του 2005 όμως), λέγοντας ότι είναι μια φριχτή ιδέα, και ότι η δουλειά τους έχει να κάνει με φιλοξενία, δεν σερβίρουν απλώς ποτά, «όποιος θέλει μόνο αυτό, μπορεί να κάτσει σπίτι του», αλλά όταν το ξανασκέφτηκε, παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να δει μερικά μπαρ και κυρίως εστιατόρια να το χρησιμοποιήσουν έχοντάς το στο πίσω μέρος απλώς για να παρασκευάζει τα ποτά.

ρομπότ

Τα περασμένα χρόνια είδαμε αρκετά πρωτότυπα, vending machines και crowdfunding πρότζεκτ για αυτόματους παρασκευαστές και πωλητές ποτών με σκοπό την αντικατάσταση των μπάρμαν, των μενού, ακόμα και του ίδιου του μπαρ! Και η παραγωγή ξεκίνησε: Από τον Monsieur που παρασκευάζει 200 διαφορετικές συνταγές, μέχρι το PR2 που κινείται μέσα στον χώρο και σερβίρει στα τραπέζια.

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε το Mark Shakr με το «Βιονικό Μπαρ» που λανσαρίστηκε το 2013 και τα μοντέλα του έχουν σερβίρει μέχρι σήμερα 1 εκατομμύριο ποτά (κάθε μονάδα μπορεί να παρασκευάσει μέχρι και 800 κάθε βράδυ). Κατασκευάστηκε στο MIT και κινείται μιμούμενο τις κινήσεις ενός χορευτή από το New York Ballet Theatre. Έγινε διάσημο από τα κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean (που πουλάει γενικώς “smart cruises”).


ρομπότ

Πρόσφατα η Mark Shakr παρουσίασε το νέο μοντέλο, το ρομπότ Nino με δυνατότητα συνδυασμών από 170 μπουκάλια, προσωποποιημένη παραγγελία από το κινητό σου ενώ κινείται όπως ο Ιταλός χορογράφος Marco Pelle!

Aν πάντως θες το δικό σου ρομπότ μπάρμαν, μπορείς να το παραγγείλεις από το hammacher.com προς 25.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει πώς υπερασπίζονται οι περισσότεροι δημιουργοί αυτά τα μηχανήματα. Σχεδόν όλοι εντάσσουν στην επικοινωνία τους ότι τα ρομπότ μπάρμαν δε φτιάχτηκαν για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους αλλά για να εμπλουτίσουν την mixology εμπειρία ή και (lol) για να δουν οι άνθρωποι πόσο πολύ θα εμπλακούν οι μηχανές στη ζωή του μέλλοντος. Μάλιστα επικαλούνται και το ότι οι άνθρωποι θα απελευθερωθούν από το άγχος της εργασίας και θα μπορούν να ζουν μια πιο δημιουργική ζωή. Κύριο στοιχείο πάντως της επικοινωνίας είναι ότι ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΑΝ μια που μπορείς να «φτιάξεις» ακριβώς το ποτό που επιθυμείς από το κινητό σου.

Στον αντίποδα, θάλασσες ψηφιακής μελάνης έχουν χυθεί στα τεχνολογικά blog αλλά και στα κλαδικά e-περιοδικά, από όσους υποστηρίζουν ότι οι μπάρμαν είναι αντικαταστατοί. Οι ενστάσεις τους ποικίλουν, το ίδιο και ο βαθμός σοβαρότητας των επιχειρημάτων τους. Κάποιοι λένε πως οι συσκευές συχνά χαλάνε και πόσο να περιμένουμε για να σερβιριστούμε μέχρι να διορθωθούν, ότι σε έναν πολυσύχναστο χώρο πόσο συχνά θα πρέπει να ξαναγεμίσουν ποτά οι μηχανές. Ακόμα, τι θα γίνει αν σου σερβίρει λάθος ποτό ή αν καταλάθος κάποιος πελάτης ρίξει το ποτό του πάνω στο μηχάνημα; Ποιος θα σκουπίζει τη λιπαρότητα των αποτυπωμάτων από τις οθόνες αφής;

Και πέρα από τα ερωτήματα-εμπόδια, υπάρχουν και οι δηλώσεις: Το ρομπότ δεν ξέρει το αγαπημένο σου ρούμι ή δε μπορείς να ζητήσεις λιγότερη ζάχαρη. Θα υπάρχει μια επιλογή για όλους. Δε θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα ποτά του κάθε μπαρ και τα κοκτέιλ του αφού θα τα φτιάχνει πάνω κάτω το ίδιο λογισμικό (αυτό είναι όντως κάπως τρομακτικό).

