previous
next

Οι επτά πιο αγαπημένες μου παραλλαγές στο κλασικό Negroni

Articles

Έχοντας αφήσει πίσω μας και το φετινό, διεθνές ‘’Negroni Week’’, που «έτρεξε» σε μπαρ όλου του κόσμου από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου και με το ελληνικό αντίστοιχο ‘’Cheers for the cause’’ να λήγει επίσημα αύριο, έπειτα από χιλιάδες εν Ελλάδι παρασκευασθέντα Negroni και εκατομμύρια ανά τον πλανήτη, ένα είναι σίγουρο· η τάση γύρω από το κλασικό αυτό κοκτέιλ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Έχοντας και ο ίδιος συμμετάσχει φέτος σε μια διαδικτυακή κουβέντα, στο πλαίσιο του ‘’Cheers for the Cause’’, της διοργάνωσης δηλαδή που συνεχίζει το ‘’Negroni Week’’ και καλεί τους καταναλωτές να απολαύσουν το θρυλικό αυτό κοκτέιλ, συνεισφέροντας στον σκοπό της Metron Ariston, σε συνεργασία με την Campari Greece, τα συμπεράσματά μου επιβεβαιώνουν στο μέγιστο αυτό που ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει: το Negroni είναι ένα από τα 2-3 πιο δημοφιλή κοκτέιλ στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο.

Το κοκτέιλ που λέγεται πως πρωτοδημιουργήθηκε εν έτει 1919 στο Caffè Casoni της Φλωρεντίας, από τον περιώνυμο πλέον Κόμη Camillo Negroni στρογγυλοκάθεται εδώ και μερικά χρόνια στην υπ’ αριθμόν δύο θέση στη λίστα με τα πιο κλασικά κοκτέιλ όλων των εποχών, πίσω μόνο από το Old Fashioned.

negroni

Στην Ελλάδα διάγει τα τελευταία αρκετά χρόνια ένδοξο βίο, ακόμη κι αν συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την πρώτη φορά που κάποιος αποφάσισε να βάλει τζιν στο Americano του, αντί για σόδα, δημιουργώντας έτσι μια τέλεια, σχεδόν θεϊκή για πολλούς, αναλογία τριών υλικών· τζιν, γλυκού βερμούτ και μπίτερ.

Αυτή η ιερή αναλογία που κάνει το εν λόγω κοκτέιλ τόσο απλό στην παρασκευή και ευκολομνημόνευτο, έχει καταφέρει να συνεισφέρει στον μύθο γύρω από το όνομά του και, όπως και κάθε κλασικό κοκτέιλ που σέβεται τον εαυτό του, έχει «γεννήσει» ουκ ολίγες παραλλαγές του.

Milano – Torino

Δεν έγραψα πιο πάνω ολόκληρη την αλήθεια γύρω από την προέλευση του Negroni. Κι αυτό διότι μπορεί το Negroni να έχει προέλθει από το Americano, την ανάμειξη δηλαδή bitter, με γλυκό βερμούτ και σόδα, όμως με τη σειρά του το Americano έχει προκύψει από το Milano – Torino, τη θρυλική μίξη ενός συστατικού από το Μιλάνο (ιταλικό bitter) και ενός από το Τορίνο (γλυκό βερμούτ). Η σόδα ήταν ένα συστατικό που προστέθηκε στη συνέχεια για να «ξυπνήσει» τα δύο συστατικά και να χαρίσει δροσιά στο Milano-Torino.

 

Negroni Sbagliato

«Negroni κατά λάθος», θα μπορούσε να αποδοθεί ίσως η πιο κλασική ιταλική παραλλαγή του ιταλικού αυτού κοκτέιλ, καθώς σύμφωνα με το μύθο, ο δημιουργός του, Μίρκο Στοκέτο, εν έτει 1972, μπέρδεψε το τζιν με το prosecco (δεν ξέρω πως κατάφερε να κάνει τέτοιο πράγμα).

