Περί φλερτ στα μπαρ και άλλων δαιμονίων
Βασιλης Τσομπανιδης•Ήτανε μια φορά...
Για δεκαετίες τώρα τα μπαρ θεωρούνται, μεταξύ άλλων και χώροι «δημιουργίας και ανάπτυξης»(see what I did here?) γνωριμιών οι οποίες, αρκετές φορές έχουν οδηγήσει δύο ανθρώπους στον έρωτα. Άλλοτε οι γνωριμίες αυτές μένουν απλά σε ένα φλερτ, άλλοτε προχωρούν σε ερωτική συνεύρεση κι άλλοτε εξελίσσονται σε δυνατές σχέσεις. Σαφώς και μια γνωριμία ή ακόμα και ένας μεγάλος έρωτας μπορεί να έρθει από το πουθενά, σε ένα περίπτερο ή σε ένα βιβλιοπωλείο άλλα φημολογείται πως ο φτερωτός θεός αγαπά ιδιαίτερα τα μπαρ.
Παρόλα αυτά, είτε είστε επαγγελματίες της εστίασης είτε απλοί καλεσμένοι στα μπαρ, είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει μια ελαφρώς πτωτική τάση στο φλερτ ανάμεσα στα δύο φύλλα και, ίσως οι γυναίκες εδώ να συμφωνήσουν μαζί μου, πως οι άνδρες πλέον είναι διστακτικοί απέναντι σε μια γυναίκα που τους ελκύει.
Πως αναλύονται οι λόγοι; Προσπαθώντας να μπω στα παπούτσια του μέσου άντρα, έκανα τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Η αυτοπεποίθηση των ανδρών είναι πεσμένη. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ένας άνδρας δεν θα κάνει την πρώτη κίνηση καθώς περιβάλλεται από αβεβαιότητα η οποία σχετίζεται με την οικονομική του κατάσταση. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει οικονομικά προβλήματα τόσο σοβαρά που δεν μπορεί να σκεφτεί τον έρωτα ή το φλερτ, απλά αν ήταν “άνετος” οικονομικά θα είχε πιο καθαρό μυαλό να εστιάσει σε μια ωραία πρώτη προσέγγιση, προσφέροντας ένα ποτό ή ξεκινώντας μια συζήτηση στο τέλος της οποίας θα πρότεινε ένα δείπνο. Το παραπάνω σενάριο προσέγγισης είναι στα όρια του κλισέ αλλά κάθε περίπτωση εξελίσσεται ανάλογα με τις περιστάσεις.
Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση ενός άνδρα είναι το γενικό συναισθηματικό επίπεδο του κοινωνικού συνόλου που τον περιβάλλει. Είναι πραγματικά δύσκολο ένας άνδρας να μην επηρεάζεται από τους φίλους του και την έσω ή εξωστρέφεια αυτών. Όταν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτομάτως και λόγω της βιολογικής ανταγωνιστικής συμπεριφοράς συνήθως το ηθικό του έχει μεταπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις διαπροσωπικές του σχέσεις με ερωτικό στοιχείο.
Κλίνοντας το τρίπτυχο, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το ενδιαφέρον και η φροντίδα του εαυτού του. Εν μέρη, εδώ υπάρχει μια σχέση με το χρήμα, αλλά δεν είναι απαραίτητα μετρήσιμη. Οι άνδρες έχουν μειώσει την ουσιαστική φροντίδα στον εαυτό τους όχι τόσο στην εμφάνιση αλλά κυρίως στο “εγκεφαλικό pampering”. Έτσι πολλές φορές νιώθουν πως δεν έχουν τι να πουν, πως να στηρίξουν μια γνώμη ή ακόμα και πως να κάνουν μια γενική συζήτηση με μια άγνωστη χωρίς να υπάρχει “στενό μαρκάρισμα”.
Οι τρεις παράγοντες λοιπόν, τσέπη – φίλοι – εαυτός, χαρακτηρίζουν έναν άνδρα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι άλλοτε τον ευνοούν ή τον «κομπλάρουν» απέναντί στο πρόσωπο του ενδιαφέροντος του.
Λύσεις υπάρχουν, όχι για να γεμίσουν ξαφνικά οι τσέπες με λεφτά, αλλά για να μπορέσει κανείς να βγει στην αντεπίθεση, άσχετα με το αν θα ερωτευθεί ή όχι.
Δημιουργήστε ένα στέκι. Πηγαίνετε σε ένα μπαρ που νιώθετε άνετα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Καθώς θα συνδέεστε με το χώρο, θα νιώθετε ολοένα και πιο οικεία, όσοι εργάζονται εκεί θα σας χαμογελάνε και θα σας χαιρετούν. Έτσι, θα έχετε δημιουργήσει την «έδρα» σας.
Χαμογελάστε, είναι δωρεάν – τα σφηνάκια δεν είναι. Αφοσιωθείτε στην «τέχνη» της επικοινωνίας. Μην πίνετε πολύ, διαρκώς και επιδεικτικά. Αποκτήστε διακριτικότητα και φορέστε ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις σας άρα και εσάς, υποσυνείδητα.
Όσο αφορά στο έτερο ήμισυ και τις… γόβες της, θα ήθελα να της ζητήσω να ρίχνει και καμία τακουνιά σε εκείνον που της αρέσει, για να τον ξυπνήσει, όχι τίποτα περισσότερο. Είναι πολύ γλυκό από μια γυναίκα να προσπαθεί να παρακινήσει έναν άνδρα να την πλησιάσει, χωρίς αναγκαστικά να του την «πέφτει».
Κλείνοντας και πριν πέσετε να με φάτε, θυμίζω: χαμόγελο – ευγένεια – αυτοπεποίθηση.
All set