previous
next

Το πρώτο μπαρ τεχνητής νοημοσύνης καταργεί την αναμονή!

TECH-ΙΛΑ

Ας ξεκινήσουμε με ένα κλασικό αμερικάνικο ανέκδοτο, από αυτά που ο κόσμος τους δίνει και διαφορετικά φινάλε: Ένα άλογο μπαίνει μέσα σε ένα μπαρ. Ο μπάρμαν τον ρωτάει: “Why the long face?” («Γιατί κρέμασαν έτσι τα μούτρα σου;», θα το αποδίδαμε στα ελληνικά). Και το άλογο τού απαντά: «Για τσέκαρε ξανά το σύστημα στο μπαρ τεχνητής νοημοσύνης σου!»

Μια βρετανική εταιρεία, η DataSparQ, δημιούργησε ένα λογισμικό που καταργεί ένα μεγάλο (;) πρόβλημα στα μπαρ: Τις ουρές! Το μπαρ τεχνητής νοημοσύνης κάνει το να παραγγείλεις ποτό πιο εύκολο, γρήγορο και δίκαιο χρησιμοποιώντας μία προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, βάζοντας τους θαμώνες σε μία «έξυπνη» εικονική ουρά. Έτσι, ο μπάρμαν ξέρει ποιανού είναι η σειρά να παραγγείλει και κανείς δεν παρακάμπτεται.

Και όχι μόνο αυτό: Το σύστημα επιταχύνει τον έλεγχο της ταυτότητας, αν ο πελάτης φαίνεται κάτω από 25 ετών και ενημερώνει σχετικά το προσωπικό. Ενώ ετοιμάζεται μία επιπρόσθετη λειτουργία όπου ο πελάτης θα μπορεί να παραγγείλει ξανά ενώ έχει ήδη μπει στην ουρά, σηκώνοντας απλώς και μόνο το χέρι του.

Σερβίρεται πρώτος όποιος έρχεται πρώτος

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, οι Βρετανοί περνούν περισσότερο από δυο μήνες στη ζωή τους περιμένοντας να παραγγείλουν ποτό. Η ίδια η εταιρεία μάλιστα ανέθεσε μια έρευνα η οποία έλαβε χώρα σε 2000 άτομα και «αποκάλυψε» ότι η μεγαλύτερη ασφυξία για τους βρετανούς θαμώνες είναι όταν πιέζονται στις ουρές, με οκτώ στους δέκα να λένε ότι είναι ο υπ’ αριθμό ένα λόγος για να αποχωρήσουν από το μαγαζί. Έτσι, υποστηρίζουν ότι το «ποιος έχει σειρά;», ανήκει πλέον στο παρελθόν με ευεργετικά και μόνο αποτελέσματα τόσο για τους πελάτες όσο και για τις σχετικές επιχειρήσεις.

Το μπαρ τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται έναν άλλο κόσμο και για τις επιχειρήσεις: Μια μέση βρετανική pub θα σερβίρει 1600 παραπάνω pints τον χρόνο (78 εκατομμύρια περισσότερα pints στο σύνολο αν τα 48.000 βρετανικά μπαρ, υιοθετήσουν το AI Bar). Η νέα τεχνολογία ελπίζει ότι θα αντιστρέψει την «επιδημία» κλεισίματος των pub, η οποίες σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, κλείνουν κατά 14 κάθε εβδομάδα. Γιατί το μπαρ τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε μπαρ και παμπ να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα για τις παραγγελίες ανά ώρα, ώστε να κατανοήσουν τη ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους τους.

Το λογισμικό κοστίζει £199 το μήνα και χρειάζεται μόνο μία webcam, μια οθόνη και σύνδεση στο διαδίκτυο ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο είναι έτοιμο να πλασαριστεί σε όλη τη βρετανική επικράτεια.

μπαρ τεχνητής νοημοσύνης

Μπάρμαν σημαίνει «είμαι παρών»!

