Hard Seltzer. Πρόσκαιρη μόδα ή έρχεται για να μείνει;
Κυριάκος Πιερράκος•Beer And The City
Στο παρόν άρθρο θα παρεκκλίνω λίγο από την τυπική θεματολογία της μπίρας και θα καταπιαστώ με ένα από τα μεγαλύτερα trend στον χώρο των αλκοολούχων ποτών, που δεν είναι άλλο από τα Hard Seltzer. Αν αυτές οι δύο λέξεις δεν σας λένε κάτι, τότε μην ανησυχείτε, δεν είστε ο uncool τύπος που δεν του μιλούν στα πάρτι – αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, στην χώρα μας ακόμα οι επιλογές σε Hard Seltzer (και κατ’ επέκταση, η προώθηση τους) είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, το Hard Seltzer δημιουργήθηκε με την τωρινή του μορφή το 2013. Είναι ένα ανθρακούχο νερό με μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (μεταξύ 4-6%), όπου συνήθως, αλλά όχι πάντα, περιέχει και κάποιο άρωμα από φρούτο. Παράγεται από ζύμωση σακχάρων που προέρχονται είτε από ζάχαρη, είτε από βυνοποιημένο κριθάρι, φιλτράρεται για να ουδετεροποιηθεί παντελώς η γεύση του και στο τέλος εναλλακτικά προστίθενται φρούτα με πιο συνηθισμένες επιλογές τα γκρέιπφρουτ, λάιμ, ράσπμπερι, μάνγκο, ανανά κλπ. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η διαδικασία; Εννοείται πως δεν είναι ακριβώς η ίδια, παρά συγγενική με την παραγωγή μιας μπίρας, από την στιγμή που τα βασικά συστατικά (κριθάρι συν μαγιά για να ‘φάει’ τα σάκχαρα) περιλαμβάνονται και εδώ. Γι αυτό τον λόγο λοιπόν τα Hard Seltzer εντάσσονται στην κατηγορία Flavored Malt Beverage και γενικότερα στον ευρύ χώρο της μπίρας. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως τελικά και να μην παρέκκλινα τόσο από την βασική θεματολογία της στήλης μου.
Γιατί όμως να ασχοληθούμε με τα Hard Seltzer; Τι τα διαφοροποιεί από μια ελαφριά μπίρα ή έστω ένα cider;
Πολλά θα πω εγώ. Αφήνοντας στην άκρη το προφανές, δηλαδή ότι γευστικά είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, οι στρατηγικές προώθησης που έχουν αναπτυχθεί από τις εταιρείες του χώρου διαφέρουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες που εφαρμόζονται σε μια τυπική μπίρα. Για αρχή, επάνω στο κουτί τους θα δείτε πολλές ορολογίες που ανάλογα με το lifestyle σας, θα σας κάνουν αρνητική ή θετική εντύπωση: μερικές από αυτές είναι gluten free, vegan, zero sugar, low carbohydrates και πάει λέγοντας. Το pattern εδώ κάνει μπαμ, η καταναλωτική δημογραφία ενός Hard Seltzer είναι οι millennial που κατατάσσουν την ευζωία στις υψηλές θέσεις της καθημερινότητας τους. Κάθε ένα κουτάκι περιλαμβάνει χονδρικά 100 θερμίδες, εννοείται λιγότερες από μια ‘κανονική’ μπίρα και σχεδόν ίδιες με μια low-alcohol μπίρα.
Ισχύει όμως αυτό ή είναι ένα καλά καμουφλαρισμένο marketing τρικ;
Σωστή ερώτηση, με όχι τόσο σαφή απάντηση. Αφενός ναι, είναι αλήθεια πως ένα κουτάκι Hard Seltzer περιλαμβάνει σχεδόν 2 γραμμάρια υδατάνθρακες, εν αντιθέσει με τις μπίρες που συνήθως περιλαμβάνουν μεταξύ 10 με 15. Για εσάς που κάνετε low-carb δίαιτες όπως οι Atkins, Paleo και Keto δείχνει ιδανική επιλογή. Αφετέρου όμως εδώ κρύβεται και μια παγίδα, που δεν είναι άλλη από την υπερκατανάλωση. Προμοτάροντας ακατάπαυστα ένα προϊόν ως υγιεινό, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει στον κόσμο η ιδέα πως μπορείς να πιείς πέντε (ή περισσότερα) τέτοια και να μην τρέχει τίποτα – εννοείται πως αυτό είναι λάθος, χαμηλές θερμίδες & μηδενικοί υδατάνθρακες ή όχι, πάντα μιλάμε για ένα αλκοολούχο ποτό σε βαθμούς εφάμιλλους με μια μπίρα. Με απλά λόγια, ο/η διαιτολόγος σας θα σας περιμένει με άγριες διαθέσεις και το πιθανότερο είναι να σας κοψει εκείνο το ένα σουβλάκι κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα και λίγο μαρουλάκι που σας είχε επιτρέψει να τρώτε τις Κυριακές.
Οπότε, bottom line, τα Hard Seltzer ήρθαν για να μείνουν ή θα ξεχαστούν με την ίδια ευκολία που εμφανίστηκαν;
Για την ώρα αρχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της αγοράς στην θέση της μπίρας αλλά και του κρασιού και σύμφωνα με τα Nielsen Ratings μέσα στο οικονομικό έτος Ιούνιος ’19-Ιούνιος ’20 έκαναν τζίρο 2,7 δις δολάρια, αύξηση 127% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (εν μέσω covid φυσικά όλο αυτό, χωρίς ‘κανονικές’ συνθήκες δηλαδή). Τι θα γίνει στο μέλλον είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε, αλλά οι ειδικοί σκίζουν τα πτυχία τους πως όλο αυτό δεν θα ξεθυμάνει τα επόμενα χρόνια.
Κινδυνεύει η αγαπημένη μας μπίρα από τα κακά τα Hard Seltzer με τις 100 θερμίδες που έρχονται εδώ και μας αλλοιώνουν τον πολιτισμό;
Εννοείται πως όχι. Πάλι καλές μπίρες θα βγαίνουν και μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος beer geek να σνομπάρει μια καλή IPA για ένα υποκατάστατο. Ενδεχομένως να χαθούν κάποιοι πιο casual πελάτες, ο πυρήνας όμως θα είναι ακόμα εκεί.
Να πιώ Hard Seltzer ή θα το μετανοιώσω;
Υποκειμενικό είναι φυσικά αυτό, οπότε ας κρίνουμε μόνο τα αντικειμενικά δεδομένα: προέρχεται από μια φυσική διαδικασία άρα η γεύση που παίρνετε είναι καθαρή, χωρίς χημικά ή λοιπές περίεργες ουσίες. Προσωπική μου άποψη, εάν καθόμουν μια μέρα στην παραλία και έπρεπε να επιλέξω μεταξύ μιας βαρετής lager, μιας γνωστής ‘μπίρας’ με το λεμονάκι πάνω και ενός Hard Seltzer, θα επέλεγα το τελευταίο. Όχι γιατί πρόκειται για κάποια γευστική αποκάλυψη, αλλά γιατί είναι ευκολόπιοτο, δροσιστικό και αντικειμενικά από τις basic επιλογές σε ένα τέτοιο σκηνικό, μακράν γευστικότερο. Επίσης έχει και μόλις 2 γραμμάρια υδατάνθρακες, που το πάτε αυτό;