previous
next

Η χρήση του augmented reality στην επικοινωνία αλκοολούχων ποτών

TECH-ΙΛΑ

Τώρα μιλάει το ποτό!

Όταν είσαι στο μπαρ και ζητάς τη βοήθεια του μπάρμαν, τότε εκείνος ξέρει πώς να σε κατευθύνει στο ποτό που σου χρειάζεται. Στο είδος και τη μάρκα. Θα σου πει για τη γεύση του, την ιστορία του, θα σου φέρει μέχρι και το μπουκάλι για να δεις την προσωπικότητα του αλλά και να το «ζυγιάσεις» με την περίσταση, αν ταιριάζει δηλαδή να πίνεις και να το έχεις δίπλα σου.

Το να διαλέξεις όμως ένα κρασί ή ένα ποτό από το ράφι της κάβας είναι κομματάκι δύσκολο. Είσαι μόνος, χωρίς κάποιον ενδιάμεσο (ο υπάλληλος της κάβας ίσως σε σπρώξει στο πιο ακριβό), με οδηγό την τιμή του μπουκαλιού και μόνη ελπίδα να σου μιλήσει το ίδιο το ποτό. Γιατί μέχρι τώρα του μιλούσες μόνο εσυ!

Το Augmented Reality στην υπηρεσία των ποτών!

Η τεχνολογία όμως διεύρυνε τις δυνατότητες στην επικοινωνία και των ποτών προσπαθώντας να προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, με στόχο φυσικά τις πωλήσεις. Έτσι, αρχικά δημιουργήθηκαν οι πρώτες πλατφόρμες όπου μπορούσες να προσωποποιήσεις την ετικέτα του μπουκαλιού που θα παραγγείλεις. Τι ιδανικό δώρο!

Σιγά σιγά όμως, με την εξέλιξη της, οι δυνατότητες αυξήθηκαν και πάνω στην ίδια την ετικέτα, στο μπουκάλι που έχεις μπροστά στα μάτια σου, στο ράφι:

Βγάζεις το κινητό σου, ανοίγεις την κατάλληλη εφαρμογή και… το ποτό σου μιλάει!

Μέχρι σήμερα, το κάθε brand το εκμεταλλεύτηκε αυτό παράγοντας και διαφορετικό περιεχόμενο. Αυτό δεν έχει γίνει μόνο στις συσκευασίες των ποτών αλλά σε όλα τα είδη. Εμείς, θα επικεντρωθούμε στην κατηγορία που μας αφορά:

Οι φιγούρες ζωντανεύουν

μέχρι που ξεπετάγονται από το μπουκάλι

Κάποια brands όμως κατάλαβαν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να πουν μια ιστορία. Πράγμα ιδανικό, γιατί συνήθως τα αλκοολούχα αυτά brands έχουν ήδη να πουν τις δικές τους τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες, εξαιτίας της ίδιας της φύσης του προϊόντος και κάποιας πατροπαράδοτης αξίας τους.

Έτσι, για παράδειγμα, το σκωτσέζικο Macallan παρουσίασε τον τρόπο που παράγεται, ακολουθώντας όλη τη διαδικασία και μιλώντας για την μοναδικότητα της τεχνογνωσίας του.

Augmented Reality

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε ένα κρασί από την Αυστραλία, το 19 Crimes που, κατά την άποψη μου, εκμεταλλεύτηκε άψογα το Augmented Reality και πήγε το storytelling εκεί που έπρεπε:

Οι ετικέτες του έφεραν απεικονίσεις βρετανών εξόριστων καταδικασμένων να ζήσουν στην Αυστραλία από τα τέλη του 18ου αιώνα. Κάθε μπουκάλι είχε και μια μοναδική ιστορία, με τον κατάδικο να σου αφηγείται ο ίδιος τα εγκλήματα του, μέσω του Augmented Reality. Ιστορίες παραβατικότητας, σκανδάλων και βίας που ζωντάνευαν μπροστά σου μόλις έφερνες τη συσκευή σου μπροστά από το μπουκάλι (αφού είχες κατεβάσει την εφαρμογή).

Βοήθησε βέβαια και το ίδιο το όνομα του brand και η ήδη υπάρχουσα ιστορία του. Αλλά το ότι η τεχνολογία θα αφομοιωθεί τόσο δημιουργικά και χωνεμένα στην κουλτούρα του brand, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

[Γι’ αυτό προσοχή, φίλοι του marketing. Το Augmented Reality στη συσκευασία δεν είναι η (νέα μαγική) λύση. Η επικοινωνία του 19 crimes ήταν ολική. Δείτε εδώ κι εδώ.]

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σταθείτε μπροστά σε ράφι ή ακόμα καλύτερα, θα βρίσκεστε σε μια μπάρα, μόνος, και θα ακούτε φωνές, μην τρομάξετε.

Απλώς αφήσατε ανοιχτό το κινητό σας!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Κωνσταντίνος Βατούγιος μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε επίσης μουσικές σπουδές και μετά από το θέατρο, πλέον εργάζεται...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Η χρήση του augmented reality στην επικοινωνία αλκοολούχων ποτών"

TECH-ΙΛΑ

Δημοσιεύτηκε στις 20/07/2018