previous
next

Cocktail and Local Goods festival στη Δράμα από το μπαρ Fabrica

News

Την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, μισή ντουζίνα μπαρτέντερ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται πίσω από τη μπάρα του μπαρ Fabrica στην πόλη της Δράμας, φτιάχνοντας κοκτέιλ για τους καλεσμένους του, στη δεύτερη μέρα του νέου Cocktail and Local Goods festival, που διοργάνωσε το μπαρ, στο πλαίσιο των τρίτων γενεθλίων λειτουργίας του. Έχει προηγηθεί ένα βράδυ με άλλους τόσους μπαρτέντερ, καθώς και μία σειρά από δραστηριότητες, μέσα και έξω από την πόλη της Δράμας, ομιλίες, σεμινάρια, γευσιγνωσίες και όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα φεστιβάλ ως επιτυχημένο. Πόσα όμως φεστιβάλ για κοκτέιλ και ποτά μπορεί να απορροφήσει μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα; Ελπίζω με το τέλος του παρόντος κειμένου να έχετε και την αντίστοιχη απάντηση.

Στο κάλεσμα των Αντώνη Τσακίρη και Θεόφιλου Φυσεκίδη, μερικές εβδομάδες πριν, όταν και μου ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για τη διοργάνωση του εν λόγω φεστιβάλ, απάντησα καταφατικά, όπως άλλωστε κάνω και σε κάθε παρόμοια πρόσκληση. Θεωρώ πως είναι καθήκον μου, όπως και κάθε επαγγελματία του χώρου που πιστεύει πως μπορεί να συνεισφέρει σε τέτοιες ενέργειες, να το κάνει, χωρίς μάλιστα να περιμένει το παραμικρό αντάλλαγμα. Η γνώση άλλωστε και η εμπειρία, οφείλουν να μοιράζονται με την παραμικρή ευκαιρία.

Cocktail and Local Goods festival

Στο οινοποιείο της Οινογένεσης

Το Cocktail and Local Goods festival στην πράξη

Σκοπός του Cocktail and Local Goods festival ήταν να έρθουν επαγγελματίες της εστίασης στην πόλη της Δράμας, να γνωριστούν με τοπικά προϊόντα της που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μπαρ και να παρουσιάσουν τις ιδέες, τις απόψεις και τα ποτά τους στο κοινό της πόλης. Έτσι, με το καλημέρα, γνωρίσαμε από κοντά έναν εξαιρετικό αποσταγματοποιό και το πνευματικό του τέκνο, το τζιν Dry River, από τον Ξηροπόταμο Δράμας. Η εταιρεία Χαρίσκος, διά του δημιουργού και αποσταγματοποιού της, Δημήτρη Χαρίσκου, μας παρουσίασε το εν λόγω τζιν, όπως και ολόκληρη τη σειρά με τα άκρως ενδιαφέροντα και καινοτόμα προϊόντα της. Νεκταρίνια, κυδώνια και λεμονανθοί «δουλεύουν» στα ιδιότυπα αποστάγματα της σειράς Καίσαρ Εμμανουήλ, στέμφυλα από τα αμπέλια της περιοχής αποστάζονται για το νεαρό και το παλαιωμένο τσίπουρο Μάνγκους και ο αυτοφυής άρκευθος της κοιλάδας του Ξηροποτάμου μαζί με άλλα βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται για το Dry River τζιν του.

"Πόσα φεστιβάλ για κοκτέιλ και ποτά μπορεί να απορροφήσει μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;"

Από το Cocktail and Local Goods Festival δε θα μπορούσαν να λείψουν οι επισκέψεις στους χώρους παραγωγής ενός από τα πιο βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της πόλης, του δραμινού κρασιού. Έτσι, η ομάδα μας βρέθηκε σε δύο υπερσύγχρονα οινοποιία, της Οινογένεσης και του Κώστα Λαζαρίδη. Περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις τους, μυηθήκαμε στη διαδικασία παραγωγής των κρασιών τους και φυσικά δοκιμάσαμε αρκετές ετικέτες από το portfolio τους, παίρνοντας έτσι μια καλή γεύση από τα κρασιά της Δράμας, το χαρακτήρα και το terroir της περιοχής.

Εντωμεταξύ, στην ταράτσα του εξαιρετικού μπαρ Fabrica, το οποίο φέτος κλείνει τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, είχε στηθεί και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ μία γιορτή. Τα μεσημέρια και τα απογεύματα διοργανώθηκαν μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες ομιλίες-σεμινάρια-συζητήσεις, ενώ τα βράδια, η ταράτσα γέμισε με κόσμο που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κοκτέιλ από μπαρτέντερ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τι κι αν τη δεύτερη μέρα έπεσαν και μερικές ψιχάλες; Στο Fabrica ο κόσμος φάνηκε διά της παρουσίας του, διψασμένος για νέες γεύσεις, ιδιαίτερα σερβιρίσματα και πρωτότυπες ιδέες. Και κάπως έτσι, τελείωσε το παρθενικό Cocktail and Local Goods Festival. Οι διοργανωτές του οποίου μας υποσχέθηκαν πως του χρόνου θα επανέλθουν με ακόμη περισσότερες δράσεις και event.

Cocktail and Local Goods festival

Στις εγκαταστάσεις του Κώστα Λαζαρίδη

Και για να απαντήσω στην αρχική μου ερώτηση, έχοντας ήδη σημειωμένο στο καλεντάρι μου το επόμενο φεστιβάλ για κοκτέιλ της περιφέρειας, το αντίστοιχο κρητικό στο τέλος του Ιουλίου: ναι, φυσικά και χρειάζονται αυτά τα φεστιβάλ. Διότι όσο υπάρχουν σοβαροί επαγγελματίες, ικανοί να φυτεύουν το σπόρο του ποιοτικού ποτού στη συνείδηση του κόσμου, να διαδίδουν τη χρήση των φρέσκων και τοπικών προϊόντων της κάθε περιοχής στα μπαρ, να καλλιεργούν την κουλτούρα της υπεύθυνης και ποιοτικής κατανάλωσης και να στήνουν τόσο υπέροχες γιορτές του ποτού στις πόλεις τους, άλλο τόσο θα μπορούμε εμείς ως επαγγελματίες αλλά και ως καταναλωτές να τις απορροφήσουμε, να τις εκτιμήσουμε, να τις εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο, ώστε η ποιότητα της εστίασης αλλά και της γαστρονομίας εν γένει, στον δρόμο που ξεκινά από τον παραγωγό και φθάνει μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, να ανέβει ένα ακόμη σκαλί πιο πάνω.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Cocktail and Local Goods festival στη Δράμα από το μπαρ Fabrica"

News

Δημοσιεύτηκε στις 18/07/2018