Η DataSparQ υποστηρίζει πως το μπαρ τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις και θαμώνες είναι ένα σύστημα win win. Τι λένε όμως οι μπάρμαν γι’ αυτό; Το Mashable ζήτησε την άποψη ορισμένων, οι οποίοι και ανέδειξαν διαφόρων ειδών προβλήματα και αρνητικές παραμέτρους, τα οποία θα προκύψουν από την εφαρμογή του μπαρ τεχνητής νοημοσύνης.

Σταχυολογούμε, όπως και με τα «θετικά»: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι άχρηστο, στη χειρότερη είναι ακόμα ένας προάγγελος από την επικείμενη «αποκάλυψη» της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα όμως, σχετικά με το επάγγελμα τους: Όποτε αναρωτιέσαι αν ο μπάρμαν έχει καταλάβει ότι περιμένεις να παραγγείλεις, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οι πραγματικά καλοί μπάρμαν έχουν πραγματικά καλό, δικό τους, αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου, ο οποίος ονομάζεται «κοινή λογική»! Άσε που το αν μπορείς να παρακολουθήσεις και να διαχειριστείς τη σειρά προσέλευσης στη μπάρα, είναι ένας δείκτης για την ικανότητα σου σε αυτή τη θέση. Είναι πρόκληση αλλά ο κάθε μπάρμαν αναπτύσσει τη μέθοδο του.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εφαρμογή ενδείκνυται περισσότερο για μια κουλτούρα που δεν υποστηρίζει το φιλοδώρημα. Γιατί οι θαμώνες που αφήνουν φιλοδώρημα, κυρίως οι μόνιμοι, θέλουν άλλη μεταχείριση. Είναι βέβαια πιθανό ένα τέτοιο σύστημα να φέρνει περισσότερα tips από περισσότερους ευχαριστημένους πελάτες αλλά οι μπάρμαν δε φαίνεται να το συμμερίζονται.

Όμως το να σερβίρεις ποτό φυσικά και δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά. Είναι μια αλληλεπίδραση (interaction), αμιγώς ανθρώπινη. Υπάρχει μια ιερή σχέση ανάμεσα στον μπάρμαν και τον πελάτη. Κάτι που το A.I. δε μπορεί να «πιάσει», λένε οι ερωτώμενοι επαγγελματίες στο Mashable.

Οι μπάρμαν καλλιεργούν τις τακτικές τους μέσα από τις πραγματικές συμπεριφορές. Αν μπεις στο μπαρ και δε σέβεσαι ούτε τον μπάρμαν, ούτε την ουρά, ούτε τους άλλους θαμώνες, τότε μάλλον θα αργήσεις να σερβιριστείς και αυτό ίσως σταθεί ένα μάθημα για τον τρόπο που φέρεσαι. Άσε που μπορεί να καθυστερεί επίτηδες ο μπάρμαν να σε (ξανά)σερβίρει γιατί έχεις ήδη πιεί αρκετά.

Πολλοί επίσης αμφισβητούν πώς θα κερδίσουν περισσότερο χρόνο ενώ στη διαδικασία σερβιρίσματος θα προστεθούν και άλλα βήματα: Πρέπει να τσεκάρεις πια και ένα τάμπλετ και να αντιστοιχίσεις το πρόσωπο που έχει σειρά με τον άνθρωπο που περιμένει να σερβιριστεί.

Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι το να περιμένεις απλώς σε μια ουρά με το να επεξεργάζεται ένα μηχάνημα τα βιομετρικά σου δεδομένα σε κοινή μάλιστα θέα, δεν είναι κάτι που μπορεί να συγκριθεί. Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του Α.Ι. Bar, τα δεδομένα σου διαγράφονται εντός 24 ωρών.

μπαρ τεχνητής νοημοσύνης

Face Recognition για τα μπαρ τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία… των υπηρεσιών

Στο μυαλό μου ήρθαν δυο εφαρμογές που προσπάθησαν να σου κάνουν πιο εύκολη την παραγγελία σου όταν είσαι σε τέτοιους χώρους. Το 2016 βγήκε η εφαρμογή Orderella ενώ το 2017 το Genius Pub App. Στην περίπτωση του μπαρ τεχνητής νοημοσύνης, η προσπάθεια γίνεται μέσω αναγνώρισης προσώπου.