Και συνεχίζουν: Οι μπάρμαν είναι τόσο επιδέξιοι (με ικανότητες shake, stir, strain, etc) και μπορούν να εμπνευστούν κάτι νέο εκείνη τη στιγμή ενώ οι μηχανές όχι. Άσε που σε βάθος χρόνου, οι μπάρμαν κοστίζουν λιγότερο από τα ρομπότ. Και είναι και πιο γρήγοροι. Είναι;

Πάντως σε ένα έχουν σίγουρα δίκιο:

"Η καλή διάθεση του μπάρμαν μπορεί να επηρεάσει ένα ολόκληρο μπαρ."

Εσύ πας στο μπαρ γιατί είναι μια πράξη κοινωνικοποίησης και αυτό είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που δε θα αλλάξει ποτέ. Πώς να στο πω; Ο μπάρμαν είναι ο οικοδεσπότης σου. Ο άνθρωπος σου.

Ναι, αυτό είναι! Ο μπάρμαν για τους «ποτάδες» (ο ποτάς, του ποτά, οι ποτάδες, των ποτάδων ) δεν είναι απλώς υπάλληλος, δεν είναι μόνο συντροφιά, είναι κι εξομολογητής. Όταν είσαι στο στέκι σου και μοιάζει καταφύγιο ανάμεσα σε όσα προηγήθηκαν την ίδια μέρα και σε όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Γιατί…

Ο μπάρμαν είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σου! Το ρομπότ;

 ρομπότ

Αυτή είναι η δική μου βασική ερώτηση. H οποία αποτελείται από επιμέρους απορίες.

Εντάξει, πες ότι είσαι σαν κι εμένα και ξέρεις από πριν τι θα πιεις: Negroni. Αν όμως θες μια βοήθεια στο τι τραβάει η όρεξη σου; Και άντε το πρόγραμμα, έχει και αυτή τη δυνατότητα, να του «βάλεις» δηλαδή τι περίπου σου αρέσει και να σου προτείνει ποτά ή κοκτέιλ, θα κεράσει όμως το 3ο ή 4ο ποτό σου; Θα «σκεφτεί» να φέρει και σφηνάκια στην παρέα;

Είναι και το άλλο: Οι δικοί μου αγαπημένοι μπάρμαν, ο Γιάννης στο Borsalino της Κολοκοτρώνη και ο κυρ-Γιάννης στο Galaxy της Σταδίου, με υποδέχονται πάντα καλοντυμένοι και χαμογελαστοί. Βάζουν τα καλά τους –μέσα έξω- δηλαδή γι αυτό που κάνουν. Το ρομπότ τι θα κάνει; Θα γρασαριστεί;

Και, τέλος, όταν το έταιρο ήμισυ γκρινιάζει ότι «πήγε αργά και αύριο δουλεύουμε», πώς θα καταλαβαίνουν την αγαπημένη σου έκφραση – ύστατη προσπάθεια να παραμείνετε λίγο ακόμα στο μπαρ;

“One for My Baby and One more for the Road”

Γιατί, ξεκινήσαμε προσαρμόζοντας το σκηνικό στην ταινία με τον Τομ Κρουζ αλλά για φαντάσου το σε μια άλλη σκηνή: Είναι ο Fred Astaire στο κλασικό μιούζικαλ του 1943 “The Sky’s the Limit” και θέλει να παραγγείλει ποτό. Ξεκινάει να τραγουδάει το ομώνυμο περίφημο άσμα των Harold Arlen και Johnny Mercer (που αργότερα θα κάνει ακόμα πιο γνωστό ο Frank Sinatra). Αφήνει άτσαλα το ποτήρι του στη μπάρα, φωνάζει τον μπάρμαν Jo, γυρνάει και βλέπει… ένα ρομπότ!

Ε όχι!

Πηγές: Allbartenders.com – Quora.com – Qizmodo.com – Mikinsey.com – Businessinsider.com – Dezeen.com –Markshakr.com – abcnews.go.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Κωνσταντίνος Βατούγιος μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε επίσης μουσικές σπουδές και μετά από το θέατρο, πλέον εργάζεται...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τελικά, θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ και τους μπάρμαν;"

TECH-ΙΛΑ

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2018