Το αποτέλεσμα που προκύπτει αν αναμείξετε τρία ίσα μέρη από μπίτερ (Campari), γλυκό βερμούτ και prosecco είναι ένα δροσιστικό και ξεδιψαστικό κοκτέιλ, χαμηλό σε αλκοόλ, το οποίο μπορείτε συνεκδοχικά να το απολαύσετε από πολύ νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

 

Boulevardier

Δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά το αυθεντικό Negroni, χωρίς να γνωρίζουμε όμως ακριβώς πότε. Ο Harry MaElhone στο βιβλίο του ‘’Barflies & Cocktails’’ από το 1927 πιστώνει στον Erskine Gwynne, εκδότη του παριζιάνικου περιοδικού ‘’Boulevardier’’, τη δημιουργία του ομώνυμου κοκτέιλ που αντικαθιστά το τζιν με το αμερικάνικο ουίσκι. Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε ακριβείς, τότε θα τσιμπήσουμε λίγο περισσότερο το ουίσκι, καταργώντας τον κανόνα των τριών ίσων μερών.

 

White Negroni

Μία από τις πιο αγαπημένες παραλλαγές των μπάρμαν στο κλασικό Negroni είναι αδιαμφισβήτητα το White Negroni. Αποτελεί δημιουργία του σπουδαίου μπαρτέντερ Wayne Collins, όταν εν έτει 2001 ανέμειξε τζιν με Suze (ένα γαλλικό γλυκόπικρο λικέρ γεντιανής) και το γαλλικό απεριτίφ Lillet Blanc.

Έκτοτε, το White Negroni δοξάστηκε σε περιώνυμα μπαρ όλου του κόσμου, με το Pegu Club, το Dante και το PDT να το τοποθετούν στη λίστα τους και άλλα να ακολουθούν το super trend του. Ένα Negroni με επιπλέον ανθικές νότες, ελαφρώς πιο γλυκό, όμως διεγερτικά πολύπλοκο.

photo by Lizzy Munro for punchdrink.com

 

Cold-brew Negroni

Με την παγκόσμια τάση του καφέ τρίτου κύματος να εξαπλώνεται και να κατακτά τον κόσμο, δε θα μπορούσε να μην είχε δημιουργηθεί μία αντίστοιχη παραλλαγή που να χρησιμοποιεί το πανάρχαιο αυτό ρόφημα στη συνταγή του. Η πρώτη παραλλαγή ενσωμάτωσε τον καφέ στο Campari δια της εκχύλισης των κόκκων του, χαρίζοντας επιπλέον πολυπλοκότητα στο Negroni, και ταυτόχρονα, κάνοντας αισθητή την παρουσία αυτής της τόσο οικείας γεύσης.

Έκτοτε το Cold-brew Negroni έχει παραλλαχθεί κι αυτό ουκ ολίγες φορές, με τη χρήση διαφορετικών ποικιλιών καφέ, διαφορετικού ψησίματος και διαφορετικών μεθόδων εκχύλισης.

 

Mezcal Negroni

Η παγκόσμια τρέλα με το mescal, το ξαδερφάκι της τεκίλας, δε θα μπορούσε να μην είχε χτυπήσει και το μυθολογικό σύμπαν του Negroni. Οι φαν των δύο ποτών (Negroni και Mezcal) βρήκαν τρόπο να τα συνδυάσουν, αντικαθιστώντας το τζιν με το μεξικάνικο απόσταγμα αγαύης, δημιουργώντας έτσι ένα κοκτέιλ συγκριτικά πιο έντονο, που καταφέρνει να ενσωματώνει μαεστρικά τις καπνιστές, γήινες νότες του mezcal στη γλυκόπικρη γεύση του Campari και του βερμούτ.

 

Negroni ‘n’ tonic

Προσωπικό αγαπημένο, το Negroni ‘n’ tonic μου έχει χαρίσει άπειρες στιγμές ασύγκριτης και παρατεταμένης απόλαυσης, αφού, χωρίς να χάσει από την αλκοολική του δύναμη εν συνόλω, προσθέτοντας tonic, καταφέρνεις να χαρίσεις δροσιά και να ανοίξεις τα αρώματα σε ένα θρυλικό κοκτέιλ. Όσο για την παρασκευή του, απλώς προσθέτεις 30-40ml σε ένα Negroni που ήδη έχεις ανακατέψει. Προσοχή! Η φλούδα λεμονιού στο τέλος θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Οι επτά πιο αγαπημένες μου παραλλαγές στο κλασικό Negroni"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 12/10/2021