previous
next

Ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα: Σε τροχιά ανάκαμψης και εξωστρέφειας

News

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός πως τα ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα, η ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία, μετά την παρατεταμένη περίοδο κρίσης που βίωσε η χώρα μας και ο κόσμος, διάγουν μέρες ανάκαμψης, εξωστρέφειας και παρατεταμένης ευημερίας. Εκμεταλλευόμενα τη διεθνή τάση της τοπικότητας, τη στροφή των Ελλήνων παραγωγών σε ποιοτικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και εκμετάλλευσης, την απόφαση για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής ένωσης, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς πυλώνες της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής και φυσικά της διανομής της στο εξωτερικό, ως απότοκό της.

Τα επίσημα στοιχεία που ήρθαν στο μέιλ μου από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) για την αύξηση των εξαγωγών στο εξωτερικό αποδεικνύουν περίτρανα τα προγραφόμενα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2021) που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές στα ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες) σημειώνουν αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα το Α΄εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τόσο του 2020 όσο και του 2019. Ειδικότερα, το Α’ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, εμφανίζεται αύξηση σε αξία +31% (+€ 10,7 εκ.) και σε ποσότητα +9,13% (+1,5 εκ. κιλά).

ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα

H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών στα ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα, σε ποσότητα και αξία, με ποσοστό 75%, ενώ η Γερμανία αποτελεί την χώρα-προορισμό με τη μεγαλύτερη διανομή (43,38%). Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Όσον αφορά τα Τσίπουρο/Τσικουδιά, κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά). Εδώ το άρθρο μου για τα στοιχεία του έτους 2019.

Τα παραπάνω νούμερα έχουν ενδιαφέρον, καθώς μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και την μεγαλύτερη αύξηση σε αξία από ό,τι σε ποσότητα, κάτι που –θεωρητικά, τουλάχιστον- αποδεικνύει τη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε πιο ποιοτικά -και ακριβά- προϊόντα.

Όμως από τον ΣΕΑΟΠ έφθασε κι άλλη μία είδηση, αυτή της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας U-Label για την ψηφιακή επισήμανση αλκοολούχων ποτών και οίνου. Η U-LABEL αποτελεί καινοτομία που υλοποιήθηκε  μέσω της συνεργασίας CEEV (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των εταιρειών οίνου) και SpiritsEUROPE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των εταιρειών παραγωγής αλκοολούχων ποτών) και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες αλκοολούχων ποτών και οίνου να παρέχουν στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαφείς και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους, εύκολα προσβάσιμες μέσω QR κωδικού τυπωμένου στην οπίσθια ετικέτα της φιάλης. Η πλατφόρμα επιπλέον, θα παρέχει την απαραίτητη νομική και τεχνική υποστήριξη, προκειμένου κάθε εταιρεία (οίνου και αλκοολούχων ποτών, μικρή ή μεγάλη) να μπορεί να δημιουργήσει ψηφιοποιημένη επισήμανση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ (όπως κατάλογος συστατικών, διατροφικές πληροφορίες, συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα).

ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα

Έτσι, όλες οι υποχρεωτικά από την ΕΕ αναγραφόμενες πληροφορίες των αλκοολούχων προϊόντων θα μπορούν για πρώτη φορά να προσφέρονται στον καταναλωτή σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα από το σκανάρισμα ενός κωδικού QR. Η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε δεκαπέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ από 1η Νοεμβρίου η πλατφόρμα θα γίνει διαθέσιμη για όλες της εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Με την εφαρμογή και του προγράμματος U-Label φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση των επαγγελματικών φορέων της Ευρώπης (και της Ελλάδας ως βασικό μέλος της ΕΕ) για στροφή στη διαφάνεια και την εξωστρέφεια των προϊόντων τους. Τα ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα οφείλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να συμπλεύσουν με το καράβι της ανάπτυξης, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση και το μερίδιο τους στις διεθνείς αγορές.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα: Σε τροχιά ανάκαμψης και εξωστρέφειας"

News

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2021