Η χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου έχει ήδη μπει στη ζωή μας και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι προοπτικές που δημιουργεί είναι απεριόριστες. Το ίδιο και οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις που προκαλεί, με το Σαν Φρανσίσκο να καταργεί, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τη χρήση του σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών (και αστυνομίας) και την Καλιφόρνια να φαίνεται ότι θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι ειδικοί στο θέμα, πάντως, από τα πανεπιστήμια μέχρι τους κολοσσούς της τεχνολογίας, φαίνεται να συνομολογούν πως, πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε από αυτές τις τεχνολογίες επιτήρησης (αλλά και γενικότερα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τέτοιες λειτουργίες), πρέπει πρώτα το κοινό να εμπλακεί σε μια ουσιώδη συζήτηση, έτσι ώστε όχι μόνο να ενημερωθεί αλλά και να γίνει η όλη διαδικασία πιο διαφανής.

Στη στήλη αυτή, είμαστε ανοικτοί, θετικοί στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρώντας ότι η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει περισσότερο και καλύτερα. Από την «αντικατάσταση» των μπάρμαν από ρομπότ μέχρι την ονοματοδοσία ή την κατασκευή ποτών, στεκόμαστε με αληθινό ενδιαφέρον ή και ανυπομονησία απέναντι σε όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν.

Το συγκεκριμένο λογισμικό μοιάζει λίγο… να μην “κουμπώνει” καλά με την -μέχρι τώρα- συνθήκη ενός μπαρ. Σίγουρα, θα μπορούσε –όπως και αναμένεται- να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ όπου τα εκεί μπαρ έχουν διαφορετική λειτουργία (είναι λίγο σαν την τουαλέτα: Πάω, περιμένω τη σειρά μου και φεύγω βιαστικά για να επιστρέψω στο Live).

Ίσως μας έχει επηρεάσει και το άστοχο όνομα, Α.Ι. BAR, που προσπαθεί να σου δώσει την εντύπωση για κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένο καθώς αυτή η εφαρμογή δεν μετατρέπει ένα μπαρ σε τεχνητής νοημοσύνης. Ίσως φταίει και το case study βίντεο που η εταιρεία δημιούργησε για να το προωθήσει – στηρίξει. Δεν το παραθέτουμε εδώ γιατί μοιάζει πολύ αστείο: Μερικοί γνωστοί που μαζεύτηκαν σε ένα μπαρ και όσο «αυθόρμητα» ομολογούν πόσο – ανάμεσα στους πολέμους και τη φτώχεια- μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι οι ουρές στα μπαρ άλλο τόσο ενθουσιωδώς υποδέχονται την έλευση του μπαρ τεχνητής νοημοσύνης.

Ο χρόνος θα δείξει. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται και λόγος (=λογική) για το πού την εφαρμόζεις. Όπως δηλαδή λένε τόσο εύστοχα οι Brad Smith και Harry Shum στην πρόσφατη έκδοση της Μicrosoft, “The Future Computed”:

Η Τεχνητή νοημοσύνη θα είναι χρήσιμη εκεί που θα χρειάζεται και η νοημοσύνη.

Πηγές: The Future Computed, Microsoft 2018 – Datasparq.co.ukFuturism.comPocket-lint.comEngadget.comMashable.comMirror.co.ukTechspot.comFoxbusiness.comTheconversation.comTheGuardian.comTelegraph.co.uk

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Κωνσταντίνος Βατούγιος μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε επίσης μουσικές σπουδές και μετά από το θέατρο, πλέον εργάζεται...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το πρώτο μπαρ τεχνητής νοημοσύνης καταργεί την αναμονή!"

TECH-ΙΛΑ

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2019